Vinka (Rózsás meténg)

A Vinka vagy rózsás meténg vagy rózsameténg (Catharanthus roseus) bemutatása.

Vinka jellemzői

Aki először látja ezt az alacsony, nálunk többnyire egynyáriként ültetett növényt, könnyen a hazai erdeinkben is honos kis meténg (Vinca minor) rózsaszín változatának tarthatja. Korábbi neve (Vinca rosea) is arra vall, hogy örökzöld, liláskék virágú talajtakaró évelőnknek egyik közeli rokona. Ez a trópusi tájakról származó növény a kertbe is kiültethető. A védett, félárnyékos hely felel meg számára legjobban.

Kertészeti üzemekben a rózsásmeténget (vinka) évente magvetéssel állítják elő. A kis félcserjék egész nyáron át, az őszi fagyokig folyamatosan hozzák fehér vagy mély rózsaszínű, a lángvirágéhoz hasonló, takaros virágaikat.

Vinka virág
Vinka virág

Vinka gondozása

A Vinka a világos, de nem teljesen napos helyet igényli. Tavasztól őszig szobai vagy annál magasabb, de télen a 15 °C körüli hőmérséklet a legkedvezőbb számára. Fontos követelmény, hogy a talaj- és a léghőmérséklet közel azonos legyen. A talaj lehűlését nem viseli el. Tőzeg alapú földkeveréket igényel.

A rokon leanderéhez hasonlóan, nyáron igen sok vizet igényel. Télen a földje éppen csak nyirkos legyen. Márciustól szeptemberig kéthetente tápoldatozzuk. Évente tavasszal átültethetjük. A szaporítása márciusban dugványozással, februárban magvetéssel szaporíthatjuk. A palántákat minden esetben tartsuk meleg, világos helyen, mérsékelten nyirkosan, és hogy bokrosodjék, egy-két alkalommal csípjük vissza.