Zöldség

Burgonya mellé mit ültessünk?

A burgonyát vagy népiesebb nevén krumplit, érdemes olyan növények társaságában termeszteni, melyek elősegítik az egészséges fejlődést és bő termést. De melyek ezek a hasznos társnövények? Mire figyeljünk oda a burgonya “társasági életénél” a kertben? Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot.

Burgonya növénytársítás

A növénytársítás egy régóta alkalmazott és jól bevált, hatékony kertészeti technika, amelyet gazdák és hobbikertészek egyaránt kedvelnek a bizonyított előnyei miatt. Ez a módszer arra épül, hogy bizonyos növényeket egymás mellé ültetve, ezek a növények sokféle módon pozitívan befolyásolják egymást.

Bizonyos növények például távol tartják a kártevő rovarokat, illetve megvédenek más, fogékonyabb növényeket a betegségektől. Más növények jelenléte csökkenti a gombás, bakteriális és vírusfertőzések esélyét. Néhány társnövény elősegíti a közelükbe ültetett növények fejlődését, fokozva azok ízét, illatát, szépségét.

Bővebben a burgonya termesztéséről >>>

Burgonya hasznos társnövényei

A kertészek gyakran alkalmazzák az úgynevezett soros ültetést, amikor a burgonyasorok közé salátát és spenótot ültetnek.

Ennek két fő előnye van: egyrészt így sokkal jobban ki tudják használni a rendelkezésre álló területet a kertben, hiszen a keskenyebb növények beférnek a burgonyasorok közé. Másrészt a saláta és a spenót sekély gyökérzetű, gyorsan fejlődő növények, melyek nem jelentenek komoly versenyt a burgonyának a talaj tápanyagaiért és nedvességéért folytatott küzdelemben. Így tehát optimálisan gazdálkodhatunk a területtel és az erőforrásokkal.

A gyakorlati tapasztalatok szerint a torma ellenállóbbá teszi a burgonyát, ha a közelébe ültetik, mivel így kevésbé lesz fogékony a különböző betegségekre.

Bizonyos fűszernövények serkentőleg hatnak a burgonya fejlődésére. A kamilla, bazsalikom, cickafark, petrezselyem és kakukkfű például elősegíti a gumók növekedését. Ezen felül ezek az ízletes fűszerek fokozzák a burgonyák zamatát. Ráadásul a kellemes illatuk odavonzza a hasznos rovarokat, amelyek beporozzák a növényeket.