Mézvirág (Lobularia maritima), illatos ternye

Mézvirág (Lobularia maritima)

A mézvirág apró illatos virágai nagy területeket is befednek, így tökéletes talajtakaró.

Mézvirág jellemzői

A mézvirág (Lobularia maritima) vagy más néven illatos ternye körülbelül hat hét alatt fejlődik ki a magokból. A finom rajzolatú levelek és a rózsaszín, bíborvörös vagy fehér virágok sűrű mézillatú szőnyeget alkotnak, amely vonzza a lepkéket és a méheket.

A ‘Snow Crystals’ tiszta fehér, nagyvirágú, terebélyesen növekvő fajta. A törékenyebb felépítésű ‘Wunderland’ fajta virágai mély bíbor-rózsaszínűek. Még mutatósabb fajta a legsötétebb, erőteljes bíbor-lila árnyalatban pompázó ‘Orientalische Nlüchte’.

mézvirág, illatos ternye
Mézvirág, illatos ternye (Fotó: Collados Ana, cc-by-sa)

Mézvirág ültetése

Az alacsony növésű terebélyes párnákat alkotó illatos ternye kiválóan alkalmas ágyások szegélyezésére és talajtakarásra. Ágyásban dús hatást kelt anélkül, hogy el-nyomna a magasabb növényeket. Ültessünk fehérvirágú fajtákat rózsák alá, frissen ültetett évelők vagy bokrok közé, illetve hagymás növények társaságába.

Ha a virágágyásokat mézvirággal szegélyezzük, harmonikus átmenetet képezhetünk az ágyások és más virágok, gyepes területek vagy a terasz között. A mézvirágot kövek vagy sziklák közé, sziklakertbe, út mellé vagy kőfal réseibe is telepíthetjük. Aki elsősorban a növény illatát szeretné élvezni, ültesse a mézvirágot az ablak előtt álló virágládába vagy fejmagasságban felfüggesztett ámpolnába a teraszra.

Ültetés lépései

Ültetési idő: május közepe után

1. Ásóvillával 20-30 cm mélyen lazítsuk meg az ágyás talaját. Szólunk rá komplex műtrágyát.

2. Távolítsunk el minden követ. Bőven terítsünk a talajra komposztot, és gereblyével alaposan dolgozzuk be.

3. Ültetőkanállal ássunk gödröket egymástól 15-20 cm-re, és ültessük el a palántákat.

4. Finom vízpermettel óvatosan öntözzük meg a növényeket. Tartsuk az ágyást egész nyáron enyhén nyirkosan.

5. Vágjunk vissza minden elnyílt növényt a felére. Így hamar kifejlődnek az új bimbók.

6. A növények gazdagon nyílnak, ha komplex műtrágyát szórunk köréjük, és gereblyével óvatosan beledolgozzuk a talajba.

illatos ternye
illatos ternye  (Fotó: Sester Tany, cc-by-sa)

Mit ültessünk mellé?

Az alacsony növésű, nyugtató színhatású mézvirág sok más növényhez illik. A fehér fajták elbűvölően hatnak, ha felhőként beárnyékolják a különféle liliomok és lángvirágok alatti teljes felületet. A lila fajták kiválóan alkalmasak aljnövénynek magas egynyári növények, például
kerti madármályva (Lavatera trimestris), oroszlánszáj (Antirrbinum majus) vagy kétéves szakállas szegfű (Diantbus barbatus) alá.

Próbáljuk ki, milyen lenyűgöző látvány egymás mellett a borvörös mignon-dália és a fehér illatos ternye. Ha egyetlen szín más-más árnyalataiból akarunk ágyást kialakítani, ültessünk egymás mellé különböző árnyalatú illatos ternyéket és egy szinttel magasabban nyíló pompás küllőrojtokat (Erigeron). Az összeállítást bojtocskák kék színfoltjával tarkíthatjuk.

Mézvirág gondozása

A mézvirág vagy illatos ternye, egy egyszerűen gondozható egynyári talajtakaró növény. Hosszan virágzik, áprilistól októberig. Virágai illatosak. Ha a mézvirágot nem éri legalább hat órán át napsütés, magasra nyúlik, és gyengén virágzik. Laza talajt igényel. Tápanyagban kevéssé gazdag talajon is jól fejlődik, de a pangó vizet nem viseli el.

Tavasz – vetés és ültetés

A mézvirágot március végén vagy április elején vessük tőzegcserépbe vagy vetőládába, és tegyük világos, szellős helyre. A palántákat május közepe után ültessük ki a szabadba. Április végétől közvetlenül az ágyásba is vethetjük a magokat.

Nyár – visszavágás

Virágzás után vágjunk vissza minden növényt a felére, hogy serkentsük a bimbóképződést.

Ősz – szaporítás

A mézvirág magjait elszórva szaporodik. Ha az elhervadt virágokat üres ágyásba szórjuk, a következő tavasszal fiatal növények fejlődnek a kiszóródó magokból.

Kártevők és betegségek

Nyirkos talajon számolhatunk a gyökér- vagy szártőrothadás kialakulásával. A betegség tünetei az elsárgult vagy elhalt növényi részek. Távolítsuk el a fertőzött példányokat, javítsuk a talaj vízáteresztő képességét, és csökkentsük az öntözővíz mennyiségét.