Díszkert

Téltemető (Eranthis hyemalis)

A téltemető aranysárga virágai tél végén mintha napfényt varázsolnának a kertünkbe.

Téltemető jellemzői

A téltemető kora tavasszal napsárga, a boglárkáéhoz hasonló virágokat bont. Minden virág külön száron áll szabdalt, zöld fellevelek keretében. A virágok hetekig megmaradnak, kibírják a hóesést is, majd virágzás után, tavasz végén visszahúzódnak. A két gyakori faj, a kikeletnyitó téltemető (Eranthis hyemalis) és a kis-ázsiai téltemető (Eranthis cilicica) nagyon hasonlít egymásra. A kikeletnyitó téltemető a legelterjedtebb, virágai körülbelül 2,5 cm-esek. A kis-ázsiai téltemető levelei keskenyebbek, bronzos zöldek, virágai körülbelül 4 cm átmérőjűek.

A hibrid téltemető (Eranthis x tubergenii) nagyobb méretű holland hibrid, később nyíló virágokkal. A ‘Guinea Gold’ márciusig nyílik. Szebben fejlődik virágágyban, mint vadon. Míg a vadon növő fajok magokat teremnek, a hibridek csak gumóval szaporíthatók.

Téltemető ültetése

Téltemető ültetése

Bárhova is ültetjük, a téltemető mindenütt szemet gyönyörködtető látvány a szürke téli időszak végén. Cserjék alatt a lehullott leveleket fagy elleni védelemként hasznosítja, nyáron pedig élvezi a nyirkos talajt. Árnyékos sziklakertben vagy kőfal tövében a kövekről visszaverődő hő hatására rendkívül korán kivirágzik. Az erdő a téltemető természetes élőhelye. Megkapó látvány az árnyékos ösvényt szegélyező vagy lombos fák tövében, a talajtakaró növények között elvegyülő sok virág. Hagyjuk őket elvadulni, így sárga szőnyegtakarót alkotnak.

Ültetés: szeptemberben

1. Az alig pénzérme nagyságú gumókat elültetés előtt egy éjszakára áztassuk be.

2. Ha azt akarjuk, hogy elvaduljon, több helyen bontsuk meg a gyeptégla három oldalát és hajtsuk fel.

3. Az alatta levő földet jól lazítsuk fel, és dúsítsuk komposzttal. A földkeverékből emeljünk ki egy keveset az ültetőgödör mellé.

4. Mindig több téltemető gumót ültessünk el, 7-10 cm-es tőtávolsággal. Körülbelül 5-7 cm mélyre dugjuk le őket a földbe.

5. Töltsük vissza a maradék földet. Végül tegyük a helyére a gyeptéglát, és nyomkodjuk le.

6. Az ültetés helyét jelöljük meg pálcákkal, és alaposan öntözzük meg. A tél beállta előtt takarjuk a talajt avarral vagy fakéreggel.

Téltemető gondozása

A téltemető, egyszerűen gondozható hagymás növény. Februártól márciusig virágzik. A téltemető a még lombtalan fák alatti félárnyékos helyet szereti. Nyirkos, jó vízáteresztő talajt kíván. A föld ne száradjon ki nagyon, de a pangó vizet is kerüljük, mert elrothasztja a gumókat.

Ősz – ültetés

Amint megjelenik az üzletekben, vásároljuk meg és ültessük el a gumókat. A friss gumóktól több virágot remélhetünk, mint azoktól, amelyek ültetés előtt kiszáradtak.

Kora tavasz – szaporítás

Hagyjuk a téltemetőt évekig zavartalanul nőni. Ha más helyre is akarunk telepíteni belőle, elvirágzás után ássuk ki a gumókat, és osszuk szét őket.

Nyár – öntözés és takarás

Ha kiszárad a föld, alaposan öntözzük meg az ültetés helyét. Ha szükséges, frissítsük fel a takarást, hogy a talaj nyirkos maradjon.

Kártevők és betegségek

Meleg nyári napokon csigák dézsmálhatják meg a téltemető leveleit. Szedjük össze a kártevőket, mielőtt nagyobb kárt okoznának. Ha a csigák elszaporodnak, állítsunk fel sörcsapdákat a növények mellett.