Rózsák

Babarózsa (Prunus triloba) bokor

Tudj meg többet a babarózsa ápolásáról és virágoztatásáról.

Babarózsa jellemzői

A babarózsa (Prunus triloba) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, Kínában és Koreában őshonos. Szilvarózsa, rózsamandula néven is ismert.

babarózsa bokor
babarózsa bokor

Az egyszerű virágú alapfajt kertbe nem ültetik. ‘Multiplex’ nevű, telt virágú fajtája viszont a legkeresettebb díszcserjék egyike. Ember magasságú bokor (max. 2-3 m), jellegzetes háromhasábú levelekkel, melyek elliptikusak, rovátkoltak csúcsukon három karéjjal. Napos, védett (épületfal, kerítés mellett) déli fekvésű helyen érzi jól magát.

A virágok azelőtt jelennek meg, mielőtt a levelei kifejlődnének. Minden hajtást sűrűn beporítják a rózsaszín virágok, annyira, hogy a cserje már messziről kitűnik. A virágok apró virágszirmokhoz hasonlítanak, melyek a fejlődési szakaszuktól függően változtatják a színüket. Kezdetben (bimbós és korai virágzáskor) rózsaszínűek, később világos rózsaszín, de akár teljesen fehérré válnak. A virágokat gyakran károsíthatják a tavaszi fagyok.

babarózsa virága
babarózsa virága

Babarózsa gondozása

Mint fentebb említettem, napos, védett helyen érzi jól magát. A tűző naptól védjük, legjobb számára félárnyékos hely ahol szépen tud fejlődni. Tápdús talajt igényel, mely laza szerkezetű és jó vízáteresztő képességű, humuszban gazdag. A cserje a kisebb szárazságot elviseli, de ez inkább az idősebb, erősebb növényekre vonatkozik.

A bőséges virágzás érdekében tavasszal, virágzáskor (virágzó növényekhez kapható műtrágya), és nyáron, amikor a növény a következő év virágbimbóit kihajtja, trágyázzuk.

babarózsa levele
babarózsa levele

Babarózsa metszése

Május elején az elvirágzott vesszőket metsszük vissza. Így erős új hajtásokat hoz, amelyek  a következő évben ismét gazdagon virágoznak.

Szaporítása

A faiskolák legtöbbször szemezéssel szaporítják, cseresznyeszilva (prunus cerasifera) alanyon. Ez az alany erősen sarjadzik: rendszeresen vadalni kell. Ajánlatos ezért a gyökérnyakba szemezett oltványokat úgy ültetni, hogy az oltás helye kevéssel a föld alá kerüljön. A nemes így idővel legyökeresedik, és az alany elpusztul.