Kerti nőszirom (Iris)

Nőszirom

A nőszirmok formagazdagsága még a szakembereket is ámulatba ejti.

Kerti nőszirom jellemzői

A nőszirmot kard alakú levelei miatt kardliliomnak is nevezzük. Az Iris nemzetségnek több mint 200 faja és szinte megszámlálhatatlan mennyiségű alfaja, változata és nemesítése van.

Kertjeinkben leggyakrabban a csodálatos szépségű szakállas nőszirom fordul elő, amelynek alacsony (Iris barbata nana), középmagas (Iris barbata media) és magas (Iris barbata elatior) fajtáit úgy nemesítették, hogy különböző időben nyíljanak.

Vázába akkor vágjuk le a virágokat, amikor a bimbók nyílni kezdenek.

Szakállas nőszirom (Iris barbata nana)
Szakállas nőszirom (Iris barbata nana)

Rizómák vagy hagymák

A nőszirmokat föld alatti részeik alapján különböztethetjük meg. Vannak fajok, amelyek erős rizómáiból nagy állományok fejlődnek: szakállas nőszirom (Iris barbata), mocsári nőszirom (Iris pseudacorus), szibériai nőszirom (Iris sibirica) és vízparti nőszirom (Iris kaempferi), és olyanok, amelyek hagymákból fejlődnek ki: törpe nőszirom (Iris pumila), holland nőszirom (Iris hollandica).

Ez utóbbiakat egyes kutatók külön nemzetségbe sorolják. A rizómás nőszirmokat a kertészeti gyakorlatban az évelők közé soroljuk, amíg a hagymás fajokat a hagymás növények csoportjába.

Szakállas vagy szakáll nélküli

Az egyes nőszirmok további megkülönböztető bélyegei a virágok. A szakállas nőszirmok lefelé csüngő pártalevelein serteszerű szőrök láthatók, amelyek a többi fajnál nem fordulnak elő.

Nyirkos vagy száraz

A kerti nőszirmok termőhelyi igényei is eltérőek. Száraz, jó vízáteresztő talajon él például a szakállas nőszirom, a törpe nőszirom, a fátyolos nőszirom (Iris spurin) és a holland nőszirom. Ezek a növények nyirkos talajon károsodnak. Vannak azonban kifejezetten nyirkos talajt kedvelő fajok, mint például a vízparti nőszirom, a pireneusi nőszirom (Iris latifolia), a szibériai és a mocsári nőszirom.

Kemény, sima héjú hagymákat vagy nagyméretű, világos színű, legalább egy jelentősebb levélkezdeménnyel rendelkező rizómákat vásároljunk.

Nőszirom gondozása

A nőszirom fajtától függetlenül, egyszerűen gondozható hagymás növények. Som faj/fajta virágai illatosak, és sok közülük vágott virágnak is alkalmasak. Virágai februártól augusztusig nyílnak. Napfény igényes növény, de vannak fajok amik félárnyékban is kielégítően fejlődnek. Fajtól függően száraz vagy nyirkos talajt igényelnek. Sok nősziromfaj rizómája vagy hagymája rothadni kezd a nyirkos talajban, amíg más fajok éppen a nedvesebb talajt kedvelik.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Kedvező időszak a mocsári és a szibériai nőszirom ültetéséhez. Az áttelelt fajokról szedjük le a megbarnult leveleket, és keverjünk a talajhoz csontlisztet.

Nyár – gondozás és tőosztás

Szárazság idején öntözzük meg a növényeket. Virágzás után csak a virágszárakat vágjuk le, a leveleket hagyjuk meg. A nagyobb rizómákat osszuk több részre. A metszési felületet szórjuk be faszénporral, és az egyes részeket külön-külön ültessük el.

Kora ősz – ültetés és fagyvédelem

Kedvező időszak a szakállas, a vízparti, a pireneusi nőszirom és a hagymás nőszirmok ültetéséhez. A szakállas nőszirom rizómáját magasra ültessük, nehogy rothadásnak induljon.

Nőszirom ültetése

Csaknem minden nőszirom kedveli a napos helyet. Vásárlás előtt mindig érdeklődjünk a növények talajigénye és fagytűrése felől. Virágágyásban jól mutat a szakállas nőszirom, a fátyolos nőszirom, a holland és a pireneusi nőszirom. Kerti tó közelébe és nyirkos rétre való a mocsári, a vízparti, a szibériai és a pireneusi nőszirom. Sziklakertbe és szárazabb talajú ágyásba ültethetjük a törpe, a törpe szakállas és a fátyolos nőszirmot.

Ültetés lépései

Ültetési időszak: augusztustól szeptemberig.

1. Ássunk 40 cm átmérőjű, 15 cm mély ültetőgödröt. Lazítsuk fel a talajt, és keverjünk hozzá homokot.

2. A gödörben öt kisebb földkupacra helyezzük a rizómákat vízszintesen, csúcsi részükkel a középpont felé.

3. Keverjünk a talajhoz csontlisztet és a rizómákat vékonyan takarjuk be földdel. Nyomkodjuk meg a talajt.

4. Pálcával jelöljük meg az ültetés helyét, nehogy a kerti munkák során megsérüljenek a rizómák. Öntözzük meg az elültetett növényeket.

5. Tavasszal keverjünk a talajhoz csontlisztet és komposztot. A megbarnult leveleket szedjük le. Elvirágzás után vágjuk le a virágzati szárakat.

A nősziromhagymákat ősszel ültessük el 7-8 cm mélyre. A holland nőszirom körül télen vastagon takarjuk a talajt.

Kártevők és betegségek

Levélperzselés főként nyirkos időben lép fel. A levelek végén látható nagyméretű, sötét színű, sárgás szegélyű foltokat gombák okozzák. Tavasszal távolítsuk el az idősebb barna leveleket, mert a gomba áttelelhet rajtuk. Permetezzük a növényt réz-oxikloriddal (rézgálic).