A Tarka sárkányfa (Dracena marginata), dracéna gondozása

Első pillantásra nem is gondoljuk, hogy mennyire edzett és ellenálló ez a levéldísznövény szépség. Árnyéktűrése miatt sok fényszegény városi lakásban is jól megmarad.

A Tarka sárkányfa (Dracena marginata) vagy tarka dracéna egy vagy több törzset fejleszt. A keskeny, lila szegélyű levelek kecsesen lefelé ívelnek. Madagaszkári hazájában 3 m magasra is megnő. Szép, karcsú törzset fejleszt, miközben az alsó leveleit folyamatosan lehullatja. Mivel lassan fejlődik, kis lakásokban is tartható dekoratív koronás fácskaként.

Tűző napfénytől védett világos vagy félárnyékos helyet igényel. Egész évben a szobahőmérsékletet kedveli. Tőzeg alapú B típusú földkeverékbe ültessük. Langyos lágy vízzel egyenletesen öntözzük. Néha-néha permetezzük meg a levélzetet. Márciustól augusztusig kéthetenként, ősszel és és télen havonta egyszer tápoldatozzuk. Átültetése, szükség szerint, tavasszal vagy nyáron. dracéna szaporítása: fejdugványokkal bármikor szaporítható. A dugvány vízben is meggyökeresedik.

Kártevők, betegségek

Öntözési hibák miatt a levelek csúcsa elszárad. Túl száraz levegőn tripszek károsítják.

Javaslat: a hajtáscsúcsok kicsípésével különlegesen szép, többtörzsű egyedeket nevelhetünk. A törzsön ugyanis ekkor két új hajtás fejlődik. A levágott részt szaporításra használhatjuk.