Parlagi rózsák fajtái

A parlagi rózsák kertjeink legrégebbi rózsafajtáihoz tartoznak.

Parlagi rózsák jellemzői

A parlagi rózsa elnevezés régi rózsafajták egy csoportját jelöli, amelyek a Rosa gallica vad fajból keletkeztek. Mivel ez a rózsa könnyen kereszteződik más fajokkal, manapság rengeteg parlagirózsa-fajta létezik.

Jellegzetességük a tömzsi forma. Csaknem minden fajta alacsony, tövisekkel sűrűn borított, függőleges hajtásokkal rendelkező bokrot nevel. Évente csak egyszer, de rendkívül gazdagon, június közepétől július végéig virágoznak. A fajták többsége félig telt vagy telt virágú. Feltűnő az ibolyaszínű vagy kármin-piros árnyalatú virágok túlsúlya, amelyek azonban a régi fajtáknál ritkán fordultak elő.

Ugyancsak jellemző rájuk, hogy virágaik erős illatúak, a tövek hosszú életűek, ellenállóak, kevés gondozást igényelnek és fagytűrésüknek köszönhetően a hideg telet is jól átvészelik.

Pataki rózsa

A patikai rózsa (Rosa gallica var. officinalis) egy európai vad faj és egyben a legrégebben ültetett kerti rózsánk. Már a középkorban is kedvelték a patikusok, mivel virágának szirmai szárítás után is megtartják illatukat. Ez a rózsa 1,5 m magasra nő, kárminvörös virágai félig teltek. Ősszel skarlátvörös csipkebogyók díszítik a bokrot.

Tarka rózsa

A tarka rózsa (Rosa gallica ‘Versicolor’), amelyet gyakran ‘Rosa Mundi’-nak is nevezünk, az alapfaj egyik mutánsa. Régóta kedvelt, félig telt virágú rózsafajta, amelynek sziromlevelei élénk kármin-rózsaszín és fehér rajzolatúak.

A ‘Charles de Mills‘ fajta 1,2 m magasra nő, 1811-ben tűnt fel először írásos emlékekben, és a mai napig nagyon kedvelt. Virágai kármin-vörösek, laposak, tömve-teltek és erős illatúak.

A ‘Cardinal de Richelieu‘ szintén híres fajta. Bíbor ibolyaszínű, pompás illatú virágai teltek. Teljesen kinyílva a szirmok kifelé besodródnak. A bokor 1,5 m magas.

A ‘Belle de Crecy‘ fajta erősen visszahajló ágain számtalan telt, cseresznyepiros virágot hoz, magassága 1,5 m.

A ‘Président de Séze‘ négyelt, tömött, telt virágokat hoz. A szirmok középen sötét karmazsinpirosak, és a szélek felé világos lilásrózsaszínné válnak. Ez a fajta is legfeljebb 1,5 m magasra nő.

A ‘Tuscany‘ fajtáról szóló első írásos emlékek 1596-ból származnak. Sötétpiros, bár-sonyos szirmú, félig telt virágai enyhén illatosak. A bokor 1,4 m magasra nő.

Ültetése

Meleg helyen a sötét virágszínű fajták szirmai gyakran kifakulnak. Olyan helyre ültessük, ahol nem éri őket a déli és a délutáni napsütés. A parlagirózsa-fajtákat sokoldalúan alkalmazhatjuk. Ültethetjük vegyes évelő-ágyásba, sövényként vagy szigetszerű ágyásba fő növénynek. Közepes magasságuk miatt kisebb kertben is jól elférnek. Az alapfaj, a Rosa gallica a természetes kertek dísze lehet csipkebogyó terméseivel.

Ültetés lépései

Ültetéshez kedvező időszak: tavasz vagy ősz.

1. A szabad gyökerű rózsatöveket ültetés előtt néhány órára áztassuk vízbe.

2. Ássunk 50 x 50 x 50 cm-es ültetőgödröt. A talajhoz keverjünk komposztot és műtrágyát, majd töltsünk vissza egy keveset a gödörbe.

3. Ültetés előtt vágjuk vissza a túl hosszú gyökereket, majd a föld feletti részeket is vágjuk azonos magasságúra.

4. Úgy helyezzük a gödörbe a rózsát, hogy az oltás helye háromujjnyira a talajszint alá kerüljön. Töltsük fel földdel.

5. Óvatosan tapossuk meg a talajt, hogy tányér alakuljon ki. Alaposan öntözzük meg, majd a tavaszi kihajtásig kupacoljuk fel a tövet.

Nyáron kéregőrlemény- vagy komposzttakarással tartsuk nyirkosan a talajt a gyökerek felett.

Gondozása

A parlagi rózsák egyszerűen gondozhatóak. Virágaik illatosak, június közepétől júliusig nyílnak. Vágott virágnak is alkalmasak. A szellős, napos helyet kedveli. A sötét virágú fajtákat részben árnyékolt helyre ültessük. Jó vízáteresztő talajt igényel. Ültetés előtt mélyen lazítsuk fel a talajt, kerüljük a pangó víz kialakulását.

Tavasz – ültetés és metszés

Hidegebb éghajlaton ültetéshez kedvező időszak. Bontsuk ki a felkupacolt földet és szórjunk a tövekhez komposztot. Végezzük el a tavaszi metszést.

Nyár – gondozás

Virágzás előtt még egyszer trágyázzuk meg a töveket és szárazság idején öntözzük meg őket. Az elnyílt virágok szárát a legfelső teljesen kifejlett levél felett vágjuk le. Júliustól ne trágyázzuk a növényeket.

Ősz – ültetés és teleltetés

Enyhébb éghajlaton üttetéshez kedvező időszak. A begyökeresedett tövekről gyűjtsük össze a lehullott leveleket. Kupacoljuk fel a töveket komposzttal vagy érett istállótrágyával.

Kártevők és betegségek

A besodródott levelek a levélsodró rózsadarázs jelenlétére utalnak. A rovar májusban rakja le petéit a levelekre, amelyek csőszerűen összesodródnak. A lárvák júliusban hagyják el a csöveket, és a talajban bebábozódnak. Májustól júliusig távolítsuk el a fertőzött leveleket.