Szobanövény

Pompás kutyatej (Euphorbia milii) gondozása

A mikulásvirág e tövises rokona hosszú ideig szinte megszakítás nélkül virágzik. Kedves, igénytelen szobatárs, amely jól tűri a száraz levegőt a téli fűtés idején, a meleget és a közvetlenül napsütötte ablakot.

Pompás kutyatej jellemzői

Család: Euphorbiaceae (kutyatejfélék)

Származási hely: Madagaszkár.

Virágzási idő: csaknem egész évben virágzik, a fővirágzás ideje december—március.

A kutyatejfélék családjából az Euphorbia az egyik legnagyobb alakgazdagságú nemzetség, amely mintegy 2000 fajt számlál. Közülük számos pozsgás növény, amelyek Afrika száraz területein honosak. Ezenkívül cserjék, évelők és egyéves növények tartoznak
e nemzetségbe, amelyek a trópusokon és szubtrópusokon terjedtek el, közülük számos a mérsékelt övekben is meghonosodott.

A pozsgás kutyatejfajok között több jelentős szobanövény található. Közülük legismertebb a pompás kutyatej (Euphorbia milii). Ez a lassú, de erőteljes növekedésű, jobbára örökzöld, elágazó, tövises szárú, félig pozsgás cserje sok helyet igényel. Meg kell említenünk, hogy a kutyatejfajok „virágai” valójában színes fellevelek, amelyek gallérszerűen veszik körül a szirom- és csészelevelek nélküli jelentéktelen virágokból álló virágzatokat.

cserepes pompás kutyatej

A növény mérgező! Dugványvágáskor vagy a növény megsértésekor legyünk elővigyázatosak! A kaucsukszerű tejnedv mérgező, bőr- és nyálkahártya-irritáló anyagokat tartalmaz. A hegyes tövisekkel könnyen megsérthetjük magunkat.

Pompás kutyatej gondozása

A pompás kutyatej egész évben nagyon világos, akár teljesen napos és meleg helyet kíván. Nyáron széltől védett helyre a szabadba is kihelyezhető. Télen szükség esetén 12-15 °C hőmérséklettel is beéri. A növekedési időszakban mérsékelten öntözzük, mert a túl sok vízre nagyon érzékeny. Télen a meleg helyen csak annyi víz szükséges, hogy a földlabda ki ne száradjon. Márciustól augusztusig kéthetenként 1-3 %-os töménységű kaktusz-tápoldattal öntözzük. A fiatal növényeket kétévenként ültessük át kevés vályoggal kevert kaktusz-ültetőközegbe. Az idősebb egyedeket szükség szerint ültessük át.

Szaporítása

Dugványozással egész évben szaporítható, de legjobb, ha tavasszal végezzük ezt a munkát. A fejdugványok vágási felületét mártsuk 25-30 °C hőmérsékletű vízbe, hogy a tejnedv kifolyását megakadályozzuk. Ezután hagyjuk egy napig szikkadni a vágási felületeket, és csak azután tűzdeljük a dugványokat 7 cm-es cserepekbe. A növények 22-24 °C léghőmérsékletű, fűthető szaporítószekrényben, körülbelül 25 °C talajhőmérsékleten 3-4 hét alatt meggyökeresednek.

Kártevők és betegségek

Csak a helytelen gondozás okozhat károkat: a túlöntözés következtében gyökérrothadás lép fel. A túl hideg hely, a túl sok vagy túl kevés víz levélhullást okoz. Kártevőktől és betegségektől messzemenően mentes a pompás kutyatej.