Kerti növényekAktuális

Pistike virág (nebáncsvirág)

Válasszuk ki kedvenc színünket, hiszen hatalmas választék áll rendelkezésünkre.

Pistike virág jellemzői

A vidám színekben pompázó nebáncsvirág (pistike virág) az egyik legkedveltebb egynyári virág. Az Impatiens (nebáncsvirágfélék) nemzetségből elsősorban három csoport alkalmas kertbe, erkélyre és teraszra.

A törpe nebáncsvirágnak (Impatiens walleriana x) sok nemesített, egyszerű, félig telt és telt virágú fajtája létezik. Színük fehér, illetve különféle árnyalatú piros, magasságuk 20-25 cm. A hibrid nebáncsvirág (impatiens neuguinea) magassága elérheti az 50 cm-t. Egyes fajok tarka levelűek. A nosztalgikus hatású kerti nebáncsvirág kevésbé bokros növekedésű, virágai sarkantyúsak.

évelő pistike virág (nebáncsvirág)
évelő pistike virág (nebáncsvirág)

TIPP: vásároljunk egészséges levelű palántákat. Ha már kinyílt néhány bimbó, a virág színéről is meggyőződhetünk. Ne vegyünk felnyurgult, sárga levelű vagy teljesen kinyílt növényt.

Pistike virág ültetése

A nebáncsvirág virágágyban, dézsában és ládában egyaránt jól érzi magát. Gazdagon virágzik napon vagy árnyékban, de a forró, teljes napfényt nem viseli el. Az árnyékos helyeket fehér vagy pasztellszínű fajtákkal élénkíthetjük. Ültethetünk akár egy egész virágszőnyeget is. Vidám színű virágaival szép látványt nyújt cserépben vagy dézsában a bejáratnál, a fűben, illetve az erkélyen vagy a teraszon ládában.

Ültetés lépései

Csak fagyosszentek után ültessük.

1. Lazítsuk fel az ültetőgödör földjét, és keverjünk bele egy kevés komposztot vagy trágyát.

2. Öntözzük meg a palántákat, majd vegyük ki a cserépből. A gyökérlabdát lazítsuk meg, de ne távolítsunk el róla túl sok földet.

3. Olyan mélyre ültessük a növényt, ahogy a cserépben állt. Óvatosan töltsünk köré földet, nehogy megsértsük a gyökereit.

4. Nyomkodjuk le a földet a növény körül, majd öntözzük meg. Ezután takarjuk a talajt.

Kora ősszel vágjunk le egészséges hajtásokat. Tegyük őket vízbe vagy nyirkos tőzegmentes talajkeverékbe. A dugványok hamar gyökeret eresztenek. Ültessük el őket 10 cm-es cserepekbe, és teleltessük 10 °C-on. Május végén ültessük ki a szabadba.

pistike virág ültetése
pistike virág ültetése

Mit ültessünk mellé?

Nagyon jól illik más egynyári növényekhez. Ügyeljünk azonban arra, hogy a társítás színei ne nyújtsanak túlságosan nyugtalan összhatást. Legjobb ha a kétszínű, csillagmintás fajtákat fehér növények, például illatos ternye (Lobularia maritima) vagy örökzöldek, például puszpáng mellé ültetjük.

Árnyékos helyen szép látvány, ha borostyánnal társítjuk ámpolnában vagy egy magasabb helyre állított dézsában.

Pistike virág gondozása

A pistike virág (nebáncsvirág) Egyszerűen gondozható egynyári növény. Virágai májustól egészen októberig nyílnak. Napfény vagy árnyékos helyet kedveli. Mindkettőt elviseli, de kerüljük a déli fekvésű helyeket. Jó vízáteresztő talajt igényel. Adjunk hozzá komposztot vagy összetett műtrágyát, hogy a növények egészségesek maradjanak.

Kora tavasz – vetés

A törpe és a kerti nebáncsvirágot (Impatiens balsamina) márciustól neveljük elő. A magokat tőzegmentes talajkeverékkel teli ládában állítsuk világos és meleg helyre. Tűzdeljük a magoncokat.

Késő tavasz – ültetés

A lakásban nevelt palántákat kiültetés előtt tegyük az ablakba, és eddzük meg. Május végén ültessük ki a szabadba. Ne a déli hőségben ültessünk.

Ősz – szaporítás és komposztálás

Vágjunk le dugványokat. Tegyük őket földbe vagy vízbe, amíg kigyökereznek. Az idős növényeket az első fagy után adjuk a komposzthoz.

Kártevők és betegségek

A legtöbb betegséggel szemben ellenálló, és a kártevők is csak ritkán támadják meg. Rendszeres öntözést igényel, mert lágy szárú részei hamar fonnyadnak. Esetleg alkalmazzunk automata öntözőberendezést.