Fokhagyma termesztése (Allium sativum)

A fokhagyma régi fűszer- és gyógynövény. Szeretjük, bár erős szaga sokunkat taszít, gyógyító erejét senki nem vitatja. Magunk is termeszthetjük hagymájáért vagy friss hajtásaiért.

Fokhagyma jellemzői

Az északi népek számára a fokhagyma jellegzetesen földközi-tengeri növény, amely elválaszthatatlanul összefonódott a mediterrán étkezési szokásokkal. Manapság azonban nálunk is egyre nagyobb szerephez jut étvágygerjesztő hatása miatt. Akár az ablakpárkányon is termeszthetjük, igaz csak kisebb menyiségben.

A fokhagyma (Allium sativum) Közép-Ázsia sztyeppéiről származik. Közép- és Közel-Keleten már régóta termesztik. Azt is tudjuk, hogy az egyiptomiak nagyra becsülték a növény gyógyító hatását, és hogy a piramisokon dolgozó építőmunkások bérük egy részét fokhagymában kapták. Az északi területeken szintén évszázadok óta ismert. A hajós vikingek matrózaiknak naponta adtak egy fokhagymát, hogy így előzzék meg a gyomorbántalmakat, illetve a C-vitamin hiánya miatt kialakuló betegségeket.

A fokhagyma távol tartja a betegségeket és a kártevőket is. Rózsa, paradicsom, cékla, sárgarépa, uborka és eper mellé ültetve különösen jótékony hatást érhetünk el.

Fokhagyma ültetése

Ősszel dugjuk le a fokhagymagerezdeket 6-8 cm mélyre, egymástól 20 cm-re a földbe. A hagyma elég ellenálló, nem érzékeny. A gerezdek hamarosan gyökeret eresztenek, és megjelennek a keskeny, hosszú levelek. Ezek közül néhányat fűszerként már ősszel is levághatunk.

A következő ősszel, amikor a levelek száradni kezdenek, szedjük ki a hagymákat a földből. Nálunk a fokhagyma inkább kisebb méretű, a gerezdeket finom, rózsaszín héj fedi.

Szárítsuk meg a fokhagymákat a napon, és távolítsuk el róluk az összes földmaradványt, mielőtt télire eltennénk őket.

fokhagyma ültetése
fokhagyma ültetése

Tavaszi fokhagyma ültetése

A fokhagymagerezdeket tavasszal is elültethetjük, de a növekedési időszak ebben az esetben kitolódik. A hagymát hagyjuk nyáron és télen is a földben.

A tavasszal vetett, és csak a második évben kiszedett fokhagymák nagyobbra nőnek, mint az őseik.

Tavaszi fokhagyma ültetése
Tavaszi fokhagyma ültetése

Fokhagyma gondozása

A fokhagyma zöld levelei 30-40 cm-re is megnőnek. Nálunk a hagymafej nem olyan nagyra, és annyi gerezdje sem fejlődik, mint a Földközi-tenger vidékén termesztett növénynek. A cserépbe ültetett fokhagyma csak ritkán virágzik. A virág fehér vagy világos rózsaszín.

Fény, talaj és öntözés

A fokhagyma fényigényes növény. Nagyobb ládában az erkélyen vagy a teraszon is nevelhetjük. Mivel ellenálló, télen is kint maradhat a szabadban. A cserépbe ültetett fokhagyma első hajtásai már néhány hét után megjelennek, ezeket a zöld leveleket a metélőhagymához hasonlóan fűszerként salátákhoz vagy más ételekhez is felhasználhatjuk.

Úgy öntözzük, mint a többi növényt, de az öntözések között hagyjuk a földet kicsit kiszáradni. A cserépbe ültetett fokhagymát nem kell trágyáznunk. A cserépbe ültetett fokhagyma általános virágföldet igényel, a szabadföldi pedig a tápanyagokban gazdag, meszes talajt kedveli.

fokhagyma vetése

Fokhagyma szaporítása

Válasszunk lédús hagymafejet. A hagyma frissességére az egyes gerezdek csúcsán látható kis, zöld kiemelkedésekből következtethetünk. A gerezdeket a cserépben finoman nyomjuk a földbe, a szabadban pedig 6-8 cm mélyre ültessük el.