Sóvirág (Limonium sinuatum) gondozása, ültetése

A kerti sóvirág hosszan nyíló virágai vidám színeket visznek a lakásba és a kertbe.

Sóvirág jellemzői

A sóvirág (Limonium sinuatum) sokoldalú nyári virág. Bojtos levélrózsákat hoz 60-90 cm magas, villásan szétágazó virágszárakkal.

Apró, igazi virágai fehérek vagy sárgák, és nagyon hamar lehullanak.

Tartósak azonban élénk színű, papírszerű csészéi. Sok színárnyalatban fordulnak elő a fehértől a sárgán át a rózsaszínűig, a levendulaszínűig, a kékig és a bíborszínűig. Egyszínű fajták például a `Candissimum’ (fehér), a`Goldküste’ (sárga), a`Roseum superbum’ (rózsaszínű) és a sötétkék Atrocoeruleum’ és `Modra’. Ha a meleg színárnyalatokat kedveljük inkább, a sárgabarack-, narancs- és őszibarackszínű `Sunburst’ keveréket vessük.

Sóvirág gondozása

A sóvirág egynyári növény. Júliustól októberig virágzik. Virágai vágott virágnak is alkalmasak, és jól szárítható. A kerti sóvirág sok napfényt igényel. Néhány órás árnyék is jelentősen csökkentheti a virágképződést. Homokos, jó vízáteresztő talajt kíván. A jó vízelvezetés nagyon fontos, különben könnyen elrohad a növény.

A megtisztított és ledörzsölt vetőmag jobban csírázik, mint a meg nem tisztított, összefüggő magtömeg.

Tél vége –  magok megrendelése

Időben rendeljük vagy vegyük meg a magokat, hogy a sóvirág teljes színskálájából válogathassunk.

Kora tavasz – vetés

Márciustól vessük el a lakásban. Melegebb területeken és napos helyen vethetjük áprilisban közvetlenül a kertbe is. A növény ilyenkor egy kicsit később virágzik.

Nyár  – vágás

A vázába bármikor levághatunk néhány ágat. Szárításhoz az épphogy kinyílt bimbók a legmeg-felelőbbek. Az első fagy előtt vágjuk le a maradékot és szárítsuk meg.

Egészséges palántákat vásároljunk, amelyek gyökerei nem lógnak ki az edényből a vízelvezető lyukakon, vagy vegyünk magot. Ne vegyünk túl nagy növényeket, mert karógyökereik átültetéskor könnyen letörnek.

Sóvirág ültetése

A kerti sóvirág a meleg, napos helyet kedveli. Sajátos külalakjával nem illik minden nyári virággal beültetett ágyásba, de színes csoportokban jól érvényesül fal vagy kerítés elé ültetve. Alacsonyabb fajtái, például a mintegy 30 cm magas `Petit Bouquet’ keverék vagy a ‘Biedermeier’ keverék kiválóan alkalmasak ágyások szegélyezésére vagy edények beültetésére. Ha szárítani akarjuk a sóvirágot, szalmarózsával (Helichrysum bracteatum), rózsagyopárral (Helipterum roseum) és vasvirággal (Xeranthemurn annuum) ültessük egy ágyásba, ahol rendszeresen vághatunk

Ültetés lépései

Kellékek: sóvirágmag, tőzegmentes talajkeverék, szaporítótálca, üveglap

1. Március közepétől kb. 18 °C-os hőmérsékletnél elvethetjük a lakásban. Ehhez töltsünk meg szaporítótálcákat tőzegmentes talajkeverékkel.

2. A tálca minden rekeszébe tegyünk két-három magot, fedjük be vékonyan földdel, és szórófejes üveggel óvatosan nedvesítsük meg.

3. A tálcát állítsuk napos ablakba, ahol a hőmérséklet legfeljebb 23 °C, és takarjuk le őket üveglappal vagy műanyag fedővel.

4. Amikor a magoncok 2-3 cm magasra nőttek, ritkítsuk őket. Mindig a legerősebb növényt hagyjuk a cserépben.

5. Kiültetés előtt, május közepén néhány napig naponta néhány órán át eddzük a szabadban a palántákat, majd ültessük ki őket az ágyásba.

Mit ültessünk mellé?

A kerti sóvirág széles színskálája kiválóan alkalmas arra, hogy élénkebbé tegye a szegélynövényeket. A sötétkék és a lila fajták csodálatosan mutatnak aranysárga és narancssárga körömvirággal és sárga kúpvirággal vagy bársonyvirággal. A rózsaszínű és a fehér fajták szépen hatnak olyan mutatós szegélynövényekkel , mint a kakukkfű (Thymus fajok), a levendula (Lavandula angustifolia) és a hamvas zsálya (Salvia farinacea).

Kiválóan kombinálható szárazságtűrő évelő növényekkel, például cickafarkkal (Achillea), kis-ázsiai macskaherével (Phlomis russeliana), enyvesszegfűvel (Lychnis viscaria), ezüstös gyöngykosárkával (Anaphalis triplinervis) vagy piros sarkantyúvirággal (Centranthus ruber). Nagyon illatos és játékos hatást kelt fehér fátyolvirággal (Gypsophila).

Növénydoktor

A sóvirágot néha levéltetvek támadhatják meg, amelyek szívogatják a nedveit, és betegségeket terjeszthetnek. Erős fertőzöttség esetén permetezzük kenőszappan-spiritusz oldattal vagy pirethrum tartalmú rovarirtó szerrel.