Kerti ötletek

Balkon kertészkedés

A balkon kertészkedés mindig aktuális téma, hiszen nem mindenkinek adatik meg a kert, így sokan kénytelenek ott növényt nevelni, ahol épp tudnak, ez pedig városi környezetben leginkább az erkély.

Balkon kertészkedés

A dísznövények mellett egyre többen vágnak bele a zöldségnevelésbe, fűszernövény-termesztésbe. A témával még csak most kacérkodók számos nehézséggel és problémával találkozhatnak az első időkben, a következő tanácsok elsősorban nekik szólnak.

Még egy kisebb balkonon is lehetséges értékelhető mennyiségű zöldséget termeszteni.

1. Akárcsak a kertnél, a balkonveteményesnél se kezdjünk bele a munkába tervek nélkül. Mérjük fel a balkon adottságait (mennyire napsütötte, szélvédett), számoljuk ki, mekkora termőfelületet tudunk a növényeknek biztosítani, és ez alapján válasszuk ki a terményeket.

2. Kezdjük kicsiben! Tapasztalat híján először csak 2-3-féle zöldséggel tegyünk próbát, ezek is inkább a könnyebben nevelhető típusok legyenek.

3. Ne zsúfoljuk tele a balkont! Gondoljuk végig, hogy eddig mire használtuk a területet. Ha csupán kihasználatlan holttér volt, akkor sűrűbben beültethetjük, de ha korábban sokat időztünk itt, akkor hagyjunk magunknak most is elegendő életteret.

4. Tartsuk meg a békességet a szomszédokkal! Új hobbink zavaró jelenségekkel is járhat (leszóródhat a termőföld, lecsöpöghet az öntözővíz, a növények buján átterjedhetnek), a béke érdekében tegyünk óvintézkedéseket.

5. Menjünk biztosra! Az oltott palánták választásával kockázatmentesebb lesz a  termesztés, nagyobb a hozam, a növénybetegségek megjelenésének esélye pedig csökken. Ezek a palánták jóval drágábbak, mint hagyományos társaik, de ugyanakkora területen 3-4-szeres termésátlag is elérhető velük.

6. Ne spóroljunk a termőföldön, válasszunk bolti, zsákos termőföldet. Csábító lehet egy közeli rétről vagy a társasház kertjéből begyűjteni pár lapátnyi földet, de az ilyen közeg káros baktériumokat, kártevőket rejthet.

7. Használjuk ki optimálisan a területet! Nem csupán az erkély korlátjára erősített edények jelenthetnek termőterületet, kerülhetnek a falakra is kaspók vagy stabilan rögzített, hosszanti ültetőládák, az erkély tetejéről lelógatott különböző-dunsztosüvegek.

8. Telepítsünk minizöldségeket! Szinte az összes kerti zöldség kapható balkonra való, kicsinyített változatban is, így többek közt cukkini, padlizsán, uborka, paradicsom vagy paprika is.