Cékla – erőteljes színfolt a zöldségek között

Cékla

A cékla nagyon egészséges növény, gyorsan fejlődik és bármilyen talajon megél.

Cékla fajtái, jellemzői

A cékla régóta ismert zöldségféle, ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban rendkívül gazdag. A sötétvörös, gömb alakú cékla különösen ízletes és zsenge, ha a 4-5 cm átmérőjű növényeket bébicéklának szedjük le.

Tudományos név: Beta vulgaris L. ssp. esculenta Gurke var. rubra

Meglepően sok fajta és változat létezik. A karógyökerű, hengeres alakú céklából sok azonos méretű szeletet vághatunk. A fehér, aranyszínű vagy akár csíkozott húsú növények jól mutatnak nyers ételekben és salátákban. A céklát nyersen ne hámozzuk meg, mert akkor elfolyik a leve. Egészben főzzük 20-30 percig, és ezután húzzuk le a héját.

A cékla maggomolyaiból több csíranövény is fejlődik, amelyeket azután ki kell ritkítani. Időközben előállítottak monogerm vetőmagot adó (egymagvú) fajtákat, amelyeknél nem kell elvégezni a ritkítást. A cékla igénytelen, kevés gondozással nevelhető növény. Szárazság idején rendszeresen öntözzük a töveket, nehogy a répák rágósak és fásak legyenek.

FAJTA

ISMERTETÉS

BEGYŰJTÉS

KEREK

'ägyptische plattrunde'

lapos, kerek, vörös gumó; nem szökken szárba; korai termesztésre alkalmas; kevés levelet hoz

Kora nyár

'Amigo'

gömb alakú, vörös gumó; sima héjú; nem szökken szárba; korai termesztésre alkalmas

Kora nyár

'Rote Kugel'

kerek, mélyvörös húsú gumó: 6-7 hét után leszedve béhicéldának kiváló

Késő nyártól őszig

'Monotop'

kerek, vörös húsú gumó; egymagvú fajta, nem kell ritkítani

Késő nyártól őszig

HENGERES

'Forono'

félhosszú, hengeres répatest; magas terméshozam; befőzéshez kiváló

Késő nyártól őszig

'Marner Halanga'

hengeres répatest; különösen sima és egyenletes héj; nyers fogyasztásra kiváló

Késő nyártól őszig

'Loma'

hosszú, karó alakú répatest; nyers fogyasztásra és főzéshez kiváló

Késő nyártól őszig

KÜLÖNLEGESSÉGEK

'Chioggia'

kerek gumó, fehér terméshús piros gr:trükkel; ízletes és nagyon mutatós

Késő nyár

'Albina Veredura'

kerek gumó, fehér terméshús; édes és zsenge; nyers fogyasztásra és ivólének kiváló

Késő nyár

'Golden Beet'

narancssárga héjú, kerek gumó, sárga terméshús; édes és zsenge

Késő nyár

Cékla gondozása

A cékla egyszerűen gondozható egynyári zöldségféle. Terméseit júliustól októberig hozza. Napos helyen fejlődik a legjobban, de a félárnyékot is elviseli. Humuszos, jó vízáteresztő, laza talajt igényel. Mélyrétegű talajon nem kell trágyázni.

Meghálálja. ha talajtakarással egyenletes talajnedvességet biztosítunk neki.

Tavasz – vetés

A magokat április végétől vessük el az ágyásba. A fiatal magoncok elviselik a fagypont alatti hőmérsékletet, de erős fagy esetén hamar szárba szökkennek. A korai vetést fóliával takarjuk.

Nyár – Gondozás és betakarítás

Őszi betakarításhoz legkésőbb június közepéig/végéig vessük el a magokat. Rendszeresen kapáljuk vagy takarjuk a talajt és szárazság idején öntözzük a növéyeket. Bébicéklának a 4-5 cm átmérőjű gumókat szedjük fel.

Ősz – betakarítás

A fagyok beállta előtt minden növényt szedjünk ki a földből. A céklát nedves homokba rétegezve, zacskókba téve hűvös helyen vagy elvermelve tavaszig tárolhatjuk.

Tavasszal vásároljunk csírázásbiztos vetőmagot. Nyári termesztéshez szárba nem szökkenő fajtákat válasszunk, a vetést pedig drazsírozott vagy monogerm vetőmaggal végezzük.

Cékla vetése

A cékla jó társnövényei a hagymafélék, a bokorbab, a kapor, a karalábé és a saláta, de ne ültessük póréhagyma, burgonya vagy csemegekukorica mellé.  A héjon látható besüllyedt, barna vagy fekete foltok és a gyenge növekedés általában bórhiányra utal, ami főként kötött, meszes agyagtalajon fordul elő. Tavasszal keverjünk a talajhoz bórtartalmú műtrágyát.

Ültetés lépései

Magvetés: április vége/május

1. A talajt kultivátorral lazítsuk fel, keverjünk hozzá komposztot és gereblyézzük.

2. Húzzunk 2-3 cm mély barázdákat (sortávolság: 25-30 cm). A maggomolyokat 5 cm távolságra szórjuk el.

3. A barázdába szórt magok felett kissé nyomkodjuk meg a talajt és öntözzük meg a vetést. Csírázásig tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan.

4. Csírázás után ritkítsuk ki a növényeket 5-10 cm tőtávolságra. Minden csomóból csak a legerősebb csíranövényt hagyjuk meg.

5. Az első terméseket 4-5 cm-es átmérővel szedhetjük le. A leveleket egy hüvelykujjnyi szélességgel a szár felett vágjuk le.

Ne alkalmazzunk friss trágyát, mert akkor a cékla oldalgyökereket fejleszt. Csak érett trágyát vagy komposztot használjunk.

A leszedett gumók tárolásához vágjuk le vagy csavarjuk le a külső leveleket. A belsőket hagyjuk meg, nehogy a cékla levet eresszen.

Kártevők és betegségek

Nyirkos időjárás esetén a belső leveleket peronoszpóra támadhatja meg, amit a levelek fonákján látható szürkés bevonatról ismerhetünk fel. A levelek besodródnak, elkorcsosulnak, majd elhalnak. Az erősen fertőzött növények visszamaradnak a fejlődésben. Megelőzésképpen fokhagymateával vagy zsurlókivonattal permetezzük a növényeket.