Pompás kutyatej (Euphorbia milii) gondozása

A mikulásvirág e tövises rokona hosszú ideig szinte megszakítás nélkül virágzik. Kedves, igénytelen szobatárs, amely jól tűri a száraz levegőt a téli fűtés idején, a meleget és a közvetlenül napsütötte ablakot.

A pompás kutyatej (Euphorbia milii) a madagaszkári felföld gránithegyein honos, és hosszú, mintegy ceruza vastagságú tövises hajtásokat fejleszt, amelyeket alakíthatunk, kissé meggörbíthetünk. Az újabb hibridek feltörő növésűek, elérhetik a 60 cm magasságot is.

Pompás kutyatej gondozási igényei

Egész évben világos és meleg helyet kíván. Nyáron szélvédett fekvésbe cserepestül a szabadba is kisüllyeszthetjük. A virágképződésre kedvező, ha télen napfényes ablak mellett 25-30 °C meleget kap. Fontos azonban, hogy a növény 40-50 napnál hosszabb ideig ne álljon ezen a helyen, és esti lámpafény se érje (rövidnappalos kezelés!). Talaj: tőzeg alapú földkeverék, pl. “B” jelzésű virágföld. Öntözés: mérsékelten öntözzük. Télen a meleg helyen csak annyi víz szükséges, hogy a földlabda ki ne száradjon. Tavasztól késő nyárig kéthetenként kaphat tápoldatot. Átültetés: a fiatal növényeket kétévenként ültessük át.

cserepes pompás kutyatej

A Pompás kutyatej mérgező növény, tejnedve ne kerüljön nyálkahártyára (szembe, szájba) vagy sebfelületre!

Szaporítás: idősebb hajtásdarabok dugványozásával szaporítható tavasszal. A metszési felületet egy napig hagyjuk beszáradni, majd tűzdeljük homok és talaj keverékébe a dugványokat.

Kártevők és betegségek

A túl hideg hely, a túl sok víz vagy a kettő együttesen levélhullást okoz.