Hogyan virágoztassuk kaktuszainkat?

A kaktuszokban régóta szívesen gyönyörködik az ember. Minden kaktuszkertésznek az a célja, hogy kaktuszait virágzásra bírja. A következőkben megmutatjuk, mit kell ehhez tenni.

Minden kaktusz egy kis csoda

A kaktuszokkal kapcsolatos nagy érdeklődés arra vezethető vissza, hogy a különböző kaktuszcsaládokban rendkívül sokféle forma található: kicsi, nagy, gömb alakú, magas, gyapjas, egészen kövér tüskékkel, simára borotvált és természetesen olyan is, amelyik pontosan úgy néz ki, ahogyan a kaktuszokat általában elképzeljük. Akinek kezdetben két vagy három kaktusza van, hamarosan egész gyűjteménye lesz, és kedvenceit virágoztatni is szeretné.

Szép, tiszta színek

A kaktusz virága önmagában is különlegesség. Szép, élénk színekben pompázik, gyakran vörös, fehér, rózsaszínű vagy sárga. Bizonyos kaktuszok egészen nagy virágokat hoznak – ami rendkívüli látvány.

Nehéz választás

Amikor egy kaktuszokkal teli tálca előtt állunk a boltban, aligha tudjuk eldönteni melyik az, amelyik már természeténél fogva könnyen virágzik, melyik nehezebben, és melyik az a fajta, amelyik az ablakpárkányra állítva egyáltalán nem hoz virágot.

Ezek a kaktuszok könnyen virágoznak

Bizonyos kaktuszok rendkívül könnyen virágoznak. Közéjük tartoznak a következők:

  • Rebutia-család (gránát- vagy törpekaktusz)
  • Mammillaria (szemölcskaktusz)
  • Lobivia (Bolívia kaktusz)
  • Echinokaktusz (sündisznó kaktusz)
  • Notokaktusz (parodia)
  • Zygokaktusz (karácsonyi kaktusz)
  • Rhipsa lidopsis (húsvéti- és pünkösdikaktusz)

Kisebb cserekereskedelem

Ahogy érdeklődésünk és kedvünk nő, hogy kaktuszgyűjteményünket nem virágzó példányokkal növeljük, magról is vethetünk kaktuszt, vagy barátoktól és ismerősöktől is szerezhetünk dugványokat.

Hol találhatók a virágok?

Minden kaktusz esetében – kivéve a szemölcskaktuszt (Mammillaria)  – a virágok az un. areolákból, azaz a kaktusz tulajdonképpeni “leveleiből” nőnek ki. Vagy a barázdákban vagy a növény szemölcsén ülnek.

A szemölcskaktuszok esetében a virágok a szemölcsök közötti sarkokból nőnek ki. Az egyes virágok csészelevelekből sziromlevelekből, porzóból, magházból, bibeszálakból és bibéből állnak. Néhány kaktusz esetében úgy néz ki, mintha  a virág egy hosszú száron ülne, valójában ez a virág pártanyele. Ezzel szemben más kaktuszoknál a virág egészen a növény közelében található. Néhány virág csak egyetlenegy éjszaka él, mások 12-14 napig is virágoznak.

Kaktusz gondozása

Egész évben virágoznak

A kaktuszok nagy része júniustól szeptemberig virágzik. Ezután következnek októbertől decemberig a novemberi és karácsonyikaktuszok. Bizonyos szemölcskaktuszok februárban hoznak virágot; március közepétől következik a húsvéti kaktusz. Április/májusban virágzik az aporokaktusz a pünkösdi kaktusszal együtt.

Kísérletezzünk helyváltoztatással

A kaktusz fajtájától függ, mennyi fényt igényel. A sivatagi kaktuszok igen fényigényesek, míg az erdőből származó fajták kevesebb fénnyel is megelégednek. Tegyünk egy próbát mi is!

A hőmérséklet és a virág összetartoznak

A virágképzés legfontosabb feltétele a megfelelő hőmérséklet. A kaktusznak megvan a maga meghatározott növekedési és nyugalmi ideje.

Legtöbbjük nyáron növekszik, és télen van nyugalomban. A nyugalmi időszak alatt hűvös helyen kell tartani őket.  Körülbelül a 10 °C-os hőmérséklet az ideális. Amennyiben nem adjuk meg a növényeknek ezt a nyugalmi időszakot, nem hoznak virágot. Ugyanis ezekben a nyugalmi hetekben képződnek a bimbók, amikor a vegetatív növekedés befejeződik. Tavasszal fokozatosan hozzá kell szoktatni a kaktuszt a naphoz és a magasabb hőmérséklethez.

Víz és tápanyag

A növekedési időszak alatt a kaktusznak valamivel több vízre és megfelelő tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy gazdagon virágozhasson.

Az erdőben őshonos fajokra, valamint az epifita kaktuszokra vonatkozik ez a szabály, hogy akkor növekedjenek szépen, ha gyökereiket állandóan nedvesen tartjuk. Ezzel szemben a sivatagi kaktuszok megsínylik, ha hosszabb ideig nedves földben állnak. Rohadni kezdenek, és elpusztulnak.

A nyugalmi időszakban minden kaktusznak igen csekély a vízigénye. Készleteikből élnek, abból a vízből, melyet testükben raktároztak el. Többnyire az is elegendő, ha locsolás helyett vízzel permetezzük őket.

Az elvirágzást követően, a nyugalmi időszakban szárazon kell tartani őket. Csak akkor öntözzük, ha a növény teste zsugorodni kezd. Amikor az új hajtások megjelennek, növeljük a vízadagot.

A rügyek megjelenésétől kezdve a kaktusz földje ne legyen száraz, és a helyét a helyét se változtassuk!