Szobanövény

Miért zöldek a vitorlavirág virágai?

A vitorlavirág virágai az egyik fő vonzereje ennek az egyre népszerűbb szobanövénynek amit békeliliomként is szoktak hívni. Ezek a gyönyörű virágok azonban idővel gyakran zöldülni kezdenek, ahelyett, hogy ragyogóan fehérek maradnának, mint amikor megvásároltuk a növényt a kertészetben. Most megtudhatja miért zöldülnek a vitorlavirág virágai, és mit tehetsz, hogy megőrizzék csodálatosan fehér színüket.


A vitorlavirág virágainak kizöldülésének leggyakoribb oka a virágzás elöregedése. A fehér virágok az öregedés során gyakran zöldes árnyalatot kapnak. A gyenge fény, az akklimatizáció és a túlzott műtrágyázás szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a vitorlavirág virágai kizöldüljenek.

Előregedés

A leggyakoribb oka annak, hogy a vitorlavirág virágai fehérről zöldre változnak, egyszerűen az, hogy a hajtások elöregednek.

Egyes vitrolavirág virágai az öregedés során fokozatosan zöldebbé válnak. Ez annak köszönhető, hogy az öregedés során a spatha fokozott klorofilltermelésre képes. Ez azt a célt szolgálja, hogy segítse a növényt az energiatermelésben, amikor a virágzás  már majdnem befejeződött.

A vitrolavirág “virágai” valójában módosított levelek, és szaknyelven spathának nevezik őket. A valódi levelekhez való hasonlóságuk miatt a spathák képesek klorofillt termelni, és segítenek a növénynek energiát nyerni a napfényből.

Bár a vitrolavirág virágai fantasztikusan néznek ki, valódi céljuk az, hogy a beporzókat vonzzák, hogy segítsék a növény szaporodását. Miután a növény elegendő időt hagyott a beporzóknak, hogy elvégezzék a munkájukat, a növény figyelme ismét az energiatermelésre összpontosul.

Hogyan lehet megelőzni a zöld virágzást az öregedés miatt?

Ha minél tovább szeretne gyönyörködni a gyönyörű fehér virágokban, próbáljon meg olyan növényt vásárolni, amelyen nem látszik elszíneződés a virágokon, és kerülje a haldokló virágú béke liliom választását. Azok a növények, amelyeken új hajtások bontakoznak ki, valószínűleg a legtovább tartanak ki.

A megvásárolt növény kezdeti virágzása több hónapig is eltarthat, de a vitorlavirág a megfelelő körülmények között többször is virágozni fognak. A legtöbb kereskedelmi forgalomban termesztett vitorlavirágot gibberellinsavval indítják virágzásra. Ezáltal fantasztikus virágkollekciót produkálnak, amely lenyűgözi a potenciális vásárlókat. Ha ezek elhalványulnak, a további virágzás valószínűleg nem lesz olyan bőséges, de még így is csodálatos látványt nyújthatnak az év számos hónapjában.

Kevés és gyenge fény

A virágok öregedésén kívül számos más tényező is okozhatja, hogy a virágai idő előtt kizöldülnek. A gyenge fény az egyik leggyakoribb probléma, amely zöld virágokat okoz.

A gyenge fény hatására a virágok zöldes árnyalatúak lehetnek, vagy fehéren indulnak, de elég gyorsan zölddé válnak. Alacsony fényviszonyok mellett a növény nehezen tud elegendő energiát termelni a rendelkezésre álló kevés fényből. Mivel a spaták képesek klorofillt termelni, és segítenek a növénynek az energiatermelésben, az alacsony fényviszonyok erre ösztönzik a növényt.

Ezenkívül az alacsony fényviszonyok hatására a legtöbb növény átrendezi a klorofillt tartalmazó kloroplasztiszokat a leveleiben, és a levelek felszínére helyezi őket, így azok zöldebbnek tűnnek. Ily módon a kevés klorofillt tartalmazó spaták zöldebbnek tűnnek, mivel a spaták a felszínre mozgatják azt, ami ott van, hogy több fényt tudjanak elnyelni.

Ha hazahozol egy vitorlavirágot, amelynek gyönyörű fehér virágai vannak, és azonnal gyenge fényviszonyok közé teszed, ez a fényváltozás kiválthatja a virágok zöld elszíneződését. Ezt ne tévessze össze a virágok öregedésével. Gondoskodjon a növény megfelelő megvilágításáról, hogy maximalizálja a virágok élettartamát.

