Szobanövény

Szalagpáfrány (Pteris cretica)

Szalagpáfrány jellemzői

A Pteris cretica örökzöld fajból termesztett szalagpáfrány ‘Abolineata’ talán a leghalványabb levélzetű az összes változat közül. A tömör és formás szalagpáfrány ‘Abolineata’ arról ismerszik meg, hogy a levelei szélesebbek, mint a fajhoz tartozó társaié, és hogy a levélszárnyacskák középen világos sárgás csík húzódik végig.

Ez a fajta a csoport legellenállóbb tagja, a fagytól azonban óvni kell. A növény csak akkor marad meg, ha gondoskodunk a megfelelő páratartalomról. A fiatal példányokat palackkertbe vagy terráriumba ültethetjük, nyáron pedig az árnyékos helyre állított dézsában tarthatjuk kinn a kertben.

Szalagpáfrány (Pteris cretica)
Szalagpáfrány (Pteris cretica)

Szalagpáfrány gondozása

A szalagpáfrány ‘Abolineata’-t legalább 13-15 °C-os hőmérsékleten kell tartani, télen biztosítsunk minimum 5 °C-ot, hogy a növény megmaradjon. Ezt a növényt a lakásban bőséges, de szűrt fényben tartsuk. Nyáron a szabadban tegyük félárnyékos helyre.

A szalagpáfrányt vegetációs időszakban alaposan öntözzük meg, majd a következő locsolással várjunk, amíg a talaj felszíne kiszikkad. Késő ősztől egészen a tavasz beköszöntéig kevesebb vízre van szüksége. Lehetőleg lágy és langyos vizet használjunk, és fontos, hogy kerüljük a pangó vizet.

A növény igényli a magas páratartalmat, ezért rendkívül fontos, hogy rendszeresen permetezzük, és úgy fokozzuk a páratartalmat, hogy nedvszívó granulátummal teli tálcára állítjuk. Ha lehet, több példányát neveljük együtt. A fiatal példányok palackkertbe vagy terráriumba ültetve is jól fejlődnek. A beállt növényeket kétszer egy évben kezeljük fele erősségűre hígított levéldísznövény tápoldattal.

Ha a szalagpáfrány kinőtte a cserepét tavasszal ültessük át, mészmentes, tőzegalapú földbe. A cserép aljára tegyünk 3 cm-nyi morzsolt faszenet, mert a föld így nem savanyodik meg, pedig ez elég gyakori jelenség a hasonló típusú, nedves talajt kedvelő növényeknél. Ez a páfrány jó vízelvezető földet igényel, amelyhez keverjünk 1/3 rész durva durva-szemcsés homokot.

A szalagpáfrány levélzetének színe miatt néha nehéz eldönteni, hogy egészséges-e, vagy valami baja van. Erről ne feledkezzünk meg, amikor kezelni akarjuk. A sápadt levelek gyakran csak tápanyaghiányra utalnak, amit levéldísznövény tápoldattal orvosolhatunk. Mielőtt kezelnénk, nézzük meg elegendő fényt kap-e a növény, hiszen a levelek sápadtságát a fényhiány is okozhatja.

Kártevők és betegségek

Rovarok: sok páfrány szenved a rovarkártevőktől. Ha már más nem segít, csak legutolsó eshetőségként nyúljunk a rovarölő szerekhez. Pajzstetvek: a páfrányok gyakori kártevői. Gyakran összetéveszthetők a levél fonákján lévő barna spórákkal. A tetveket denaturált szeszbe mártott vattával pusztítsuk ki. Az erősen fertőzött növényeket égessük el.

Sárguló levélzetet a túl magas hőmérséklet is okozhatja. Sárguló levelek barna csúccsal: a növénynek „melege van” és nem megfelelő a páratartalom.