Aloe vera termesztése cserépben

Az Aloe vera egy hétköznapi növény, rendkívüli tulajdonságokkal. Feltűnésmentes megjelenése ellenére az aloe vera az egészség és a szépség szempontjából értékes tápanyagok kincsesbányája. Ültesse egy cserépbe, hogy mindig kéznél legyen, ha szükség van rá. Nagyon könnyen termeszthető, és bárki – még a kertészkedésben járatlanok is – gondozhatják.

Az aloénak több fajtája is van

Az Aloe nemzetség közel 300 különböző fajt foglal magában, amelyek közül csak mintegy tucatnyi rendelkezik gyógyhatással. A vadonban egyes aloék több méter magas fák, jól kirajzolódó törzzsel, mások szár nélküli, apró levélrózsák, amelyek alig nőnek ki a földből.

Minden aloé leveles szukkulens, amely a vizet megvastagodott leveleiben tárolja, amelyeket vastag hámréteg, azaz viasz borít, ami csökkenti a párolgást. Ezek a száraz és meleg sivatagi területek jellemző növényei.

Két Aloe fajt termesztenek leggyakrabban cserépben

Közönséges Aloe (Aloe barbadensis), más néven közönséges aloe és gyógyászati aloe (kereskedelmi nevén Aloe vera).
Szürkészöld, húsos (kissé tüskés), 40-50 cm hosszúra megnövő levelekből álló rozettát képez. Tökéletesen alkalmas cserepes termesztésre, és nem foglal sok helyet.

Fásodó Aloe (Aloe arborescens)
Szára a cserépben általában kevesebb mint egy méter magas, de a vadonban akár az 5 métert is elérheti.

A cserepes termesztésben ritkábban fordulnak elő a következő aloék:

 • bistate aloe (A. aristata),
 • baker’s aloe (A. bakeri),
 • brevifolia aloe (A. brevifolia),
 • capitata aloe (A. capitata),
 • armed aloe (A. ferox),
 • Chinese aloe (A. chinensis),
 • Somali aloe (A. somaliensis)
 • és számos különböző hibrid (A. hybrid).

Aloe történelem, legendák

Az afrikai nomád törzsek már i. e. 3000-ben használták az aloe verát, amikor a testüket aloe vera pépével dörzsölték be, hogy megvédjék magukat a tűző naptól, a rovarcsípésektől és a túlzott izzadástól. Sokan még ma is a “sivatag liliomának” nevezik. Az egyiptomiak a “halhatatlanság növényének” nevezték, és holttestek bebalzsamozására használták.

Sokkal gyakrabban használták azonban élő dolgok esetében – az aloe vera leveleit porrá őrölték és parfümöt készítettek belőle, amellyel ágyneműt és ruhákat szórtak. Azt mondják, hogy maga Nefretete királyné is aloe-fürdőket vett, hogy szép maradjon a bőre, és Kleopátra meghívta Marcus Antoniust, hogy vegyen vele aloe-fürdőket.

Arab kereskedők hozták az aloe verát Görögországba, Rómába és a Távol-Keletre. Sok országban gyorsan nagyon népszerűvé vált, és “zöld doktornak” és mindenféle betegség csodaszerének nevezték.

Olyannyira nagyra becsülték, hogy állítólag maga Makedóniai Sándor is úgy döntött Arisztotelész tanácsára, hogy meghódítja az Indiai-óceánban található Szokotra szigetét, mivel ott nagy mennyiségű aloe vera termett.

Európába csak a 13. században hozták be, és kezdetben csak a kolostorok herbáriáiban termesztették. Idővel a nemesi udvarházakba is eljutott. Afrikai eredete ellenére tökéletesen alkalmas cserepes termesztésre (a szabadban 5°C-on visszahajlik).

Aloé mint otthoni elsősegélycsomag

Az aloe vera növény lédús levelei az egészség szempontjából értékes anyagok kincsestára. Az alapanyag a levelek zselés, világoszöld pépéből préselt lé, valamint a levél pépéből és héjából kinyomott gyümölcshús. Azonnali otthoni felhasználásra a 2-3 éves leveleket meghámozzák, és kb. 10 napig hűtőben tárolják. Ha szükséges, a levelet fel kell vágni, és a pépet a fájdalmas vagy viszkető bőrre kell dörzsölni.

A gyümölcshúsból (a levelek nélkül, amelyek nagyon keserűek) levet is készíthetünk, és időnként megihatjuk. Sajnos elterjedt az a vélemény, hogy az aloe vera korlátlanul használható, de ez nem igaz!

Túlzott mennyiségben hashajtó hatású lehet, vagy allergiás reakciókat okozhat. A növény számos különböző kémiai anyagot tartalmaz, ezért különös figyelmet kell fordítanunk arra, ha az aloe verát gyerekek fogyasztják. Terhes nőknek, szív-, vese- vagy magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott!!!

A benne lévő anyagoknak köszönhetően az aloe vera lé erősíti a szervezetet, és a napi étrend kiegészítője lehet. Növeli az immunitást, méregtelenít, támogatja a szervezetet az allergia, a cukorbetegség, az érelmeszesedés és az anyagcserezavarok elleni küzdelemben. És ez csak egy kis része az aloe vera terápiás hatásainak hosszú listájának.

Az aloét a kozmetikumokban és a bőrgyógyászatban is használják – maszkok, samponok, krémek és szappanok előállításához. Mélyen behatol a bőrbe, és kiváló hidratáló, nyugtató és regeneráló hatással rendelkezik. Gyorsítja a kollagénképződést, gyógyítja a kicserepesedett bőrt, a bőrpírt, a pattanásokat, a terhességi csíkokat, az égési sérüléseket, a hegeket, gyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását.

Aloe vera termesztése cserépben

Az aloe vera otthoni termesztése még a kezdő kertészkedőknek sem okoz gondot. Az aloe vera szerencsére nagyon könnyen szaporítható, ha a csomóból kis növényeket szakítunk le. A növény nem túl igényes és ellenáll az elhanyagolásnak.

 • Az egyetlen dolog, ami árthat neki, az a túlöntözés (különösen télen), ezért novembertől februárig takarékosan öntözze.
 • A fennmaradó hónapokban csak akkor öntözzük, amikor a talaj kissé kiszárad.
 • Az aloe szereti a sok (lehetőleg szórt) fényt, ezért helyezze déli vagy délnyugati ablakpárkányra.
 • Télen meglehetősen alacsony, kb. 10 °C-os hőmérsékleten kell tartani. kapcsolódó: Az aloe vera teleltetése
 • A hidegben tartás után a növény tavasszal virágzik (a közönséges aloe vera sárga, a fásodó aloe piros).
 • A megfelelő helyen gyorsan nő, ezért kétévente át kell ültetni egy nagyobb cserépbe.