Filodendron (Philodendron) nevelése, gondozása

A filodendron egyszerűen nevelhető zöld dísznövény. Gondozása nem igényel különösebb odafigyelést. Hosszú évek alatt így is terebélyes szobadísszé növi ki magát.

A filodendron jellemzői

Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben 275 filodendron-faj él, egy részük léggyökeres kúszóbokorként. Közülük sokat megtalálhatunk kedvelt szobanövényeink sorában.

A kúszó és nem kúszó fajok alakja és levélformája nagyon különböző lehet. A nagyméretű, felfelé növő példányok valódi őserdei hangulatot varázsolhatnak a lakásba.

Nagy helyigényű

A filodendron (Philodendron) tekintélyes méretet érhet el, és az idő múltával levelei is egyre nagyobbak lesznek. Éppen ezért a növekedéshez elegendő helyre van szüksége.

Jól látható milyen nagy helyigénye van a filodendronnak.

Filodendron fajok

Íme egy kis ízelítő a különböző fajokból a Philodendron bipinnatifidum törzse egyenes, nagyméretű levelei ujj alakúak. A Brazíliából származó, szárnyasan összetett levelű Philidendron selloum még nagyobbra nő.

Széles körben elterjedt a kúszó filodendron, azaz a Philodendron scandens. A könnyen kezelhető növény hosszú, vékony szárain sötétzöld, kezdetben szív alakú, később kerekded levelek ülnek. Moharúdra felfuttatva vagy ámpolnanövényként egyaránt dekoratív.

Magról nevelt palánták

A nagyra növő fajok közül többet palántaként hoznak forgalomba, mert idővel túl terjedelmessé válnak. Akinek elegendő helye van a lakásban, hatalmasra növesztheti ezeket.

A filodendronnak magas páratartalmú levegőre van szüksége, ezért néha permetezzük vízzel, és hetente egyszer töröljük át a leveleket nedves vattával.

A filodendron gondozása

A felfelé növő filodendronok nagy magasságot és akár két méteres szélességet is elérhetnek. Nem ritkák az 50-90 cm nagyságú levelek sem.

A szobanövényként nevelt filodendronok ritkán hoznak virágot. Ha mégis, azok pirosak, és a kála virágaira hasonlítanak.

Fény és hőmérséklet igénye

Valamennyi faj a világos- félárnyékos, meleg és napfénytől védett helyet kedveli. 18-24 °C-os hőmérsékleten egész évben jól fejlődnek.

Öntözés és trágyázás

A fiatal növényeket kétévente, az idősebbeket ritkábban ültessük át tápanyagban gazdag, humuszos földbe. Ha az átültetés túl nehézkes, cseréljük ki a legfelső földréteget.

Metszés, visszavágás

Ha a növény túl nagyra nőtt, visszavághatjuk a hajtásokat. A léggyökereket azonban sem levágni, sem bántani nem szabad , mert ezek a nedvesség felvételéhez szükségesek.

A filodendron szaporítása

A levágott hajtáscsúcsok 25 °C-os hőmérsékleten, nedves földben vagy akár egy üveg vízben is meggyökeresednek.

Az idősebb, felkopaszodott példányokat légbujtással fiatalíthatjuk meg. Az egyik levél alatt bevágást készítünk a száron, nedves mohát csavarunk rá, és átkötjük egy fóliadarabbal. A gyökérképződést követően a csúcsot levágjuk, és cserépbe elültetjük.

A filodendront magról is szaporíthatjuk, ez azonban több türelmet igényel, és nem elterjedt módszer. Mégis érdemes bajlódni vele, hiszen fáradságunk jutalmául szép, új növényekhez jutunk.

Kártevők

A takácsatkák jelentik a legnagyobb veszélyt a filodendron számára. A kártevő megjelenését a levelek fonákján és hónaljában látható pókhálószerű bevonat jelzi.

Közelebbről megvizsgálva az apró, vörös takácsatkákat is felfedezhetjük. A növényt hideg vízsugárral öblítsük le, különösen a levelek fonákját, majd töröljük át szappanos vízbe mártott kendővel. Erősebb támadás esetén alkalmazzunk rovarirtó szert.

A levéltetvek a törzsön és a levelek fonákján jelenhetnek meg.