Kerti növények

Gerbera gondozása kertben, cserépben

A gerbera (Gerbera) az Őszirózsafélék (Asteraceae) családba tartozó évelő növények nemzetségébe tartozik. Körülbelül 50 olyan növényfajt tartalmaz, amelyek Afrikában és Ázsia trópusi régióiban természetes módon fordulnak elő.

Gerbera jellemzői

A gerberát a világ számos más országában is széles körben termesztik, Magyarországon pedig leginkább cserepekben és vágott virágként találjuk meg. A termesztési és teleltetési nehézségek miatt a gerberát gyakran egynyári növényként kezelik, és virágzás után újakkal helyettesítik.

A gerbera kb. 50 cm magasra is megnőhet. A föld felett zöld, tövises, egész szélű vagy tollasan karéjos, alul gyengén szőrös levelekből álló rozettát alkot, amelyek között felálló, merev, levéltelen, enyhén mohás, vastag szárak nőnek, amelyek tetején nagy virágzat található.

Minden egyes virágzat közepét csöves virágok alkotják, körülötte pedig nagy, hosszú, színes, lándzsás, nyelv alakú, hosszúkás virágokból álló fürtök. A gerbera késő tavasszal vagy nyáron virágzik.

A gerbera olyan növény, amely kiválóan tisztítja a levegőt a méreganyagoktól. Emellett meglehetősen magas a víztranszpirációs sebessége, így nedvesíti a környezetét.

 

A gerbera gondozása

A gerbera gyönyörű növény, de elég nehéz termeszteni. Világos, de a közvetlen napfénytől védett helyre, valamint humuszos, termékeny, áteresztő és enyhén nedves talajra van szükségük.

Érzékenyek a szárazságra, de az “árvízre” is (néha a lisztharmat is megtámadja őket), ezért gyakran, de mérsékelten kell öntözni őket.

A gerbera hosszan és bőségesen virágzik, ezért a vegetációs időszakban rendszeres, de nem túl intenzív trágyázásra van szüksége (a növények érzékenyek az aljzat sótartalmára). Használjon muskátli– vagy biohumusztrágyát a növény táplálásához.

A kihívást az jelentheti, hogy a gerbera számára megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk, amelynek a vegetációs időszakban 19-21 °C körül kell lennie, a nyugalmi időszakban pedig 10-12 °C körül (X-III).

A téli nyugalmi időszak alatt az öntözést is csökkenteni kell, a trágyázást le kell állítani, és a növényt napos helyre kell állítani.

A gerberákat magvetéssel, a kereskedelmi célú nemesítésben pedig in vitro szaporítással is szaporítják.

Cserepes gerbera

A gerberát főként hibrid gerbera fajtákként termesztik (a g. Jameson és a g. viridifolia fajtákból származik). A gerberák nem szeretik a társaságot, és a legjobb, ha szoliterként (A kert jól látható, kitüntetett pontjára ültetett dekoratív növényeket nevezzük „szoliternek”) egy cserépbe ültetjük őket. A magasabb fajták virágai, mind az üvegházi, mind a cserepes fajták, alkalmasak vágásra, és a vázában sokáig frissek maradnak.

cserepes gerbera

A gerbera fajtái

A gerberának számos fajtája létezik, amelyek magasságban és szerkezetben (telt és szimpla, szirmok egyenesek vagy fodrosak), valamint virágszínben (fehér, krémszínű, rózsaszín, piros, bordó, sárga vagy kétszínű) különböznek.

A legnépszerűbbek a beltéri termesztésre alkalmas mini gerbera vagy törpe gerberák, mint például a Royal csoport, amely körülbelül 30-50 cm-re nő meg. (pl. ‘Royal White’, ‘Royal Orange Scarlet’, ‘Royal Yellow’).

Gerbera pasta carbonara

A magasabb fajták közül a Pasta sorozatot érdemes megemlíteni, amelynek virágai csavart sziromvégűek (pl. ‘Pasta Carbonara’, ‘Pasta Toscana’).