Szobanövény

Pletyka (Tradescantia) gondozása

A pletykák a legkönnyebben nevelhető szoba- és balkonnövényeink közé tartoznak. Magyar nevük jól mutatja fő tulajdonságukat: gyorsan terjednek, mint a “pletykák”

Pletyka fajták jellemzői

A pletyka növények rendszertani besorolása már korántsem ilyen egyszerű. A legtöbb fajt hasonló tulajdonságaik ellenére különféle nemzetségekbe sorolták virágmorfológiájuk apró különbségei miatt. Ma a legtöbbjüket a Tradescantia és a Callisia nemzetségbe sorolják.

A pletykák a Commelinaceae, tehát a kommelinafélék családjába tartoznak. Egyszikű növények, jellemző rájuk a párhuzamos levélerezet és a mellékgyökérzet. Legtöbb itt felsorolt fajuk a talajon kúszik, de akadnak közöttük levélrózsás növények is.

A pletyka virágaik kétivarúak, a porzók és termők egy virágban helyezkednek el. A hármas szám jellemző a virág felépítésére. A porzók nyelei rendszerint többé-kevésbé szálas képletekkel díszítettek, ennek a rovarok megtévesztésében van szerepe. Úgy tűnik, mintha rengeteg pollen lenne a virágon, pedig viszonylag keveset kínál, nektárt pedig egyáltalán nem termel.

Virágaik fehérek, kékek, lilák vagy rózsaszínek. Nagyon tetszetősek, de aprók, és a legtöbb pletykát inkább díszes levelei miatt tartják. A toktermésében fekete magok fejlődnek, melyek jól csíráznak, de legtöbbször vegetatív úton szaporítjuk őket.

Pletyka szaporítása

A pletykát dugványozással könnyen szaporíthatjuk.

Vágjunk le az anyanövényről 6-8 cm hosszú hajtáscsúcsokat, majd az így kapott dugványokat tegyük egy vízzel telt üvegbe. Ha 16-18 °C-on tartjuk, hamar meggyökeresednek. Több dugványt is ültethetünk egy cserépbe, de a talajhoz keverjünk némi homokot.

Három-négy hét után már szép, fejlett növényeink lesznek. Néha a talajon fekvő hajtások is legyökeresednek. Az idősebb, felkopaszodott töveket cseréljük le dugványról nevelt, fiatal növényekre. Ez sokkal egyszerűbb, mint az átültetés. Ha csíkos levelű növényt szeretnénk nevelni, akkor csak ilyen anyatőről szedett dugványt gyökereztessünk.

Ha zöld levelek jelennek meg a tarkák között, több fényt igényel a növény. Távolítsuk el a zöld leveleket, és a cserepet vagy az üveget állítsuk világosabb helyre. Amint a fiatal növények növekedésnek indulnak, csípjük vissza a hajtáscsúcsokat. Így a szárak elágaznak, és a növény bokrosabb lesz.

Közönséges pletyka (Tradescantia fluminensis)

Ez egy nagyon elterjedt pletykafaj. A természetben ritkás erdők aljnövényzetében él. A talajon kúszó hajtásai gyorsan legyökeresednek, és új területeket foglalnak el. Hajtásai kezdetben felfelé törőek, de amikor elérik a 15-30 cm magasságot, saját súlyuknál fogva lehajlanak. Ezen tulajdonsága miatt kedvelt ámpolnanövény.

Fényesen csillogó felszínű levelei az alapfajnál is mutatósak, de számos tarka levelű fajtája is ismert. Ezek nagyon jól mutatnak modern kaspókban.

Kicsi fehér virágai csak akkor jelennek meg, ha a növény elegendő fényhez jut. Tartható a ház bármely részén, ahol kap természetes fényt, de nyáron a szabadban is jól érzi magát.

A hideget meglehetősen jól tűri, akár kisebb fagyokat is átvészel, de hazánkban nem képes a szabadban áttelelni.

Közönséges pletyka (Tradescantia fluminensis)
Közönséges pletyka (Tradescantia fluminensis)

Fény: Közepes fényigényű. Nyáron tarthatjuk a szabadban, de az erős napfényhez fokozatosan szoktassuk. Eleinte mindig árnyékos helyre rakjuk. Szobában lehetőleg egy nagy ablak közelében helyezzük el. Bár a zöld színű alapfaj elviseli az árnyékot, hajtásai megnyúlnak, és nem fejlődik jól. A tarka levelű fajták fényigényesebbek, mert leveleikben nincs annyi klorofill.

