Japán cikász pálma (Cycas revoluta) gondozása

A főnixpálmára emlékeztető levelei miatt sokan pálmának tartják. Valójában azonban a páfrányokhoz áll közelebb. A cikászok a föld legősibb növényei közé tartoznak. Kultúrnövényként a pálmákkal együtt a századfordulón jött divatba. A japán cikász (Cycas revoluta) a cikászok (Cycadopsida) osztályának egyik legelterjedtebb faja. A revoluta név arra utal, hogy a fiatal levelek vége pásztorbotra emlékeztetően begöngyölt.

Télikertekben és lépcsőházakban tartották a cikászokat, és a bőrszerű, finoman szárnyalt levelek miatt a koszorúkötészet is kereste. Azóta alig látjuk ezt a növényt. Nemrégen a legújabb pálmahullámmal sodródott újra a virágpiacra a japán cikász. Amilyen dekoratív, annyira igényes is, és ápolásához jókora türelem szükséges.

A gyors fejlődésű növényeket kedvelő szobakertészeket le kell beszélnünk az igen lassan növő japán cikászról. Mindenesetre aki szeretettel ápolja, több méter magas levélüstököt is kinevelhet az évek során. A Japán cikász levelei elérhetik az 1 méteres hosszúságot, az egész növény pedig a 2 méteres magasságot, de nagyon lassan (akár néhány évtized alatt).

A Japán cikász gondozása, szaporítása

Fényigényét tekintve a világos, de tűző napfénytől lehetőleg védett helyen legyen. Kimondottan mérsékeltházi növény, télen 12-16 C fokos hőmérsékletet igényel, ami nappal néhány fokkal magasabb is lehet.  A talaj lehetőleg legyen tőzeg alapú földkeverék, pl. Florasca C virágföld, amihez némi folyami homokot keverünk.

A cikász öntözésekor könnyű olyan hibákat elkövetni, amelyeket később nehéz lesz kijavítani. Ne árassza el a növényt – a víz ne maradjon fél óránál tovább a tövében, különben a gyökerek elrohadnak. A következő öntözéssel várjon, amíg a talaj alaposan kiszárad. Ne áztassa be a gyökérlabdát, hogy megakadályozzuk a rothadást. Mérsékelten öntözzük, de földje ne száradjon ki.

Tavasztól őszig kéthetenként tápoldatozzuk. Az átültetés 4-5 évenként esedékes. Az új cserép az előzőeknél csak kissé legyen nagyobb. Szaporítása magvetéssel történik, de körülményessége miatt lakásban nem érdemes vele foglalkozni.