Hagymás virágok

Téltemető virág (Eranthis hyemalis)

A téltemető aranysárga virágai tél végén mintha napfényt varázsolnának a kertünkbe.

Téltemető jellemzői

A téltemető kora tavasszal napsárga, a boglárkáéhoz hasonló virágokat bont. Minden virág külön száron áll szabdalt, zöld fellevelek keretében. A virágok hetekig megmaradnak, kibírják a hóesést is, majd virágzás után, tavasz végén visszahúzódnak. A két gyakori faj, a kikeletnyitó téltemető (Eranthis hyemalis) és a kis-ázsiai téltemető (Eranthis cilicica) nagyon hasonlít egymásra. A kikeletnyitó téltemető a legelterjedtebb, virágai körülbelül 2,5 cm-esek. A kis-ázsiai téltemető levelei keskenyebbek, bronzos zöldek, virágai körülbelül 4 cm átmérőjűek.

Nem árt neki a hóesés. A téltemető annyira ellenálló, hogy még a havon át is kidugja a fejét.

A hibrid téltemető (Eranthis x tubergenii) nagyobb méretű holland hibrid, később nyíló virágokkal. A ‘Guinea Gold’ márciusig nyílik. Szebben fejlődik virágágyban, mint vadon. Míg a vadon növő fajok magokat teremnek, a hibridek csak gumóval szaporíthatók.

Téltemető ültetése

Téltemető ültetése

Bárhova is ültetjük, a téltemető mindenütt szemet gyönyörködtető látvány a szürke téli időszak végén. Cserjék alatt a lehullott leveleket fagy elleni védelemként hasznosítja, nyáron pedig élvezi a nyirkos talajt. Árnyékos sziklakertben vagy kőfal tövében a kövekről visszaverődő hő hatására rendkívül korán kivirágzik. Az erdő a téltemető természetes élőhelye. Megkapó látvány az árnyékos ösvényt szegélyező vagy lombos fák tövében, a talajtakaró növények között elvegyülő sok virág. Hagyjuk őket elvadulni, így sárga szőnyegtakarót alkotnak.

Vásároljunk húsos, friss gumókat augusztusban vagy szeptemberben. Ne vegyünk kiszáradt, érdes tapintású gumókat, amelyeket könnyű kettétörni. Többnyire nem virágoznak, sőt akár el is halhatnak.

Ültetés: szeptemberben

1. Az alig pénzérme nagyságú gumókat elültetés előtt egy éjszakára áztassuk be.

2. Ha azt akarjuk, hogy elvaduljon, több helyen bontsuk meg a gyeptégla három oldalát és hajtsuk fel.

3. Az alatta levő földet jól lazítsuk fel, és dúsítsuk komposzttal. A földkeverékből emeljünk ki egy keveset az ültetőgödör mellé.

4. Mindig több téltemető gumót ültessünk el, 7-10 cm-es tőtávolsággal. Körülbelül 5-7 cm mélyre dugjuk le őket a földbe.

5. Töltsük vissza a maradék földet. Végül tegyük a helyére a gyeptéglát, és nyomkodjuk le.

6. Az ültetés helyét jelöljük meg pálcákkal, és alaposan öntözzük meg. A tél beállta előtt takarjuk a talajt avarral vagy fakéreggel.

Mit ültessünk mellé?

Kevés olyan növény van, amely a téltemetővel egy időben virágzik, vagy amely társnövényként szóba jöhet. A téltemető azonban egymagában is ragyogó sárga szőnyeget képez.

Vele egy időben nyílik a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) a recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata) a török nőszirom és az illír sáfrány (Crocus tommasinianus). Mindegyik kiválóan illik a téltemetőhöz. A hóvirág patyolatfehér, a recéshagymájú nőszirom élénk kék, a török nőszirom meleg sárga, az illír sáfrány halványlila színárnyalata harmonikusan egészíti ki az összképet.

A téltemető elbűvölően mutat olyan, korán virágzó bokrok alatt, mint a kínai csodamogyoró (Hamamelis mollis), amelynek illatos sárga virágai finoman visszaverik az alá ültetett növények színét.

Ültessük a téltemetőt évelőágyásba, például fekete hunyor (Helleborus niger) mellé amely szintén tél végén virágzik.

Téltemető gondozása

A téltemető, egyszerűen gondozható hagymás növény. Februártól márciusig virágzik. A téltemető a még lombtalan fák alatti félárnyékos helyet szereti. Nyirkos, jó vízáteresztő talajt kíván. A föld ne száradjon ki nagyon, de a pangó vizet is kerüljük, mert elrothasztja a gumókat.

Ősz – ültetés

Amint megjelenik az üzletekben, vásároljuk meg és ültessük el a gumókat. A friss gumóktól több virágot remélhetünk, mint azoktól, amelyek ültetés előtt kiszáradtak.

Kora tavasz – szaporítás

Hagyjuk a téltemetőt évekig zavartalanul nőni. Ha más helyre is akarunk telepíteni belőle, elvirágzás után ássuk ki a gumókat, és osszuk szét őket.

Nyár – öntözés és takarás

Ha kiszárad a föld, alaposan öntözzük meg az ültetés helyét. Ha szükséges, frissítsük fel a takarást, hogy a talaj nyirkos maradjon.

Kártevők és betegségek

Meleg nyári napokon csigák dézsmálhatják meg a téltemető leveleit. Szedjük össze a kártevőket, mielőtt nagyobb kárt okoznának. Ha a csigák elszaporodnak, állítsunk fel sörcsapdákat a növények mellett.