Szobanövény

Aloe vera termesztése cserépben

Az Aloe vera egy hétköznapi növény, rendkívüli tulajdonságokkal. Feltűnésmentes megjelenése ellenére az aloe vera az egészség és a szépség szempontjából értékes tápanyagok kincsesbányája. Ültesse egy cserépbe, hogy mindig kéznél legyen, ha szükség van rá. Nagyon könnyen termeszthető, és bárki – még a kertészkedésben járatlanok is – gondozhatják.

Aloe vera fajtái

Az Aloe nemzetség közel 300 különböző fajt foglal magában, amelyek közül csak mintegy tucatnyi rendelkezik gyógyhatással. A vadonban egyes aloék több méter magas fák, jól kirajzolódó törzzsel, mások szár nélküli, apró levélrózsák, amelyek alig nőnek ki a földből.

Minden aloé leveles szukkulens, amely a vizet megvastagodott leveleiben tárolja, amelyeket vastag hámréteg, azaz viasz borít, ami csökkenti a párolgást. Ezek a száraz és meleg sivatagi területek jellemző növényei.

Két Aloe fajt termesztenek leggyakrabban cserépben

Közönséges Aloe (Aloe barbadensis), más néven közönséges aloe és gyógyászati aloe (kereskedelmi nevén Aloe vera).
Szürkészöld, húsos (kissé tüskés), 40-50 cm hosszúra megnövő levelekből álló rozettát képez. Tökéletesen alkalmas cserepes termesztésre, és nem foglal sok helyet.

Fásodó Aloe (Aloe arborescens)
Szára a cserépben általában kevesebb mint egy méter magas, de a vadonban akár az 5 métert is elérheti.

A cserepes termesztésben ritkábban fordulnak elő a következő aloék:

 • bistate aloe (A. aristata),
 • baker’s aloe (A. bakeri),
 • brevifolia aloe (A. brevifolia),
 • capitata aloe (A. capitata),
 • armed aloe (A. ferox),
 • Chinese aloe (A. chinensis),
 • Somali aloe (A. somaliensis)
 • és számos különböző hibrid (A. hybrid).

Aloé mint otthoni elsősegélycsomag

Az aloe vera növény lédús levelei az egészség szempontjából értékes anyagok kincsestára. Az alapanyag a levelek zselés, világoszöld pépéből préselt lé, valamint a levél pépéből és héjából kinyomott gyümölcshús. Azonnali otthoni felhasználásra a 2-3 éves leveleket meghámozzák, és kb. 10 napig hűtőben tárolják. Ha szükséges, a levelet fel kell vágni, és a pépet a fájdalmas vagy viszkető bőrre kell dörzsölni.

A gyümölcshúsból (a levelek nélkül, amelyek nagyon keserűek) levet is készíthetünk, és időnként megihatjuk. Sajnos elterjedt az a vélemény, hogy az aloe vera korlátlanul használható, de ez nem igaz!

Túlzott mennyiségben hashajtó hatású lehet, vagy allergiás reakciókat okozhat. A növény számos különböző kémiai anyagot tartalmaz, ezért különös figyelmet kell fordítanunk arra, ha az aloe verát gyerekek fogyasztják. Terhes nőknek, szív-, vese- vagy magas vérnyomásban szenvedőknek nem ajánlott!!!

A benne lévő anyagoknak köszönhetően az aloe vera lé erősíti a szervezetet, és a napi étrend kiegészítője lehet. Növeli az immunitást, méregtelenít, támogatja a szervezetet az allergia, a cukorbetegség, az érelmeszesedés és az anyagcserezavarok elleni küzdelemben. És ez csak egy kis része az aloe vera terápiás hatásainak hosszú listájának.

Az aloét a kozmetikumokban és a bőrgyógyászatban is használják – maszkok, samponok, krémek és szappanok előállításához. Mélyen behatol a bőrbe, és kiváló hidratáló, nyugtató és regeneráló hatással rendelkezik. Gyorsítja a kollagénképződést, gyógyítja a kicserepesedett bőrt, a bőrpírt, a pattanásokat, a terhességi csíkokat, az égési sérüléseket, a hegeket, gyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását.

Aloe vera termesztése cserépben

Az aloe vera otthoni termesztése még a kezdő kertészkedőknek sem okoz gondot. Az aloe vera szerencsére nagyon könnyen szaporítható, ha a csomóból kis növényeket szakítunk le. A növény nem túl igényes és ellenáll az elhanyagolásnak.

 • Az egyetlen dolog, ami árthat neki, az a túlöntözés (különösen télen), ezért novembertől februárig takarékosan öntözze.
 • A fennmaradó hónapokban csak akkor öntözzük, amikor a talaj kissé kiszárad.
 • Az aloe szereti a sok (lehetőleg szórt) fényt, ezért helyezze déli vagy délnyugati ablakpárkányra.
 • Télen meglehetősen alacsony, kb. 10 °C-os hőmérsékleten kell tartani. kapcsolódó: Az aloe vera teleltetése
 • A hidegben tartás után a növény tavasszal virágzik (a közönséges aloe vera sárga, a fásodó aloe piros).
 • A megfelelő helyen gyorsan nő, ezért kétévente át kell ültetni egy nagyobb cserépbe.