Díszkert

Pistike virág (nebáncsvirág)

Válasszuk ki kedvenc színünket, hiszen hatalmas választék áll rendelkezésünkre.

Pistike virág jellemzői

A vidám színekben pompázó nebáncsvirág (pistike virág) az egyik legkedveltebb egynyári virág. Az Impatiens (nebáncsvirágfélék) nemzetségből elsősorban három csoport alkalmas kertbe, erkélyre és teraszra.

A törpe nebáncsvirágnak (Impatiens walleriana x) sok nemesített, egyszerű, félig telt és telt virágú fajtája létezik. Színük fehér, illetve különféle árnyalatú piros, magasságuk 20-25 cm. A hibrid nebáncsvirág (impatiens neuguinea) magassága elérheti az 50 cm-t. Egyes fajok tarka levelűek. A nosztalgikus hatású kerti nebáncsvirág kevésbé bokros növekedésű, virágai sarkantyúsak.

évelő pistike virág (nebáncsvirág)
évelő pistike virág (nebáncsvirág)

Pistike virág ültetése

A nebáncsvirág virágágyban, dézsában és ládában egyaránt jól érzi magát. Gazdagon virágzik napon vagy árnyékban, de a forró, teljes napfényt nem viseli el. Az árnyékos helyeket fehér vagy pasztellszínű fajtákkal élénkíthetjük. Ültethetünk akár egy egész virágszőnyeget is. Vidám színű virágaival szép látványt nyújt cserépben vagy dézsában a bejáratnál, a fűben, illetve az erkélyen vagy a teraszon ládában.

Ültetés lépései

Csak fagyosszentek után ültessük.

1. Lazítsuk fel az ültetőgödör földjét, és keverjünk bele egy kevés komposztot vagy trágyát.

2. Öntözzük meg a palántákat, majd vegyük ki a cserépből. A gyökérlabdát lazítsuk meg, de ne távolítsunk el róla túl sok földet.

3. Olyan mélyre ültessük a növényt, ahogy a cserépben állt. Óvatosan töltsünk köré földet, nehogy megsértsük a gyökereit.

4. Nyomkodjuk le a földet a növény körül, majd öntözzük meg. Ezután takarjuk a talajt.

Kora ősszel vágjunk le egészséges hajtásokat. Tegyük őket vízbe vagy nyirkos tőzegmentes talajkeverékbe. A dugványok hamar gyökeret eresztenek. Ültessük el őket 10 cm-es cserepekbe, és teleltessük 10 °C-on. Május végén ültessük ki a szabadba.

pistike virág ültetése
pistike virág ültetése

Pistike virág gondozása

A pistike virág (nebáncsvirág) Egyszerűen gondozható egynyári növény. Virágai májustól egészen októberig nyílnak. Napfény vagy árnyékos helyet kedveli. Mindkettőt elviseli, de kerüljük a déli fekvésű helyeket. Jó vízáteresztő talajt igényel. Adjunk hozzá komposztot vagy összetett műtrágyát, hogy a növények egészségesek maradjanak.

Kora tavasz – vetés

A törpe és a kerti nebáncsvirágot (Impatiens balsamina) márciustól neveljük elő. A magokat tőzegmentes talajkeverékkel teli ládában állítsuk világos és meleg helyre. Tűzdeljük a magoncokat.

Késő tavasz – ültetés

A lakásban nevelt palántákat kiültetés előtt tegyük az ablakba, és eddzük meg. Május végén ültessük ki a szabadba. Ne a déli hőségben ültessünk.

Ősz – szaporítás és komposztálás

Vágjunk le dugványokat. Tegyük őket földbe vagy vízbe, amíg kigyökereznek. Az idős növényeket az első fagy után adjuk a komposzthoz.

Kártevők és betegségek

A legtöbb betegséggel szemben ellenálló, és a kártevők is csak ritkán támadják meg. Rendszeres öntözést igényel, mert lágy szárú részei hamar fonnyadnak. Esetleg alkalmazzunk automata öntözőberendezést.