Szobanövény

Az orchidea öntözése

Gyakran előfordul, hogy az orchideatulajdonos félreteszi a növényeit, mert elvesztette a reményt a megmentésükre. Szinte mindig kiderül, hogy az orchideák szomorú végének oka a helytelen öntözés volt. Íme néhány tipp az orchideák megmentésére.

Milyen víz az ideális az orchideák számára?

Kevés kivételtől eltekintve a lágy víz a legjobb az orchideák számára. Ideális esetben esővízzel kell(ene) öntözni őket. Akinek lehetősége van rá, az élhet vele. Ha nagyon kemény, magas kalciumtartalmú vizet használ, több lehetősége is van:

  • A víz szűrőkkel történő kezelése.
  • A csapvizet tegye félre hosszú időre, hogy a kalcium kiülepedjen.
  • Keverje össze a rendelkezésre álló vizet desztillált vízzel.
  • Olyan orchideafajtákat vásároljon, amelyeknek nem árt a kemény víz. Ide tartoznak például a Paphiopedilum nemzetség orchideái. Emellett egyes Phalaenopsis hibridek sokkal szívósabbak, mint vadon élő rokonaik.

Milyen hőmérsékletű legyen a locsoló víz?

Egy jeges zápor biztosan nem lesz jó hatással az orchidea léggyökereire. Annak érdekében, hogy a növényt ne érje hősokk, a víznek szoba hőmérsékletűnek kell lennie. A hideg időben az esővíznek is először a lakásban kell állnia, mielőtt öntözésre használnánk. Az orchideák otthoni hőmérsékletéről és gondozásáról hamarosan külön cikkben olvashat.

Öntözés, merítsük vagy permetezzük – melyik módszer a jobb?

Az öntözés módjára vonatkozó kérdést mindenki felteszi, akinek legalább egy edénye van ezzel az egzotikus virággal. Különösen a kezdő orchideatermesztőknek van szükségük némi útmutatásra. A legtöbb orchidea-specialista a víz alá merítést ajánlja, és a növények természetbeni helyzete is ezt támasztja alá.

A trópusi esőerdők adnak otthont számos orchideának, amelyek epifitaként élnek más növényeken és fákon. Mivel nem paraziták, és ezért nem lopnak a gazdaszervezetüktől, csak az esőzésre támaszkodnak az ellátásban. Természetes élőhelyükön nagyon heves felhőszakadások vannak, amelyek nem tartanak túl sokáig. Az orchidea gyökereinek gyorsan kell cselekedniük, hogy vízzel lássák el magukat. Az orchideák viszonylag rövid idő alatt képesek felszívni a felhasznált vizet. Amint az eső eleredt, és az utolsó cseppek is lehullnak a fáról a földre, az orchidea már nem tud több nedvességet felvenni.

A merítési módszer megközelítőleg megfelel az orchideák természetes körülményeinek. Amikor a növényt vízzel teli edénybe helyezi, a gyökerek azonnal elkezdik felvenni a vizet. Körülbelül fél óra elteltével kiveheti az edényből. A fehéres, fényes gyökerek öntözés után zöldek lesznek. Fontos, hogy a víz, alámerülés után teljesen lefolyjon, ahogyan ez egy fánál is történik. Csak akkor lehet újabb merítést alkalmazni, ha az orchideacserépben lévő aljzat felső rétege kiszáradt. A pangó víz mérgezi ezeket a növényeket, és ez a leggyakoribb oka a pusztulásuknak. A gyökerek elhalnak, és nem vesznek fel sem vizet, sem tápanyagot.

Ha valamilyen okból kifolyólag nincs időnk az orchideát beáztatni, de mégis gyorsan kell egy kis vizet biztosítanunk számára, akkor öntsünk a cserépbe. De csak annyira, hogy semmilyen körülmények között ne okozzon gyökérrothadást. Ezt valódi vészhelyzetként kell kezelni, mert a vízzel való öntözés könnyen túlöntözéshez vezethet.

A merítési módszer megközelítőleg megfelel az orchideák természetes körülményeinek. Amikor a növényt egy vizes edénybe helyezi, a gyökerek azonnal elkezdenek vizet felvenni.

Az orchideák permetezése – egyes szakértők szerint – nem feltétlenül szükséges vagy tanácsos. Igaz, hogy helyileg és átmenetileg növelheti a helyiség levegőjének páratartalmát, de semmi több. Ezenkívül a vízcseppek csúnya foltokat hagyhatnak a leveleken. Ha nem száradnak ki gyorsan, a levelek tövénél lefolyik, és levélrothadáshoz vezet.

Hogyan ismerjük fel, hogy mikor van itt az ideje az orchidea öntözésének?

Annak érdekében, hogy elkerülje az orchidea túl korai öntözését, és felismerje, hogy szüksége van-e vízre, egy egyszerű trükköt alkalmazhat. Vegye ki a növényt  az átlátszó edényből (az átlátszó edény megkönnyíti a gyökerek állapotának megítélését).

Ha az orchidea könnyűnek tűnik, és a gyökerei ezüstösen csillognak, az azt jelenti, hogy itt az ideje egy újabb öntözésnek. Ha a gyökerek egy része még zöld, vagy ha vízcseppeket lát a cserépben, akkor nyugodtan várhat a cserepes növény öntözésével.

Az egyik módja az öntözésnek a jégkockák használata

Jobb ritkábban öntözni, mint túl gyakran?

Általánosságban elmondható, hogy kevesebb kárt okoz egy orchideának, ha egyszer sem öntözik meg, mint ha egy adag vízzel többet kap. Sok orchidea meglepően jól tűri a rövid ideig tartó szárazságot, például amikor a tulajdonos nyaralni van.

Természetesen, ha az orchideák nem állnak közvetlenül a napon (a kertben nevelt orchideák nagyobb valószínűséggel szenvednek). Nagyobb kárt okozhat egy kedves szomszéd, aki jóhiszeműen öntözi az orchideákat más cserepes virágokkal együtt. Mint látható, még a víz esetében is fontos szerepet játszik a vízmennyiség mérete.

Orchidea öntözése fokhagymás vízzel

Az orchideák számára a fokhagymás víz kiváló alternatíva lehet a hagyományos öntözővíznek. A fokhagyma gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, kálciumban és szilícium-dioxidban, amelyek elengedhetetlenek a növények számára a egészséges növekedéshez.

Ezenkívül a fokhagyma természetes fungicid tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megakadályozzák a növényeket a károsodását okozó gombás betegségek terjedését. Emiatt a fokhagymás vízzel történő öntözés nagyszerű megoldás lehet az orchideák számára, ha védekezni szeretnénk a betegségek ellen.

Az ajánlott arány 1 rész fokhagyma és 5 rész víz, amelyet alaposan el kell keverni. A fokhagymás öntözővízzel való öntözést nem szabad hetente többször is elvégezni, hanem csak időről időre, például havonta egyszer, hogy ne legyen túl sok fokhagyma a növény számára. A túl sok fokhagyma ugyanis megbetegítheti a növényt, és negatívan befolyásolhatja a növekedését.

Tehát a fokhagymás öntözővíz alkalmazása segítheti az orchideák egészséges növekedését és védelmet nyújthat a betegségek ellen, de óvatosan kell vele bánni, hogy ne ártsunk a növénynek.

Orchidea öntözése felülről vagy alulról?

Az orchideákat általában alulról öntözzük, de öntözhetjük felülről is, viszont abban az esetben víz gyorsan leér a tálka aljába, a réteges ültetőközeg miatt.