Érdekesség

Gyógynövények a terhesség alatt: Melyek megengedettek és melyek károsak?

A terhesség alatti gyógynövények fogyasztásának témája sok kismamát elbizonytalanít – cikkünkben tisztázzuk, mely gyógynövények engedélyezettek és melyeket inkább kerüljék.
Sok nő számára a terhesség az egyik legszebb időszak az életében. A várandós nők azonban gyakran nagy bizonytalanságokat is tapasztalnak ebben az időszakban – különösen bizonyos élelmiszerek – különösen a gyógynövények – fogyasztásával kapcsolatban sok a kétely.

Valójában sok olyan pletyka kering, amely szerint a terhesség alatt kerülni kell a gyógynövényeket. Mások szerint a gyógynövényeknek még a terhesség alatt is jótékony hatásuk van. De mely gyógynövényeket és gyógyteákat érdemes fogyasztani a terhesség alatt, és melyeket jobb elkerülni? Összefoglaltuk a legegészségesebb, de egyben a legveszélyesebb terhességi gyógynövényeket.

Milyen gyógynövények segítenek a terhesség alatt?

Sok gyógynövényt évszázadok óta a kert gyógynövényének tartanak. Így nem csoda, hogy még ma is vannak olyanok, akik kisebb panaszok esetén a gyógynövények jótékony erejére támaszkodnak. A gyógynövények még a terhesség alatt is gyógyító hatással lehetnek a szervezetre, és segíthetnek a kisebb panaszok esetén.

Figyelem: Állandó panaszok vagy a növények használatával és mennyiségével kapcsolatos bizonytalanság esetén javasoljuk, hogy forduljon orvosához tanácsért!

Kamilla tea terhesség alatt

A kamilla vagy orvosi székfű (Matricaria chamomilla) jól ismert házi gyógyír, és egyaránt segít a megfázás tünetein, de a gyomor-bélrendszeri panaszokon is. A kamilla gyógyító ereje a terhesség alatt is jótékonyan hathat: a kamillatea nyugtatóan hat a reggeli rosszullétre, valamint enyhíti a gyomorégést és a puffadást. Ezenkívül a kamillatea nyugtató hatással lehet az idegekre a terhesség alatt, és segíthet az alvás javításában.

Édeskömény

Az édeskömény (Foeniculum vulgare) szintén népszerű házi szer, különösen, ha gyomor-bélrendszeri panaszokról van szó. Sőt, az édesköménytea a terhesség alatt is hasznos lehet: emésztést serkentő hatása enyhíti a puffadást, amelytől sok terhes nő szenved. Ezenkívül az édesköménytea bizonyítottan a terhesség alatti reggeli rosszullétek házi gyógyszere.

Az édesköményolaj, az édesköményszirup és az édesköményméz terhesség alatti használata azonban óvatosságra int: Túl magas koncentrációban az édeskömény hatóanyagai elősegíthetik a szülést és abortuszt válthatnak ki. Az ilyen koncentrált hatóanyagok használatát ezért mindig meg kell beszélni az orvossal vagy a szülésznővel!!!

Borsmenta

A borsmenta (Mentha × piperita) friss íze sokak lelkét felébreszti. A várandós kismamák sem szeretnék nélkülözni a gyógynövényt, elvégre a borsmentatea a terhesség alatti reggeli rosszullétek bevált házi gyógyszere. De segíthet az elalvási problémákon és a gyomor-bélrendszeri rendellenességeken is. Tény, hogy napi egy-két csésze borsmentateát nyugodtan meg lehet inni – de tartózkodni kell a túlzott fogyasztástól vagy a koncentrált borsmentaolaj fogyasztásától, mivel ez serkentheti a szülést.

Csak a terhesség vége felé és a szoptatás alatt nem ajánlott a borsmentatea, mivel elválasztó hatása van, és így csökkentheti a tejtermelést!

Citromfű

A citromfű (Melissa officinalis) nemcsak jó ízéről, hanem különösen nyugtató hatásáról ismert. A várandós kismamáknak is hasznos lehet a citromfű tea a terhesség alatt, mivel nyugtató hatású, így különösen az alvászavarok és a nyugtalanság esetén segít. A citromfűtea terhesség alatt nyugtató és lazító hatással lehet a bélrendszer izmaira is, így enyhítheti a puffadást és a felfúvódást.

Levendula

A terhesség izgalmas időszak a szülők számára – néha az idegeket is feszültté teheti. A levendula (Lavandula angustifolia) bevált házi szer ebben az esetben, mivel a növény nyugtató és alvást elősegítő hatású.

