Szobanövény

Buzogányfa (Beaucarnea recurvata) vagy elefántláb gondozása

A buzogányfa (elefántláb) palackhoz hasonló törzse vizet raktároz szárazság idejére. A növény érdekes alakjával hívja fel magára a figyelmet. Mivel gondozása egyszerű, laikusoknak is bátran ajánlhatjuk.

Minek köszönheti alakját a buzogányfa?

A buzogányfa (Beaucarnea recurvata) levelei a vele rokonságban álló és szintén az agávéfélék családjába tartozó bunkóliliom formáját idézik, a növény alsó része azonban buzogányra emlékeztet. A törzs megvastagodott alapja ugyanis nedvesség- és tápanyagraktárként működik.

Őshazája Mexikó

A buzogányfa Dél-Mexikóból származik. Egy részük hatalmas, teljesen kifejlett példányként kerül Európába. Ezek nagyobb középületek díszítésére szolgálnak. A hétköznapi felhasználók azonban jobban teszik, ha kisebb, fiatal növényt vásárolnak, vagy maguk nevelnek buzogányfát magról.

A fiatal növények levelei egyébként közvetlenül a gumóból fejlődnek, a magas törzs csak valamivel később fejlődik ki.

Hosszú levelek

A buzogányfának hosszú, ringó levelei vannak. Fontos, hogy a növény szabadon – például dobogón – álljon, mert így érvényesül leginkább a különös módon kissé felfelé ívelő leveleinek szépsége.

A nyaralás nem probléma

A tavaszi és nyári növekedési időszakban rendszeresebb, nagyobb mennyiségű öntözést igényel a buzogányfa, ám egy bizonyos felkészülési idő elteltével akár két-három hétre is magára hagyhatjuk gond nélkül elmehetünk nyaralni.

A buzogányfa (elefántláb) igényei, gondozása

A buzogányfa törzsének alsó vége erőteljesen megvastagodott. Ez a buzogány a növény élete során egyre nagyobb lesz.

A növény cserépbe ültetve is elérheti a másfél méteres magasságot. Ehhez természetesen hosszú évekre van szükség. A buzogányfa sűrű rozettája miatt elefántláb néven is bekerült a köztudatba.

Virág

A buzogányfa zöld dísznövény. Alig-alig virágzik, nincs említésre méltó illata.

Fény és hőmérséklet igénye

Nagyon alkalmas hely számára a napos ablak. Nyáron napsütéses, szélvédett helyen a szabadban is jól érzi magát.

A meleg évszakban nincs szükség a hőmérséklet szabályozására, télen azonban biztosítsunk számára 10 °C alatti hőmérsékletet – például a lépcsőház hűvös, de világos részén vagy a ház fűtetlen előterében.

Öntözés és tápanyag

Mivel a buzogányfa a pozsgások családjába tartozik, egy ideig víz nélkül is elél. Ilyenkor a növény saját víztartalékait használja fel. Ugyanakkor a túlöntözést nem viseli el. Ujjpróbával állapítsuk meg, mikor szükséges megöntözni a növényt. Télen mindenképpen kevesebb vizet igényel, mint nyáron, amikor is háromhetente enyhe tápoldatos vízzel ajánlatos megöntözni a növényt.

Föld és átültetés

Jó vízáteresztő képességű földet használjunk, amely nem tartja vissza a nedvességet. Erre megfelel a kevés homokkal elkevert virágföld. 2-3 évente ültessük át a növényt úgy, hogy a buzogány nagyobbik fele látható maradjon.