Kerti növények

6. virágzó sövénynövény

A virágzó sövények varázslatos látványt nyújtanak, amelyek békét és harmóniát sugároznak. Az alábbi cikkben bemutatunk hat különböző virágzó sövény növényt, melyek garantáltan elbűvölik majd a kertészet és a természet szerelmeseit egyaránt, és persze a kíváncsi szemek elől, az otthonunkat is védik.

1. Húsos som (Cornus mas)

Virága: március vége-április eleje, halványsárga. Termése: piros, a cseresznyéhez hasonló. Metszés nélkül 7 méter magasra is megnőhet. Jól viseli a metszést. Gondozása: könnyen kezelhető, szabadon növő vagy formára nyírható sövénynövény. Tipp: terméséből ízletes lekvár készíthető, de nyersen fogyasztva fanyar ízéhez hozzá kell szokni. A somfélék családjába tartozik, nem rokona a cseresznyének.

húsos som (Cornus mas)
Húsos som (Cornus mas)

2. Aranyfa (Forsythia x intermedia)

Virága: fajtától függően aranysárga vagy halványsárga. Áprilisban virágzik, 3-4 méter magasra megnő. Metszés nélkül ívesen lehajló ágú. Gondozása: egyszerűen gondozható, jól viseli a metszést  – legjobb, ha közvetlenül a virágzás után vágjuk vissza. Ha ősszel metsszük, az visszaveti vagy megakadályozza a virágzást. Formára nyírt sövénynek is alkalmas. Tipp: az aranyfa a tavasz jelképe. Virágzása a rózsák metszésének időszakát jelzi.

Aranyfa (Forsythia x intermedia)
Aranyfa (Forsythia x intermedia)

3. Kínai viráglonc (Kolkwitzia amabilis)

Virága: május-június, rózsaszín-fehér. 2-3 méter magasra és ugyanolyan szélesre nő. Tetszetős, ívesen lehajló ágú. Gondozása egyszerű, a formára nyírás nem javasolt, csak az idősebb ágakat vágjuk le fiatalítás céljából. Tipp: szépen kombinálható a díszhagymával és a rózsákkal.

Kínai viráglonc (Kolkwitzia amabilis)
Kínai viráglonc (Kolkwitzia amabilis)

4. Tűztövis (Pyracantha coccinea)

Magassága: 2-4 méter, virága: május-június, fehér. Termése: fajtától függően narancssárga, narancsvörös vagy sárga, sokáig a bokron marad. Sűrű, rendszertelen növésű, hegyes tövisekkel. Gondozása egyszerű, jól viseli a metszést (viseljünk vastag kesztyűt a tövisek miatt). Tipp: rácsra felfuttatva a homlokzat dísze is lehet.

Tűztövis (Pyracantha coccinea)
Tűztövis (Pyracantha coccinea)

5. Vérvörös ribiszke (Ribes sanguineum)

Magassága: 1,5-2 méter, virága: április-május, kárminvörös vagy rózsaszín. Gondozása egyszerű, jól viseli a metszést. Tipp: fekete bogyója nem mérgező, de nem is ízletes.

Vérvörös ribiszke (Ribes sanguineum)
Vérvörös ribiszke (Ribes sanguineum)

6. Rózsalonc (Weigela florida)

Magassága: 1,5-3 méter, virága: rózsaszín vagy kármin rózsaszín. Május végétől július elejéig virágzik. Gondozása egyszerű, a formára nyírás nem javasolt, csak az idősebb ágakat vágjuk le fiatalítás céljából. Tipp: a mutatós, tarka levelű ‘Nana Variegatta’ változat csak 1,5 méter magasra nő meg.

Rózsalonc (Weigela florida)