Szobanövény

Alokázia (elefántfül pálma)

Otthonunkba nyugodt hangulatot varázsolhatunk, és talán a jószerencsét is megidézhetjük, ha törzses alokáziát (Alocasia cucullata) ültetünk. Fényes levelei az elefántok füléhez hasonlítanak, innen ered a növény másik neve, az elefántfül pálma vagy ránclevél.

Alokázia jellemzői

Budha kezeként is nevezik, és úgy tartják, hogy a levelek szerencsét hoznak, bárhová is helyezik őket, ezért származási helyén, Délkelet-Ázsiában buddhista templomokban is termesztik. A vadon élő elefántfül-növények akár 7 méter magasra is megnőhetnek, de az otthonunkban nevelt törpe fajta valószínűleg nem lesz sokkal nagyobb 1 méternél.

Más levelű szobanövényekkel, például a filodendronnal (Monstera fajták) együtt mutat a legjobban. Elefántfülnek ill. elefántfül pálmának is hívják.

Alokázia gondozása

Ez a gyorsan növekvő elefántfül pálma friss, új levelekkel jutalmaz meg bennünket, ha megfelelő körülmények között neveljük.

A perzselődés elkerülése érdekében tartsuk a közvetlen napsütéstől védve, de olyan helyen, ahol sok nappali világosságot kap, és ahol 16 °C felett marad a hőmérséklet. Nyáron kéthetente adjunk általános célú tápoldatot, és a földjét mindig tartsuk nedvesen – ehhez alkalmanként keveset, de gyakran öntözzük. Az alokázia (elefántfül pálma) télen nyugalmi állapotba kerül ezért ilyenkor csökkentsük az öntözést, és ne essünk pánikba, ha néhány levele lehullik – tavasszal újra fejlődnek majd.  Ha a levelek megcsúnyulnak, tőből vágjuk le őket.

Amennyiben a növény kinövi a cserepét, tavasszal ültessük át jó vízelvezetésű virágföldbe, például szobanövény-földkeverékbe, és ügyeljünk arra, hogy az új cserépben legyenek vízelvezető nyílások. Az átültetés során előfordulhat, hogy az alokázián a gyökereiből kinövő kis növényeket, sarjhajtásokat talál. Ezeket óvatos húzással le lehet választani (de ügyeljünk arra, hogy a gyökereik megmaradjanak), és új növényként elültetni. Az is jó megoldás, ha gyökérdugványokat vesszünk.

Elhelyezés

Világos,de nem közvetlen napfényben lévő helyre. Ha a levelek megfakulnak, próbáljuk meg árnyékosabb helyre tenni.

Öntözés

Rendszeresen ellenőrizzük a talajt: nedvesnek kell lennie, de nem lehet vizes. Ha a szoba levegője száraz, néhány naponta permetezzünk vizet a növényre, hogy fenntartsuk a páratartalmat. Néhány hetente forgassuk meg a növényt, hogy elősegítsük egyenletes növekedését.

Tartsuk gyermekek és háziállatok elől védve, mivel mérgező és irritáló hatású kalcium-oxalát kristályokat tartalmaz!

Alokázia szaporítása

1. Vegyük ki a növényt a cserépből. Éles ollóval vágjunk le néhány nagyjából 10cm hosszúságú vastag, húsos gyökérdarabot.

2. Keverjük össze a földet perlittel 7:3 arányban, és tömörítsük egy tálcába. Fektessük a gyökérdarabokat a földkeverék tetejére úgy, hogy kb 2 cm hely maradjon közöttük.

3. Fedjük be finom réteg homokkal, öntözzük meg alaposan, és tegyük meleg, világos, de a közvetlen napsütéstől védett helyre. Tartsuk nedvesen . Négy-hat héten belül új hajtásoknak kell megjelenniük.