Szobanövény

Szobaarália (Fatsia japonica) gondozása

A nagy, tenyérforma, sötétzölden csillogó levelű szobaarália az egyik legkedveltebb szobanövény. Hatalmas termetű, dekoratív és nincsenek különleges igényei.

Kedvelt, könnyen gondozható szobanövény

A szobaarália (Fatsia japonica) Japánból származik, ahol az egyes fajták 5 m magasra is megnőnek. Szobanövényként a magassága azonban legfeljebb csak 2 m lehet. Igen előnyös tulajdonsága, hogy a szoba sötétebb sarkaiban vagy a sötétebb lépcsőfordulókban sem veszít szépségéből.

Szép, örökzöld levelek

A makkékhoz hasonló, mély karéjú, tenyérforma, csillogó, sötétzöld levelek a fiatal növénynél kb. 15 cm szélesek, felületük igen durva.

Később akár a 40 cm-es szélességet is meghaladhatják, felületük sima, bőrszerű lesz. A növény lassan nő, ritkán ágazik el, ezért mindig dekoratív.

Cserepes vagy dézsás növényként maximum 2 méter magasra nő. Egész éven át zöldell.

Az idősebb növények virágoznak is

Az idősebb példányok a borostyán virágára emlékeztető  jellegtelen, zöldes-fehér virágot hoznak. Ha a virágbimbókat lecsípjük, a növény jobban fejlődik.

Rokon fajták

Mindössze egyetlen faj, a Fatsia japonica ismert. Ebből származik a sok mutatós szobaarália fajta.

Szobaarália igényei, gondozása

A szobaaráliát főleg levelei miatt termesztik. Az idősebb példányok augusztus és szeptember környékén jellegtelen, zöldes-fehér virágot hoznak. A virágnak nincs illata.

Fény, hőmérséklet és öntözés

A szobaarália az ablaktól távol is jól fejlődik, sőt éppen a közvetlen napfénytől kell óvnunk. Nem érzékeny a hőmérséklet-változásra. Bár télen 8-10 °C-os hőmérséklet (a foltos fajtánál 12 °C) lenne az ideális, mégis egész éven át tarthatjuk a szobában, ha nem a fűtőtest közelébe állítjuk.

A szobaarália nyáron, főleg a különösen forró napokon sok vizet igényel, de ne hagyjuk vízben állni. Szeptembertől februárig ritkábban öntözzük, de ne hagyjuk kiszáradni. Nyáron minden második-harmadik öntözésnél trágyázzuk.

Talaj

A szobaarália a jó vízáteresztő képességű, humuszos földet szereti. A fiatal növényt márciusban ültessük át. A 25 centiméternél is nagyobb átmérőjű cserepekben évekig is elél.

A szobaarália, különösen ha már nagyra nőtt, jól mutat magában is, de világos szobanövényekkel is kombinálható.

Szaporítása dugványozással vagy magról

Dugványozása egyszerű

Dugványként két friss levelet tartalmazó hajtáscsúcsot használjunk.

A dugványokat mártsuk gyökérképződést serkentő hormonkészítménybe, majd ültessük tápanyagban gazdag, komposztot vagy tőzeget tartalmazó föld keverékébe.

A dugványokat kezdetben takarjuk le szellőzőnyílással ellátott fóliával, vagy készítsünk nekik mini üvegházat. A dugványos tálat világos, meleg helyen tartsuk, és rendszeresen öntözzük. A dugványok 1-2 hónap alatt gyökeret eresztenek. Ekkor a tálat tegyük kissé hűvösebb helyre, amíg a növény 5 cm nagyra nő. Ezután egyenként ültessük szét őket saját földjüket tartalmazó cserepekbe.

Szaporítás magról

Az import magot érés után azonnal ültessük el szobahőmérsékleten, homokos-humuszos földet tartalmazó lapos edénybe. Később nem csíraképes. Jól öntözzük meg, fedjük le üveglappal vagy fóliával, és meleg szobahőmérsékletű, sötét helyen tartsuk.

Amikor az első zöld hajtás megjelenik, távolítsuk el a fedelet, és tegyük a tálat világos helyre. A kis növényeket ritkásan helyezzük el, hogy már kiültetés előtt is megfelelően fejlődhessenek.

A színes levelű fajtákat ne magról, hanem inkább dugványról szaporítsuk.