Megjegyzés: Egyesek azt gondolják, hogy a vitrolavirág virágait a túlzott fény teszi zölddé, mivel feltételezik, hogy a növény több klorofillt termel a bőséges fény befogadására. Ez nem így van, és valójában a növények gyakran átrendezik kloroplasztiszaikat nagy fényviszonyok között, hogy csökkentsék a befogott fényenergia mennyiségét, így a levelek kevésbé zöldnek tűnnek.

Hogyan lehet megakadályozni virágok zöldre váltását az alacsony fény miatt?

A vitorlavirágoknak világos, közvetett fényre van szükségük. Meglepően világos körülményeket is elviselnek, és a legjobb, ha néhány méterre egy ablakon belül, a közvetlen napfénytől távol helyezzük el őket. Nyilvánvaló, hogy egy szoba fényviszonyait számos tényező befolyásolja, többek között az ablak fekvése, az évszak, az ablakon kívüli akadályok, valamint az, hogy milyen messze helyezkedik el a növény az ablaktól.

Ha a kezét világos, közvetett fényben a falhoz tartja, a kezének árnyékot kell vetnie, kissé homályos körvonalakkal. Ha minimális árnyék látható, a fény túl tompa.

A megvilágítás megítélésének másik remek módja, ha beszerez egy fénymérő alkalmazást a telefonjára. Csak keressen rá az Android vagy Apple alkalmazásboltban a “fénymérő alkalmazás” kifejezésre. Ezek a telefon kamerájának érzékelőjét használják, és pontosan megmondják, hogy milyen világosak a körülmények.

Műtrágya

A bőséges műtrágya, különösen a nitrogénben és vasban bővelkedő műtrágyák elősegítik a gyorsabb vegetatív növekedést és növelik a klorofilltermelést. Míg mérsékelten nagyszerű a növény számára, a túlzott mennyiség a vitrolavirág virágainak kizöldülését eredményezheti.

A virág fonákjának megváltozott levelei a vas és nitrogén bőséges mennyiségére több klorofill termelésével reagálnak, ami az egykor fehér virágok zöldülését eredményezi.

A vitorlavirágok nem igényelnek sok műtrágyát, és sokkal könnyebb károsítani a növény gyökereit és lombozatát, ha túl sokat alkalmazunk belőlük. Évente 2-3 alkalommal, a vegetációs időszak alatt szokásos szobanövény-trágya használata, vagy egy kis komposzt hozzáadása a virágkeverékhez általában elegendő.

Akklimatizáció

Amikor hazahozza a vitorlavirágot, valószínűleg bőségesen virágzik. Mivel az otthoni körülmények kevésbé ideálisak, mint a termesztő üvegházában, különösen a fényviszonyok tekintetében, a meglévő virágok zöldes árnyalatúvá válhatnak.

Bár nagyon nehéz tökéletes körülményeket biztosítani otthonában, törekednie kell arra, hogy olyan körülményeket biztosítson, amelyek segítik a növény virágzását. Ez elősegíti, hogy a virágok a lehető legtovább tartsanak, és megakadályozza, hogy kizöldüljenek.

Le kell vágnom a vitorlavirág virágait, amelyek zölddé válnak?

A zöldellő vitorlavirág metszése nagyrészt preferencia kérdése. Egyesek szerint ez segíthet a növénynek energiát megőrizni, amelyet a jövőben új virágzásra használhat fel. Mások úgy vélik, hogy a növény vizuális megjelenésének megváltoztatásán kívül semmi másra nincs szükség. Ha a növényem egyébként egészséges, és a virágai csak az öregedés miatt zöldülnek, akkor inkább a tövüknél vágom le őket metszőollóval.

A legfontosabb teendő, ha azt látja, hogy a vitorlavirág virágai kizöldülnek, hogy alaposan átgondolja, milyen körülmények között nő a növénye, hogy lássa, van-e valami, amit a jövőben módosítani kell, hogy ennek súlyosságát csökkentse.

Hogyan lehet megállítani a vitorlavirág virágainak zöldre váltását

Ahhoz, hogy a vitorlavirág virágai fehéren és érintetlenül nézzenek ki, gondoskodjon világos, közvetett fényről, kerülje a túltrágyázást, és gondoskodjon arról, hogy a növény alapvető ápolási igényeit kielégítse.

Legyen tisztában azzal, hogy a növény virágai a hazahozatalát követő első néhány hónapban az otthoni körülményekhez való hozzászokás miatt némileg kizöldülhetnek. Egyes növény fajok hajlamosabbak a virágzöldülésre.