Kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) gondozása, szaporítása és teleltetése

A déli országokban a kínai selyemmirtusz (selyemvirágfa) szinte ugyanolyan gyakori, mint a leander, nálunk azonban egyelőre ritkaságnak számít. Ha dézsás növényként neveljük, nyáron friss levegőt igényel.

A kínai selyemmirtusz bemutatása

A selyemmirtusz a szubtrópusi, mediterrán vidékeken érzi igazán jól magát, vagyis ahol a nap sokat és erősen süt.

Ezeken a területeken – a nyár derekán és ősszel – aligha találunk olyan növényt, amely versenyre kelhetne a kínai selyemmirtusz pompájával.

A növény igazi napkedvelő, emiatt tartása a mi éghajlati viszonyaink között, a leanderhez hasonlóan, kicsit nehezebb.

A nálunk jellemző hűvösebb nyarak miatt a virágok ugyanis később fejlődnek. Ősszel a bimbók ugyan színesednek, de általában már nincs idejük kinyílni.

Ázsiából származik

A selyemmirtusz vagy más néven selyemvirágfa szubtrópusi területekről származik. A mintegy 30 különböző faj elsősorban Ázsiában, Kínában és Koreában, valamint Ausztráliában terjedt el. Dézsás növényként ezek közül azonban csak egyet, a Kínai selyemvirágfát tartják.

Számtalan fajtája ismert. A törpe növésűtől a magas fává növő fajtákig sok színben megcsodálhatjuk. A mi éghajlati viszonyainkat a legjobban a rózsaszín virágú változatok és a fehér virágú ‘Nivea‘ bírja. A mélyvörös és a lila fajták már valamivel érzékenyebbek.

A bimbók csak nyár végén nyílnak ki. A virágok hosszú, laza fürtökben helyezkednek el.

A kínai selyemmirtusz teleltetése

A növénynek nyáron sok melegre van szüksége, télen viszont jól bírja a hideget, ezért elég, ha késő ősszel visszük vissza a lakásba. Ilyenkor azonban feltétlenül hűvös, világos pincére vagy lépcsőházra van szüksége, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 5 °C fölé.

Fokozatos hőmérséklet-emelés

Tavasszal csak fokozatosan emeljük a hőmérsékletét, mert különben a növény túl korán hajt ki. Ennek következtében a hűvösebb nyarat még kevésbé viseli el.

Az igazi növekedésnek csak áprilisban szabadna beindulnia. Előtte azonban vágjunk vissza minden ágat, különösen az idősebb növényeken. Ily módon ugyanis több hajtás fejlődik.

Május végén tegyük ki a növényt a szabadba. Nyári gondozása nem különbözik más dézsás növények gondozásától. Csak arra kell ügyelnünk, hogy virágzáskor több vizet igényel.

Gondozása, igényei

A kínai selyemmirtusz dézsában is elérheti az egy méteres magasságot. Az ágak négyszögletesek, a levelek pedig ellipszis alakúak vagy hosszúkásak.

Virág

A virágok mintegy 20 cm hosszú fürtöt alkotnak. A sziromlevelek széle fodros. A virágok fehér, rózsaszín vagy mélyvörös színben pompáznak. A virágzási időszak augusztustól októberig tart.

Fény és hőmérséklet

Május végén tegyük ki a szabadba napos, szélvédett helyre. Az átteleltetéshez világos, de hűvös (2-5 °C) helyiséget igényel.

Öntözés és tápanyag

Nyáron csak mérsékelten öntözzük, télen pedig még kevesebb vizet kapjon. A növekedési időszakban kéthetente adjunk neki tápoldatot.

Föld

A fiatal egyedeket minden tavasszal ültessük át, az idősebbeket azonban elég kétévente. Az átültetéshez használjunk általános virágföldet.

Szaporítása

A szaporítás – augusztustól szeptemberig – fejdugványról történhet. Magról is nevelhetjük, de azokat nehéz beszerezni.