Pletyka (Tradescantia) gondozása, szaporítása

A pletyka régóta ismert és kedvelt szobanövény. Sikerét valószínűleg rendkívüli szívósságának köszönheti. Különösen alkalmas ámpolnanövénynek, és tálakba ültetve is igen mutatós.

A pletykának (Tradescantia) sokféle faja és fajtája ismert. A T. fluminensis (syn. T. albiflora) egyszerű, fényes zöld levelei a szárhoz levélnyél nélkül kapcsolódnak. Érdekesebbek az ‘Albovittata’ fehér, az ‘Aureovittata’ sárga és a ‘Tricolor’ fajta fehér és rózsaszín hosszanti csíkos levelei.

A T. cerinthoides (syn. T. blossfeldiana) zöld leveleinek fonákja feltűnő ibolyás színű.

Erőteljes növekedésű fajok a kertbe és az erkélyre

A Tradescantia nemzetség télálló fajai egyben gazdagon virágzó növények is. Különösen kedveltek a fehér, piros vagy lila virágú T. x andersoniana hibridek. Az egyik legismertebb pletykaféle a bíbor pletyka (Tradescantia pallida).

Számtalan lehetőség

A pletykák ámpolnanövényként a szobában vagy a télikertben felakaszthatjuk, de az ablakban is jól mutat. Így hajtásai szabadon lecsünghetnek. Könyvespolcokon vagy állványon is elhelyezhetjük, ezenkívül díszíthetjük vele a lépcsőfeljáratot.

A világos fürdőszobában ugyancsak szépen fejlődik. Magas növények aljnövényeként is ültethetjük.

TIPP: A tarka fajtákról távolítsuk el a zöld leveleket, mert azok burjánzanak.

A pletyka igényei, gondozása

Ha a pletykát ámpolnanövényként neveljük, hajtásai hosszúra nyúlhatnak. Ha felálló növekedésű példányt szeretnénk nevelni, számítsunk rá, hogy inkább terebélyesedik, mint magasra nő. Csak a különleges, csodálatos virágokat hozó T. x andersoniana hibridek nőnek 60-70 cm magasra.

Kevés faj virágzik. Inkább levelei miatt kedvelt.

Fény, talaj, öntözés

Napos és árnyékos helyen egyaránt megél, de óvjuk a perzselő napsütéstől. Átlagos szobahőmérsékleten szépen fejlődik, azonban minél tarkábbak a levelek, annál több fényt és meleget igényel. Télen tartsuk hűvös, de legalább 12 °C hőmérsékletű helyen.

Nem igényel sok vizet, télen kissé ki is száradhat a földje. Nyáron kéthetente tegyünk az öntözővízbe tápoldatot, de csak alacsony koncentrációban, különben szárai puhák lesznek.

Átültetés

Tavasszal átültethetjük. Egyszerűbb azonban, ha dugványról új egyedeket nevelünk. Általános virágföldbe ültessük.

Pletyka szaporítása

A pletykát dugványozással könnyen szaporíthatjuk.

Vágjunk le az anyanövényről 6-8 cm hosszú hajtáscsúcsokat, majd az így kapott dugványokat tegyük egy vízzel telt üvegbe. Ha 16-18 °C-on tartjuk, hamar meggyökeresednek. Több dugványt is ültethetünk egy cserépbe, de a talajhoz keverjünk némi homokot.

Három-négy hét után már szép, fejlett növényeink lesznek. Néha a talajon fekvő hajtások is legyökeresednek. Az idősebb, felkopaszodott töveket cseréljük le dugványról nevelt, fiatal növényekre. Ez sokkal egyszerűbb, mint az átültetés.

Sötét helyen a csíkos levelek visszazöldülnek

Ha csíkos levelű növényt szeretnénk nevelni, akkor csak ilyen anyatőről szedett dugványt gyökereztessünk.

Ha zöld levelek jelennek meg a tarkák között, több fényt igényel a növény. Távolítsuk el a zöld leveleket, és a cserepet vagy az üveget állítsuk világosabb helyre.

A hajtáscsúcsokat rendszeresen csípjük vissza

Amint a fiatal növények növekedésnek indulnak, csípjük vissza a hajtáscsúcsokat. Így a szárak elágaznak, és a növény bokrosabb lesz.