Természetesen a levendula a terhesség alatt is használható: Aromaterápiaként a levendulaolaj segíthet alvászavarok és idegesség esetén. A levendula tea az elmére is pozitív hatással van, és emésztési problémákon is segíthet.

Metélőhagyma

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy szabad-e metélőhagymát (Allium schoenoprasum) enni a terhesség alatt. Valójában azonban viszonylag egyszerű a válasz: magas C-vitamin-, magnézium- és vastartalmának köszönhetően a metélőhagyma ideális kiegészítője a terhesség alatti étkezéseknek. Ezenkívül a benne lévő mustárolajok pozitív hatással vannak az emésztésre.

Milyen gyógynövények segítenek a szülés során?

Egyes gyógynövényeknek vajúdást kiváltó hatásuk van, ezért terhesség alatt nem szabad szedni őket. Röviddel a szülés előtt (a 35. hét körül) azonban ezek a gyógyteák igen hasznosak lehetnek: A szülést elősegítő hatásuk megkönnyítheti a szülési folyamatot. Az ilyen gyógyteák terhesség alatti használatát azonban mindig előzetesen egyeztetni kell az orvossal vagy a szülésznővel, hogy elmagyarázzák a pontos adagolást, és tisztázzák, hogy szükséges-e a szedés során megfigyelés.

A szülést elősegítő gyógynövények közé tartoznak például:

  • Málnalevelek (Rubus idaeus)
  • Cickafark (Achillea)
  • Palástfű (Alchemilla)
  • Szederlevél (Rubus sect. Rubus)

Mely gyógynövények kerülendők a terhesség alatt?

Nem minden szárított gyógynövénynek van pozitív hatása a terhesség alatt – ezért nem minden gyógytea ajánlott terhes nőknek. De itt is, ha bármilyen kérdése vagy panasza van, kérjük, mindig forduljon orvosához!

Zsálya

A zsályateát gyakran használják megfázás és emésztési panaszok enyhítésére, és nyugtató hatással van a gyomor-bélrendszerre. Terhesség alatt azonban kerülni kell a zsálya fogyasztását: A zsályában található tanninok összehúzó hatásúak. Terhes nőknél a gyógytea ezért koraszülést, legrosszabb esetben pedig koraszülést vagy vetélést is kiválthat. A terhesség alatt nem tanácsos egyéb zsályát tartalmazó ételeket vagy olajokat sem fogyasztani.

Verbéna

A verbénát (Verbena officinalis) gyakran használják a természetgyógyászatban, és állítólag különösen a gyomorpanaszok ellen segít. A terhesség alatt azonban tartózkodni kell a verbénakészítmények vagy a verbénatea fogyasztásától: A növény olyan anyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a szülést és vetélést okozhatnak.

Citromfű tea terhesen

Különösen Ázsiában a citromfüvet (Cymbopogon citratus) – indiai citromfű, gyakran használják fűszerként. Citromfű teát terhesség alatt azonban inkább kerülje a gyógynövényt – állatkísérletek szerint a citromfű szedése terhesség alatt komplikációkhoz vezethet. Még ha a növényt egyébként nagyon egészségesnek is tartják, a biztonság kedvéért a terhesség alatt kerülje a citromfű teát, vagy fogyasztása előtt konzultáljon orvosával.

Csalán

Mivel a csalánnak (Urtica) erős vízelvonó hatása van, sok kismama reméli, hogy ezzel a gyógynövénnyel megelőzheti a fájdalmas vizes ödémát. Valójában azonban a csalánteát kerülni kell a terhesség alatt. Valóban van dehidratáló hatása, de elsősorban a veseműködést serkenti, így elsősorban a vizet távolítja el a vérből. Ez akadályozhatja a gyermek tápanyagellátását, és fáradtsághoz és izompanaszokhoz vezethet az anyánál. Emiatt a csalánteát lehetőleg kerülni kell a terhesség alatt.

Petrezselyem

A petrezselyem (Petroselinum crispum) nagyon népszerű finom íze és emésztési panaszokra gyakorolt egészségjavító hatása miatt. A petrezselymet azonban nem szabad túlzott mennyiségben fogyasztani a terhesség ideje alatt: Nagy mennyiségben fogyasztva a petrezselyem kiválthatja és fokozhatja a terhesség alatti összehúzódásokat. Kis mennyiségben, például fűszerként, általában nem jelent problémát a terhes nők számára, de a petrezselyem tinktúráit vagy illóolajait a fokozott hatóanyag-koncentráció miatt kerülni kell, mivel szoptatós hatásúak lehetnek.