Fűszer- és gyógynövény

Zamatos turbolya termesztése, felhasználása

A turbolya ez egyik legszebb és legízletesebb, könnyen gondozható konyhai fűszernövény. Egy évben többször is elvethetjük. Ha tavasszal szeretnénk szedni, legkésőbb szeptemberben ültessük el a magokat.

Turbolya jellemzői

A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) az egynyári konyhai fűszernövények közé tartozik.

Viszonylag gyorsan nő. Fehér virágai ernyős virágzatot alkotnak. A növény levelei hármas vagy négyes tagolásúak. A turbolya viszonylag igénytelen növény. Napon és árnyékos helyen egyaránt jól fejlődik, a hőmérsékletet illetően sincsenek különös igényei. A növények többségének nem megfelelő meszes talaj a turbolyának kiváló.

Két fajtáját különböztetjük meg, a sötét és a fodros levelűt. Általában ezt a két fajtát ültetik. A sötét levelű turbolya nem nevel olyan hamar virágot és hosszabb ideig szedhető.

Turbolyát erkélyládában vagy cserépben is nevelhetünk. Öntözzük rendszeresen, és néha trágyázzuk is.

Turbolya termesztése

A turbolyát ne hagyjuk magasra nőni, hiszen a fiatal növényrészek a legízletesebbek.

Azért, hogy mindig legyen fiatal növényünk a magokat többször is elvethetjük egymás után, hiszen a turbolyából soha nem elég. A turbolyát fűszernövényként salátákhoz vagy egytálételekhez, de a spenóthoz is felhasználhatjuk.

Az első turbolyamagokat már kora tavasszal elültethetjük, az utolsó vetést pedig ne hagyjuk július végénél későbbre. A júliusi vetésből fejlődő növényt szeptemberben még felhasználhatjuk. Ha szeptember elején is elvetünk még magokat, akkor azokból a következő év tavaszán, kb. májusban ismét szedhetünk ízletes turbolyát. Ennek a fűszernövénynek az átteleltetés nem árt.

A konyhai felhasználásra szánt turbolyát még virágzás előtt szedjük le.

Sorba vessük

A turbolyát vethetjük a végleges helyére, a konyhakertbe. A legjobb, ha a magokat – ha kicsit talán problémásabb is – sorba vetjük, mert a hosszúkás magokkal kicsit nehezebb bánni. Tavasszal a magokat kb. 2 cm mélyre, nyáron pedig kicsit mélyebbre, 3 cm mélyre vessük. Ha túl mélyre kerülnek a magok, a csírázás általában egyenetlen.

Gyakran öntözzük

A száraz nyári napokon öntözzük gyakran a turbolyát, mert a növekedéshez nagyon sok vízre van szüksége. Ha túl szárazon tartjuk, hamar lekókadnak levelei.

Fiatal turbolyát szedjünk

Ha a turbolyát a főzéshez szeretnénk felhasználni, 30 cm-nél ne engedjük nagyobbra nőni, ugyanis akkor már a szára megerősödik, szedése problémásabb. A virágok megjelenésével a növény veszít fűszeres aromájából is.

A tavasszal vetett turbolya általában 6 hét múlva szedhető, ellenben a nyáron vetett növény már négy-öt hét után felhasználható. Ha a vetés későbbi időpontra esik, szintén tovább tart, amíg a növény kifejlődik, de a napok rövidülésével a virágok is lassabban jelennek meg. Ha ősszel a turbolya sokáig marad az ágyásban, klorofilhiányra utaló sárgás levelek jelennek meg rajta.

Turbolya igényei, gondozása

A turbolya a rövid életű (egynyári) konyhai fűszernövények közé tartozik. Levelei mélyen bemetszettek. A kerti turbolya 50-70 cm-re is megnőhet, de a leveleket inkább akkor szedjük le, ha a növény már elérte a 30cm-es nagyságot, hiszen ilyenkor a legízletesebb.

Az egész növénynek kellemes és intenzív, ánizsra emlékeztető illata van. A növény ernyővirágzata apró, illatos fehér virágokból tevődik össze.

Figyelem! A turbolyát szedjük le, mielőtt megjelennének a virágai.

A turbolya napos helyen és árnyékban is jól fejlődik. A hőmérsékletet illetően nincsenek különleges igényei.

Száraz nyári napokon a turbolya rendszeres öntözést igényel. A tápoldattal bánjunk óvatosan. A növény a mésztartalmú talajt kedveli.

A turbolyát összeültethetjük bármilyen fűszernövénnyel, de virágok közé is vethetjük.