Kerti növények

Kaukázusi zergevirág (Doronicum orientale) gondozása, szaporítása

A zergevirág kora nyáron gazdagon virágzó, évelő növény. Levelei sötétzöldek, virágai világító sárga színűek. Alacsony, bokros növésű fajtáit erkélyládákban és dézsákban is nevelhetjük.

A zergevirág bemutatása

A zergevirág (Doronicum) vagy más néven keleti zergevirág a Kaukázusban őshonos, tehát eredetileg hegyvidéki faj. Évelő növény, szára bokrosan elágazó. Felfelé törő virágszárai közvetlenül a gyöktörzsből fejlődnek.

Kora nyáron, május-júniusban megjelenő, sárga, a margitvirághoz hasonló virágainak köszönhetően sokan kedvelik. Nem igényel különösebb gondozást.

Napos helyen ugyanolyan szépen fejlődik, mint félárnyékban vagy árnyékban. Fagytűrő, de a kertben nevelt növények tövét tövét a biztonság kedvéért takarjuk be télen szalmával vagy fenyőágakkal. Néhány év alatt nagyon elszaporodik, ezért ilyenkor ajánlott kiásni, szétosztani a töveket, és tápanyagban gazdag talajba újra elültetni.

Zergevirág fajtái

A kertészek sokat foglalkoztak ezzel a növénnyel, több fajtáját is nemesítették.

A ‘Frühllingspracht‘ fajta teltvirágú, a ‘Riedels Goldkranz‘ fajtának két sorban álló, széles sziromlevelei vannak. Ez utóbbi csupán 25 cm magas, bokros növekedésű, ezért erkélyládák beültetésére is alkalmas.

A nyugati zergevirág (D. plantagineum) Délnyugat-Európában honos, amelynek nagyvirágú ‘Excelsum‘ fajtája igen kedvelt. Kiváló vágott virágnak is, vázában sokáig eltartható. Minél több tövet nevelünk kertünkben, annál többször használhatjuk fel szép csokrok kötéséhez.

Zergevirág gondozása, igényei

A zergevirág cserjeszerűen elágazó, számos felfelé törő szárat nevelő, fényes zöld levelű növény, amely 40-50 cm magasra nő. Vannak valamivel alacsonyabbra növő fajtái is, melyek különösen jól mutatnak erkélyládába ültetve.

Virág

Május-júniusban virágzik. A világító sárga, 4-6 cm átmérőjű virágok a margitvirágra hasonlítanak.

Fény és hőmérséklet

Napon és félárnyékban is szépen fejlődik. Általában fagytűrő, de télen érdemes betakarítani a töveket szalmával vagy fenyőággal.

Öntözés, tápanyag

Nyáron öntözzük bőségesen. A második évtől minden tavasszal adjunk a kerti növényeknek tápoldatot. Az erkélyládában nevelteknél a növekedési időszakban rendszeresen végezzünk tápanyag-utánpótlást.

Föld

Bármilyen, tápanyagokban gazdag talajban megél. Földje soha ne száradjon ki teljesen.

Szaporítás

Ősszel a gyöktörzs szétosztásával szaporíthatjuk, vagy tavasszal magvetéssel. Nyirkos, meleg talajba vessük el a magokat, majd  – ha már elég nagyok  – ültessük ki őket a szabadba.