Hagymás virágok

Kikerics, elegáns virágkelyhek a nyár végén

Az igénytelen kikerics kecses virágainak megjelenése a nyár végét jelzi.

Kikerics jellemzői, fajtái

Kertjeinkben a kikericsnek több egyszerűen gondozható faja is megtalálható. Mindegyik erősen mérgező a benne lévő alkaloid, a colchicin miatt. A gumók júliusi vagy augusztusi ültetése után ősz-szel jelennek meg a sáfrányra emlékeztető, lomb nélküli virágok, majd a nyílást követően eltűnnek. A levelek és a magokat tartalmazó termések csak tavasszal mutatkoznak a növényen. A magok érése után a lomb visszahúzódik.

Őszi kikerics

Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) nálunk is honos, 10-25 cm magas, szeptemberben lilán virágzó faj. Az alább felsorolt fajokkal ellentétben az enyhén nyirkos talajt kedveli. Kerti nevelésre több fajtája alkalmas: a fehér ‘Album’, a telt szirmú, fehér ‘Albiplenum’ és a telt szirmú, rózsaszín ‘Plenum’.

Bizánci kikerics

A bizánci kikerics (Colchicum byzantinum) Kis-Ázsiából származik, ahol mindössze 10 cm magasra nő. Apró, lilás rózsaszín virágai augusztustól szeptemberig nyílnak.

Magyar kikerics

A Magyar kikerics (Colchicum hungaricum) Szintén hagymás növény, 20 cm magasra nő. Két-három szálas vagy szálas-lándzsás levelet hoz. Általában február-márciusban nyílik, ám időnként már január elején, a hóvirágot is megelőzve virágot bont. A többi, tavasszal nyíló kikericsféléhez hasonlóan virágai és levelei együtt hajtanak ki. A magyar kikerics 1979 óta védett növények közé tartozik Magyarországon.

Anatóliai kikerics

Az anatóliai kikerics (Colchicum cilicicum) hazája Törökország, és legfeljebb 30 cm magasra nő. A nagyon nagy, lilásrózsaszín virágok csillag alakban virítanak októbertől novemberig.

Bornmüller kikerics

A Bornmüller kikerics (Colchicum speciosum var. bornmuelleri) a Kaukázusban honos, magassága 20 cm. Szeptemberben nyílnak nagyméretű virágai, amelyekből akár ötven is megtalálható egy-egy csomóban. A széles csésze alakú, lila virágok alapja fehér. Az alapfaj fehér fajtája, az ‘Album’ ritkán kapható a kereskedelemben.

A kikerics (Colchicum) keresztezett fajtái különösen nagyvirágúak. Ezek közé tartozik az ezüstfehér kockás, lila ‘Autumn Queen’, a lila ‘Lilac Wonder’, a fehér közepű, mályvaszínű ‘The Giant’, a fehér közepű, sötétlila ‘Violet Queen’ és a lilásrózsaszín, telt szirmú ‘Water Lily’.

Kikerics gondozása

A kikerics egyszerűen gondozható évelő növény. Augusztustól novemberig nyílnak.  Félárnyékos helyet kedveli, de az enyhe árnyékot is elviseli. Humuszos, jó vízáteresztő talajt igényel. A nálunk honos faj a nyirkosabb, a többi a szárazabb, csak tavasszal nedves helyet kedveli.

Tavasz – gondozás

Hosszan tartó tavaszi szárazságban öntözzünk. Ez a levelek kihajtásának ideje. Csak akkor távolítsuk el a lombot, ha teljesen elsárgult.

Nyár – ültetés és szaporítás

Júliusban vagy augusztusban ültessük el a gumókat kb. 10 cm mélyre, kis csoportokba. Fajtól, illetve fajtától függően tartsunk 5-20 cm tőtávolságot. Szaporításhoz nyáron óvatosan ássuk ki az idősebb telepeket ásóvillával,
és osszuk részekre. Azonnal ültessük el a gumókat. A magok júliusban érnek meg, ekkor ritkásan elvethetjük őket a magágyba. A magoncok körülbelül két év múlva virágoznak először.

Ha a gumókat ősszel edényben szeretnénk virágoztatni, nyáron tegyük őket tálba, sűrűn egymás mellé föld nélküli kavicságyra, és tartsuk őket szárazon.  Akkor érzi magát a legjobban, ha zavartalanul hagyjuk fejlődni.

Kikerics ültetése

A kikerics az év utolsó részében is tarka színfoltokkal gazdagítja a kertet. Cserjések szélén még akkor is láthatók kecses virágai, amikor a többi növény már téli pihenőidejét Gyepen és réten jól fejlődik, ha csak a levelek vissza-húzódása után nyírjuk először a gyepet. Ősszel színt visz a sziklakertbe, erőteljes lombja azonban tavasszal is az ágyások díszéül szolgál.

Ültetés lépései

1. Ültetési idő: júliustól augusztusig. Ássunk 15 cm mély ültetőgödröt. Keverjünk a földhöz komposztot.

2. Töltsünk a gödörbe 5 cm vastagon földkeveréket. Nyomjuk bele a gumókat csúcsukkal felfelé. A tőtávolság fajtától függően 5-20 cm.

3. Takarjuk be a gumókat a maradék komposzt-föld keverékkel. Tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le a földet.

4. Alaposan öntözzünk, és terítsünk aprított lombot az ültetőfelületre, hogy a talaj nyirkos maradjon.

5. A kikerics levelei tavasszal jelennek meg. Csak akkor szabad eltávolítani őket, ha teljesen elszáradtak.

Figyelem! Minden része mérgező. Tároljuk a gumókat biztonságos helyen. Ne ültessük olyan helyre, ahol a gyerekek vagy a háziállatok hozzáférhetnek.

Növényvédelem

Többnyire nagyon ellenálló, egészséges növény. Tavasszal azonban a csigák olykor kárt tehetnek a leveleikben. Nagyobb kártétel esetén a növények ősszel kevesebb virágot hoznak. Gyűjtsük össze a csigákat, vagy állítsunk fel sörcsapdákat.