Víz: Közepes vízigényű. Meghálálja a rendszeres öntözést, de lehetőleg pangó víz ne alakuljon ki. Elég toleráns a gondozási hibákkal szemben, így a szárazságot és a túlöntözést is elviseli, de jobb, ha ezeket kerüljük.

Hőmérséklet: -2-30 °C. Enyhe fagyokat is elvisel, de a mi éghajlatunkon semmiképpen sem téltűrő.

Talaj: Bármilyen jó minőségű virágföld vagy komposzt megfelel neki.

Tápanyag: Nem feltétlenül igényel sok tápanyagot, de tavasztól őszig kéthetente tápoldatozhatjuk.

Fehér pletyka (Tradescantia albiflora)

A  fehér pletyka, nagyon régi szobanövényünk, mára sajnos ritkábban található meg a kereskedelemben, de valamelyik ismerősünktől biztosan tudunk beszerezni dugványnak való hajtást. Gyors növekedésű növény.

A természetben szorosan a talajhoz simulva növekszik, és gyökerekkel rögzíti magát. Cserépben tartva lefelé csüng, akár 2-3 m hosszúra is megnő. A vadon élő faj egyszerű zöld levelű, de ezt ritkán tartják dísznövényként. Általában a fehér csíkos Albovittata fajtával találkozhatunk, vagy a rózsaszín tarka változatok valamelyikével.

A Tradescantia fluminensisszel rendszeresen összekeverik. Sajnos néhány szakirodalomban is zavar figyelhető meg a két faj elkülönítése között. Szerencsére a két faj igényei nagyjából megegyeznek, bár a Tradescantia albiflora a hideget kevésbé tűri jól.

Fehér pletyka (Tradescantia albiflora 'Nanouk')
Fehér pletyka (Tradescantia albiflora ‘Nanouk’)

Fény: Közepes fényigényű. A zöld színű alapfaj az árnyékosabb helyeket is jól viseli. A tarka változatok fényigényesebbek. Ha nyáron a szabadba tesszük, fokozatosan szoktassuk az erős fényhez, és kezdetben mindenképp árnyékos helyre tegyük. Szobában nevelve egy kellően világos helyen jól fejlődik.

Víz: Közepes vízigényű. A talajt tartsuk nyirkosan, de lehetőleg ne álljon vízben a cserép. Elviseli a szárazságot és még a túlöntözést is, de ha azt szeretnénk, hogy szépen fejlődjön, keressük az arany középutat.

Hőmérséklet: 5-30 °C. Az alacsony hőmérsékletet is jól tűri, de ilyenkor keveset öntözzük.

Talaj: Bármilyen jó minőségű virágföld megfelel a számára.

Tápanyag: Nem kimondottan tápanyagigényes. Tavasztól őszig kéthetente kaphat tápoldatot, ez pozitívan befolyásolja a fejlődését.

Zebrapletyka  – Tradescantia zebrina (Syn.: Zebrina pendula)

Kifejezetten dekoratív levéldísznövény. Napjainkban is nagy népszerűségnek örvend. Az alapfaj leveleit két széles ezüstös csillogású sáv díszíti. Emellett a levelek fonákja lilás-bordós árnyalatokban pompázik. Több termesztett változata is létezik, melyek különféle árnyalatúak lehetnek. A virágaik általában élénk rózsaszínűek, de néha kékek is lehetnek egyes változatoknál. Gondozása nagyon egyszerű, de fényigényesebb az előzőekben bemutatottaknál.

Zebrapletyka (Tradescantia zebrina)
Zebrapletyka (Tradescantia zebrina)

Fény: Erősen fényigényes. Ha nem kap elegendő fényt, megnyúlik, és elveszíti gyönyörű színeit. Ha szobában neveljük, déli fekvésű ablak közelébe tegyük, de nyáron legjobban a szabadban fejlődik.

Víz: Tartsuk nyirkosan a földjét, rendszeres öntözéssel. Nem kedveli a pangó vizet, mert gyökerei elrothadnak.

