Zöldség

Feketegyökér termesztése

A feketegyökér könnyen emészthető, jóízű gyökérzöldség.

Feketegyökér jellemzői

A feketegyökér (Scorzonera hispanica) a fészkesvirágzatúak családjához tartozik, Dél-Európában évelő vadnövényként tenyészik. Nálunk csak egynyári vagy kétéves növénynek termesztik, hogy gyökere ne fásodjon el. Hosszúkás-lándzsás, enyhén fogazott levelei levélrózsába tömörülnek.

Fészkes virágzata általában a második év júniusában és júliusában alakul ki, korai vetés és hűvös időjárás esetén azonban már az első  évben. Illatos sárga virágai lazán ülnek a legfeljebb 1,2 m magas virágzatokban. Nem rontják a gyökér minőségét, ennek ellenére általában letörjük őket.

A karógyökér laza talajban 30-40 cm hosszúra és 3-4 cm vastagra nő. Sötétbarna, parafaszerű héja van, amelyben tejcsövek futnak, és hámozáskor levet eresztenek. A karógyökér közepében lévő világos, kemény hús diószerű íze a spárgáéhoz hasonlít.

Ültetés, betakarítás és tárolás

A feketegyökér tenyésztési időszaka hosszú: márciustól vagy áprilistól októberig tart, tehát ez a zöldségféle egész évben elfoglalja az ágyást. Kevés fajtája közé tartozik a több egymásutáni szelekcióval rendelkező ‘Einjahrige Riesen’, a ‘Hoffmanns schwarzer Pfahl’ és a ‘Schwarzer Peter’.

A feketegyökér nem túl igényes növény. A megfelelő gyökérminőséghez mélyen lazítsuk fel a jó vízáteresztő, morzsalékos talajt. Fontos az egyenletes vízellátás is, hogy a gyökerek jól fejlődjenek.

Ültetéshez a végleges ágyásba vessük el sorokban a magokat, mivel az átültetett növény nem nevel több karógyökeret. Októbertől szüreteljünk, amint a levelek kihajtanak. Ásóvillával óvatosan húzzuk ki a földből a kissé törékeny gyökereket. A téltűrő növényt márciusig vagy áprilisig is szedhetjük frissen, ha nem fagyott a talaj.

Tároláshoz a gyökérnyak felett 2 cm-rel vágjuk le a leveleket, és a barna rudakat tegyük nyirkos homokba. Hűvös pincében tárolva hónapokig friss marad.

Ültetés lépései

Vetési időszak: március/április.

1. Lazítsuk fel a talajt, távolítsuk el a gyomnövényeket, és dolgozzunk bele néhány lapát komposztot.

2. Húzzunk 3 cm mély barázdákat 25-30 cm távolságban. A nagy magokat egymástól 5 cm távolságra vessük, közéjük szórjuk a retekmagot.

3. Nyomkodjuk le a barázdákat, és öntözzük meg. Csírázás után a túl sűrűn növő feketegyökereket ritkítsuk 5-7 cm-re. Szüreteljünk.

4. Rendszeresen távolítsuk  el a gyomnövényeket, lazítsuk a talajt és takarjuk komposzttal. A fő növekedési időszakban gyakran öntözzünk.

5. Októbertől szüreteljünk, amíg nem fagyott a talaj. Ásóvillával óvatosan húzzuk ki a gyökereket, mert törékenyek.

A feketegyökér vegyes kultúrában jól tenyészik, retekkel, salátával póréhagymával és karalábéval. A retek és a saláta hamar csírázik, ezért jelölésként is vethetjük a feketegyökér-maggal együtt.

Felhasználás

Alkotóelemként kevés keményítőt és cukrot, de sok inzulint tartalmaz, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. A sok ballaszt- és nyálkaanyag könnyen emészthető és egészséges táplálékká teszi.

A feketegyökeret salátának vagy zöldségnek készíthetjük el. Hámozzuk meg a gyökeret, és 15 percig főzzük sós vízben. Az érzékeny bőrűek az irritáló tejnedv miatt a tisztításhoz viseljenek kesztyűt. A meghámozott zöldséget az elkészítésig áztassuk ecetes vízbe, nehogy megbarnuljon.