Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla)

Nehéz elképzelni kertjeinket kerti hortenzia nélkül. Akár fehér, rózsaszín, lila vagy kék színben – a házi hortenziák dús virágzatai ragyogóvá teszik az árnyékos kerti helyeket.

Kerti hortenzia jellemzői

A közönséges kerti hortenzia vad fajtája japánból származik, és 1790 körül került Európába.  Ott mintegy 4 m magasra is megnőhet és kora nyáron számos hatalmas, gömb alakú virágzatot fejleszt, amelyek színskálája a fehér, a rózsaszín, a kárminpiros mellett a mesterségesen előállított kék színt is magába foglalja. Azóta rengeteg nemesítésen ment keresztül, így ma már a kerti hortenzia fajták nagy választéka létezik. A kerti hortenzia kifejezés néhány gyönyörű hibrid fajtát is magában foglal.

A kerti hortenzia ( Hydrangea macrophylla) felálló félcserjeként nő, magassága 1-2 méter, szélessége pedig eléri a 2,5 métert. A levelek szemben álló, elliptikusan hegyes, akár 15 centiméter hosszúak is lehetnek. Ezek intenzív zöld színűek, fogazott levélszélekkel. A júniustól szeptemberig tartó virágzási időszakban a lombozat fölött számos ernyővirágzat nyílik, amelyek steril látványvirágokból és rejtett termékeny virágokból állnak. Az ernyővirágzat lapított vagy gömb alakú, a gömb alakú virágzat teljesen steril.

A kerti hortenzia buja virágfürtöket képez, de vajon méhbarát is?

A kerti hortenziáknak főként steril virágaik vannak, amelyeknek többnyire 4-6 nagy virágszirmuk van. A méhek és más rovarok nem találnak benne táplálékot. Az ernyő alakú, lapos virágzatú kerti hortenziafajtáknak is vannak termékeny virágai, amelyek nektárt és virágport biztosítanak, de a rovarok számára viszonylag kevés a táplálék. Így a kerti hortenzia csak korlátozottan méhbarát. Ha rovarbarát hortenziát keres, akkor például a ‘Kyushu’ nevű, nagy arányban nektárban gazdag, termős virágokkal rendelkező hortenzia alkalmas.

Hortenzia ültetése

Hortenzia gondozása

A hortenziák gondozásakor szem előtt kell tartani, hogy a növényeknek nagyon magas a vízigényük. A rendszeres öntözés mellett a cserépbe ültetett hortenziát időnként trágyázni kell.

Tipp: Az ágyás ápolása során mindenképpen kerülje a hortenziák körüli kapálást. Sekély gyökérzetűek, és gyökereik könnyen megsérülhetnek kapáláskor.

Metszés

Tavasszal itt az ideje a házi hortenziák metszésének. Ennek során csak az elhervadt virágfejeket és az elhalt növényi részeket kell eltávolítani. Helyezze a metszőollót a virágok alá, közvetlenül az új bimbók fölé, metsze le.

Trágyázás

Különösen a cserepes hortenziákat kell évente trágyázni a tápanyag-utánpótlás érdekében. A műtrágyázás megfelelő ideje tavasszal van. A tavaszi trágyázással a kerti hortenziák jól megindulnak a vegetációs időszakban. Nyáron egy második trágyázás is elvégezhető, de június vége után semmiképpen sem szabad trágyázni, mivel ez növeli a fagykárok kockázatát.

Válasszon speciális hortenziatrágyát, ami extra vasat tartalmaz a vasklorózis megelőzése érdekében. Ha a műtrágyát egy réteg mulccsal fedjük le, az nedvesen marad, és gyorsabban kezd el hatni. Ne dolgozza be a trágyát gereblyézéssel vagy hasonló módon, mivel ez könnyen károsíthatja a hortenziák sekély gyökereit.

A megfelelő trágyázás ellenére a hortenziáknál előfordulhat vasklorózis. A növényekre nem jellemző levélelszíneződés oka a talaj túl magas pH-értéke. Ez csökkenthető némi szőlőtörköly vagy savanyú elsődleges kőzetliszt hozzáadásával, illetve savas vízzel való rendszeres öntözéssel.

Öntözés

Ellentétben a bugás hortenziákkal (Hydrangea paniculata), amelyek jól bírják a rövidebb száraz időszakokat, a kerti hortenziáknak rendkívül magas a vízigényük, és a vízhiányra gyorsan reagálnak, mivel hajtásaik és virágaik petyhüdten lógnak. Ezért a nyári hónapokban naponta és bőségesen öntözze a kertben vagy az erkélyen lévő kerti hortenziákat.

A forró nyári napokon a cserepes hortenziákat akár naponta kétszer is meg kell öntözni, mivel a kisebb földmennyiség miatt a víz gyorsabban elpárolog. Ideális esetben használjon esővizet, mivel ennek pH-értéke megfelelő a hortenziák számára. A nyár vége felé a vízmennyiség csökkenthető.

Szaporítás

A kerti hortenziák, mint más hortenziafajok esetén is, dugványozással szaporíthatók. Ezeket nyár elején, május és június között kell levágni. Először töltse meg a szaporítóedényeket szubsztrátummal. Válasszon tőzegmentes vetőtalajt és keverjen hozzá homokot vagy perlitet. Ez növeli a talaj légkapacitását, és ezáltal javítja a gyökeresedést.

A dugványokat ezután meg lehet metszeni. Vágjunk le a vesszőkről körülbelül 10-15 cm hosszú hajtáscsúcsokat. Legyenek életerősek, csak enyhén fásak, és ne legyenek virágbimbók. Ezután távolítsa el az alsó leveleket, és csak a felső levélpárt hagyja meg.

Most helyezze a dugványokat körülbelül 7 cm mélyen az aljzatba, és nyomja le. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani. Egy világos, magas páratartalmú, közvetlen napfénytől mentes helyen, körülbelül 15 °C-os hőmérsékleten a dugványok meggyökeresednek és új hortenziává fejlődnek.