Hőmérséklet: 10-30 °C-on jól érzi magát, de ha hűvösebb az idő, keveset öntözzük. A huzatot és a hideget kevésbé tűri jól, mint a legtöbb pletykafaj.

Talaj: Bármely jó minőségű virágföld megfelelő a számára.

Tápanyag: Tavasztól őszig kéthetente tápoldatozzuk.

Bővebb gondozási tanácsok a zebrapletykáról.

Bíbor pletyka – Tradescantia pallida (Syn.: Setcreasea pallida)

Nagyon népszerű pletykafaj, melyet általában balkonnövényként tartanak. Legalábbis tavasztól őszig mindenképpen jobban érzi magát a szabadban, mint egy lakásban. Bíbor-lila levelei miatt jó kontrasztot alkot más növényekkel. Szárai meglehetősen húsosak, némi vizet raktároznak. Hajtásai inkább felfelé törőek, ha elegendő fényt kap, nem kimondottan viselkedik kúszónövényként. Rózsaszín virágai is jelentős díszítő értékkel bírnak. Dísznövényként a Purpurea fajta terjedt el, a zöld levelű alapfajt még a legtöbb kertész sem ismeri.

Fény: Nagyon fényigényes. Csak akkor fejlődik megfelelően, ha erős napsugárzás éri. Elviseli ugyan az árnyékot is, de ilyenkor nagyon megnyúlik, színeit elveszti, és csak sínylődik. Nyáron a szabadban a legjobb tartani.

Víz: Közepes vízigényű. Elviseli a szárazságot is, ilyenkor levelei összecsukódnak, így csökkenti a párologtatást. Ezt teszi akkor is, ha a hőmérséklet 30 °C fölé emelkedik. Sok mindent elvisel, de legjobb, ha rendszeresen öntözzük, és a pangó vizet mindenképp kerüljük, mert ez idővel a gyökerek rothadását okozza.

Hőmérséklet: 8-30 °C. Talaj: Laza, jó minőségű virágföld ajánlott.

Tápanyag: Tavasztól őszig kéthetente adagoljunk számára káliumban és foszforban gazdag műtrágyát. A túl sok nitrogént tartalmazó tápoldat hatására levelei kevésbé lesznek élénk színűek.

Bővebb gondozási és szaporítási tanácsok a bíbor pletykához.

Pókhálós pletyka (Tradescantia sillamontana)

Ennek a fajnak a levelei erősen molyhosak. A felszínüket borító szőrzet védi a növényt a naptól és csökkenti a párologtatását. Ebből is sejthetjük, hogy ez a növény szárazabb éghajlathoz alkalmazkodott. Rózsaszín virágai kimondottan látványosak.

Fény: Nagyon fényigényes. Lehetőleg olyan helyen tartsuk, ahol közvetlen napfény éri. Árnyékos helyen megnyúlik és tönkremegy.

Víz: Szárazságtűrő növény. Ha kis vízadagokkal rendszeresen öntözzük, nagyon szépen fejlődik. Két öntözés között hagyjuk a talaj felszínét kiszáradni.

Hőmérséklet: 10-30 °C.

Talaj: Laza szerkezetű talajt kedvel. A virágföldbe keverhetünk folyami homokot.

Tápanyag: Tavasztól őszig havonta adagoljunk számára tápoldatot.

Csónak pletyka – Tradescantia navicularis (Syn.: Callisia navicularis)

Egy igazi különlegesség. Pozsgás levelei sűrűn helyezkednek el, és kis papírhajókra emlékeztetnek. Viszonylag zömök megjelenésű növény, de virágai hosszabb szárakon emelkednek a magasba. Levelei vöröses árnyalatot vesznek fel, ha sok napfény éri. Jó vízáteresztő képességű talajba ültessük, és mértékkel öntözzük.

Fény: Nagyon fényigényes. Tartsuk a szabadban vagy üvegházban, esetleg déli fekvésű ablakpárkányon.

Víz: Szárazságtűrő növény. A rendszeres öntözés meghálálja, de kis vízadagokkal öntözzük. Két öntözés között hagyjuk a talaj felszínét kiszáradni. A pangó vizet mindig kerüljük.

Hőmérséklet: 10-30 °C.

Talaj: Jó vízáteresztő képességű talajt igényel. A virágföldbe keverjünk apró kavicsokat és folyami homokot.

