Szobanövény

Szerencsebambusz gondozása, ültetése

Ne hagyja, hogy a neve megtévessze. A szerencsebambusz nem bambusz, hanem fehérszélű sárkányfa. “Bambuszszerű”, hajlított szárai különleges termesztés eredménye. Elmondom miért szerencsebambusz, és hogyan kell ápolni vízben és földdel teli cserépben.

Szerencsebambusz: bambusz vagy nem?

Szerencsebambusz a neve és megtévesztő hasonlósága ellenére valójában nem bambusz – ez egy Fehérszélű sárkányfa (Dracaena sanderiana), egy népszerű cserepes növény, a sok hazai dracéna (sárkányfa) egyike.

A növény Dél-Ázsiában őshonos, és ott a legnépszerűbb. Az elmúlt években a szerencsebambusz tömegtermesztésének köszönhetően világszerte népszerűvé vált. Ma már szinte bármelyik virágüzletben vagy szupermarketben megvásárolható.

Miért szerencsés?

A szerencsebambusz nevet a kínaiak adták – az ő nyelvükön ezt a növényt Fu Gwey Zchu-nak hívják, ami azt jelenti: gazdagság, energia, bambusz. Ázsiában a szerencsebambuszt-t csak a szerencséért vásárolják – főként a kínai újév köszöntésére.

Miért hajlik meg a szára?

A szerencsebambusz fantáziadúsan hajlított szárai különleges, üvegházi termesztés eredménye. A szerencsebambuszt-t átlósan fektetik az asztalokra. Annak érdekében, hogy a hajtások jellegzetes csavart alakot kapjanak, a növényeket többször csavarják, hogy a hajtás növekedési iránya megváltozzon. Minél gyakrabban változnak a pozíciók, annál fantáziadúsabb a hajtások alakja. Ez azonban sok türelmet és gondos ellenőrzését igényli több hónapon keresztül.

 Vízben vagy cserépben?

A szerencsebambusz termeszthető földdel teli cserépben vagy vízzel teli edényben is. Határozottan népszerűbb a “bambusz” vízben történő termesztése. A növényt általában vizes fiolában vagy több vagy egy tucat növényből álló csoportban, lapos edényben lehet megvásárolni. Miután hazahozta a “bambuszt” a boltból, érdemes új tárolóedényen gondolkodni. A bambusz remekül mutat hosszú és keskeny üvegedényekben, apró kövekkel.

A szerencsebambuszt a Feng Shui keleti gyakorlatához kapcsolódik. Tökéletes példája a “fa” és a “víz” elem kombinációjának. A bambuszt gyakran piros szalaggal kötik meg, amely a tűz eleme – pozitív hatással van az energia áramlására az otthonban.

Termesztés és gondozás

A bambusz ideális növény a kezdők és a nagyon elfoglalt kertészek számára. Sajnos, mint minden növény, ez sem elpusztíthatatlan. Érdemes legalább minimális információt szerezni a követelményeiről és a gondozásáról. Szerencsére a szerencsebambusz termesztése nagyon egyszerű.

A növény megfelelő fejlődéséhez nincs szükség különleges körülményekre vagy fáradságos munkára, csak kövessen néhány alapvető szabályt a mérsékelt napfény, a megfelelő öntözés és a hőmérséklet tekintetében.

Öntözés

A csapvíz nem alkalmas a bambusz öntözésére, mert a benne lévő klór miatt a levelek nagyon gyorsan megsárgulnak. A csapvizet fel kell forralni és 24 órán át állni hagyni.

A vizet abban az edényben, amelyben a “bambusz” növekszik, kéthetente egyszer kell cserélni. A növényeket a talajtól 2-5 cm magasságig kell vízbe meríteni.

A cserépben növő bambuszok szeretik, ha vízzel permetezik őket.

Trágyázás

A bambusz öntözéséhez a víz önmagában nem elegendő. Ahhoz, hogy a növény egészségesen nézzen ki és növekedjen, trágyázni kell. Ne feledje, hogy a “közönséges” műtrágya túl koncentrált! Hígítani kell – a gyártó által megadott adag 1/10-ével. A túl koncentrált műtrágyaoldat gyorsan “megégeti” a gyökereket. Jó megoldás a hidrokultúrás növénytermesztéshez speciális műtrágya használata.

Elhelyezés

A növény egész évben szereti a mérsékelt napfényt. A bambusznak ezért közvetlenül az ablak mellett kell állnia, de nem állhat túl messze tőle. A legjobban szórt fényben fejlődik – a túl erős és túl gyenge napfény a bambusz levelek sárgulását okozza.

A szobahőmérséklet (18-24°C) ideális a  számára. A növény érzékeny a huzatra, a radiátor közelében is rosszul fejlődik, mivel a levegő túl száraz.

Átültetés

A bambusz gyökeres hajtása földdel teli cserépbe ültethető. A pálma föld ideális, de lehet általános virágföld is. Az ültetés után a növényt gyakran kell locsolni, és ügyelni kell arra, hogy folyamatosan nedves aljzatot kapjon.

Terjedés

Ha a főhajtás túl hosszú, akkor az alsó rész levágásával, több centiméteres szakaszokra osztva megrövidíthetjük. Ha vízbe helyezzük, a kis szerencsebambusz újra gyökeret ereszt és új hajtásokat hoz.