Vékony hanga (Erica gracilis) bemutatása, gondozása

Az egykor kedvelt télikerti növényt, melyből több száz fajtát is előállítottak, ma Erica (Hanga) hibridek néven főként erkélyládák és virágtálak díszeként alkalmazzák.

Vékony hanga jellemzői

A rózsaszín, piros, sötétbíbor vagy fehér virágú növényeket rendszerint kora ősszel vásárolják, és miután az első keményebb fagyokra a virágok megbarnultak, felszámolják őket.

Aki hosszabb ideig szeretne örülni nekik, annak hűvös, levegős növényházzal vagy télikerttel kell rendelkeznie, ahol meg tudja teremteni azokat a körülményeket, amelyekhez ezek az Ericák hazájukban, Dél-Afrikában hozzászoktak. Vannak, akik azt javasolják, hogy a megbarnult növényeket fújjuk le erikapiros festékkel, így tavaszig mutatósak maradnak az erkélyen. (Az eljárás ízlésessége vitatható!)

Vékony hanga gondozása

Napos vagy félárnyékos helyet kíván. Talajigénye: rododendronföld vagy “A” virágföld, esetleg fenyőtűkomposzt tőzeggel és homokkal keverve. Lágy vízzel nyáron kiadósabban, télen mérsékelten öntözzük. A földlabda soha ne száradjon ki, de hosszabb ideig túl nedves se legyen! Tavasztól őszig kéthetenként mészmentes műtrágyával tápoldatozzuk. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték felére. Átültetés: egy-két évenként, tavasszal. Szaporítás: dugványozással szaporítható.

Az ápolási javaslatok csak azokra a növényekre vonatkoznak, amelyeket több évig, pl. télikertben nevelünk.

Kártevők és betegségek

Télen a túl nedves, nyáron a túl száraz talaj, valamint annak magas mésztartalma a gombás megbetegedéseknek kedvez .