Tápanyag: Kevés tápanyagot igényel. Tavasztól őszig csak havonta egyszer adagoljunk számára foszforban és káliumban gazdag műtrágyát.

Lándzsás pletyka – Tradescantia spathacea (Syn.: Rhoeo spathacea)

Közkedvelt növény. A legtöbb pletykával ellentétben szárai elég rövidek, s ha elegendő fény éri, lombja levélrózsát alkot. Hosszú, lándzsás leveleinek a fonákja bíborszínű. Virágai a levelek tövében jelennek meg, és két lepellevél veszi őket körül. Ez a furcsa csónakszerű képlet később a magokat is védi. Innen ered a növény „Mózes-kosárka” elnevezése is. Könnyen nevelhető, kezdőknek is sok növény. Tarka levelű változatai is nagyon népszerűek.

Lándzsás pletyka - Tradescantia spathacea (Syn.: Rhoeo spathacea)
Lándzsás pletyka – Tradescantia spathacea (Syn.: Rhoeo spathacea)

Fény: Fényigényes növény. Némi szoktatással az erős napfényt is kedveli, de hirtelen ne helyezzük ki a napra, mert levelei megperzselődnek. Árnyékos helyen hajtásai megnyúlnak.

Víz: Közepes vízigényű növény. Földjét tartsuk nyirkosan, de a pangó vizet kerüljük.

Hőmérséklet: Erősen fagyérzékeny, és nem kedveli a hideg, huzatos helyeket. 10-30 °C megfelelő számára, ennél hűvösebb helyen tartva kevés öntözést igényel.

Talaj: Jó minőségű tőzeges virágföld vagy komposzt kiválóan alkalmas a számára.

Tápanyag: Közepes tápanyagigényű faj. Kéthetente tápoldatozhatjuk a nyári időszakban. Nitrogénben gazdag tápok ajánlottak számára.

Törékeny pletyka (Tradescantia geniculata (Syn.: Gibasis geniculata)

Tetszetős bokros növekedésű pletyka, mely jól mutat ámpolnában vagy bármilyen emelvényre helyezve. Sötét színű szárai egészen vékonyak. Levelei változó méretűek, fonákjuk lilás árnyalatú. Sok apró fehér virágot nevel, melyek a hosszú virágszárak miatt fátyolszerűen borítják a növényt.

Törékeny pletyka (Tradescantia geniculata (Syn.: Gibasis geniculata)
Törékeny pletyka (Tradescantia geniculata (Syn.: Gibasis geniculata)

Fény: Fényigényes növény. Nyáron tarthatjuk a szabadban, szobában pedig lehetőleg a legfényesebb helyre tegyük.

Víz: Tartsuk nedvesen a földjét, de a pangó vizet kerüljük.

Hőmérséklet: 5-30 °C.

Talaj: Jó minőségű virágföld javasolt.

Tápanyag: Nyáron kéthetente tápoldatot adhatunk neki.

Tradescantia hirta (Syn.: Setcreasea hirsuta)

Ezt a fajt leginkább balkonnövényként érdemes tartani. Levelei keskenyek és megnyúltak, szőrözöttek, virágait pedig hosszú szárakon hozza. Jó vízáteresztő képességű talajban tartsuk, és ne öntözzük túl. Kedveli a napos helyeket.

Fény: Fényigényes növény. Nyáron tartsuk a szabadban, napos vagy nagyon világos helyen. Télen a lehető legvilágosabb helyet igényli.

Víz: Vízigénye viszonylag alacsony, de lehetőleg rendszeresen öntözzük a növekedési időszakban kisebb vízadagokkal. Két öntözés között hagyjuk a talaj felszínét kiszáradni. A cserepének alja mindig legyen perforált.

Hőmérséklet: Fagyérzékeny növény. 8-30 °C-on jól érzi magát. Hideg időben legyen lehetőleg száraz a földje.

Talaj: Jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Megfelelő a tőzeges virágföld vagy komposzt, amibe folyami homokot és apró kavicsokat keverünk.

Tápanyag: Nem kimondottan tápanyagigényes, de tavasztól őszig kéthetente tápoldatozhatjuk. Legjobb a foszforban és káliumban gazdag műtrágya számára.