Érdekesség

Egzotikus és különleges virágok

Vajon mik azok az egzotikus, különleges virágok? – kérdezhetik többen is. És hol lehet ezekhez hozzájutni? Nos, legtöbbjükhöz a virágboltban, de megtalálhatóak cserepes növényként az ablakpárkányokon vagy akár a kertben is.

Ha azt mondjuk egzotikus, gondolhatunk egy távoli országból származó növény virágára, de akár a virágok elrendezésére, az edényre vagy a lakásban elfoglalt helyére is. A következő írásban mindezekről sok jó tanácsot összeírtunk, s közben néhány dolog kiderül a legszebb egzotikus növényekről is.

Nemcsak a virág, az elrendezés is lehet egzotikus

Egzotikus: ez a szó nálunk nem csupán azt jelenti, délszaki, hanem azt is, hogy távoli országból érkező (noha a két jelentés gyakran keveredik), sőt olykor egy kissé a különösség érzetét is magában hordozza.

Aki egzotikus virágokra gondol, annak mindig álmodozásra csábító távoli vidékeket idéző virágok lebegnek lelki szemei előtt.

Ilyen például a hibiszkusz. Noha az egyes hibiszkuszfajok különböző országokban honosak – az Egyesült Államoktól Ázsiáig -, a német nyelvben például Hawaii-virágnak nevezik, ami pedig nem feltétlenül valódi származási helyére utal, hanem sokkal inkább a csendes-óceáni partokat, a ringó pálmafákat és a háncs-szoknyában táncukat lejtő fiatal lányokat idézi fel, akik hajukban és nyakukban hibiszkuszkoszorút viselnek.

Hibiszkusz

Mi más is lehetne tehát a hibiszkusz, mint egy igazi egzotikus virág, valamint annak bizonyítéka, hogy a növény eredete nem mindig meghatározó a név szempontjából. Hasonlóképpen az egzotikus szó sem jelent többet, mint, hogy távoli országból érkező – nem szükséges tehát a pontos helyet meghatároznunk.

Az egzotikus szó ennek ellenére mindenkiben olyan virág képzetét kelti, amely tüzesen izzó, telt színeivel kiválóan illik minden dekoratív, ünnepi kompozícióba.

A japán ikebana virágművészet kompozíciója, Kála (Zantedeschia) felhasználásával.

Ismert virágok különleges háttérrel

Az is előfordulhat persze, hogy általunk európainak titulált virágokról kiderül, hogy valójában egzotikus eredetűek.

Ilyen például a liliom, melyről sokan azt hiszik, hogy a többi hagymás és gumós növénnyel együtt Hollandiából származik, csak azért, mert ott nagy mennyiségben termesztik. Pedig a liliom – a tulipánhoz és a jácinthoz hasonlóan – a mesés Keletről került hozzánk, ahol eredetileg a török és arab uralkodók palotakertjeit díszítette.

Egyik legkedveltebb kerti virágunk, a dália ezzel szemben egykor Közép-Amerikában, a híres aztékok kertjeiben nőtt.

A frézia és a kardvirág őshazája pedig a trópusi Dél-Afrika.

Az egzotikus növények legszebbike a ragyogó színű, különleges formájú pompás papagájvirág (Strelitzia reginae)

Sok-sok keresztezés

Ma természetesen a legritkább esetben találkozunk az eredetivel teljesen megegyező fajokkal és formákkal. Amiket a virágboltokban megvehetünk, egzotikus növények ugyan. de többnyire európaiasított, azaz a termesztők által többé-kevésbé megváltoztatott formában.

A változtatásokra azért van szükség, hogy a nem ritkán túlzottan érzékeny egzotikus növények valamivel könnyebben viseljék az európai éghajlatot.

Felfedező utak emlékei

Ha valaki gondosan áttanulmányozza a szakkönyveket, azt tapasztalja, hogy szobanövényeink között szinte egyáltalán nincsenek európai növények. Csaknem valamennyi többé-kevésbé egzotikus növény.

Ezeket a virágokat és növényeket többségükben XIV-XV. századi felfedezők hozták Európába, akik előszeretettel utaztak távoli országokba.  Először haszonnövényekkel érkeztek vissza hazájukba, később azonban dísznövényeket is hoztak magukkal.

A szintén egzotikus növénynek számító, Pseudobombax ellipticum virága.

Irány Dél-Európa

Az ismeretlen ázsiai, afrikai és amerikai növények először Olaszországban vagy Spanyolországba kerültek. A padovai Botanikus Kertben épült meg az első üvegház az érzékeny egzotikus virágok számára.

Még jó néhány évbe beletelt, mire a növények az Alpokon keresztül lassanként Európa északibb részére is eljutottak. Az első északi növényházat 1599-ben rendezték be a leideni egyetemen.

Az egyszerű nép még hosszú ideig nem találkozott velük; a hercegi paloták melegházaiban rejtőztek. A kertészek azonban egyre szívesebben utaztak a nagyvilágba, és egyre több növényt hoztak magukkal hazájukba. Ez az oka annak, hogy az évszázadok során egyre több egzotikus növény került a lakásokba, először csak vágott virágként, később pedig cserepes dísznövényként is.

Érdekes alakjával tűnik ki a többi közül a Combretum fruticosum virága.

Még mindig érzékenyek

Egy dolog nem változott! Ha valaki egy ilyen egzotikus növényt – legyen az pompás papagájvirág, medinilla vagy hibiszkusz – hazavisz, számolnia kell azzal, hogy gondozásához a megszokottnál nagyobb odafigyelésre van szükség, és a növény helyét is gondosan kell kiválasztani. Nem árt ha rendelkezünk némi tapasztalattal.

Vázában is szép

A vágott virágok természetesen sokkal kevesebb gondot okoznak. Rájuk is vonatkozik a szabály: A kevesebb néha több.

A feltűnő virágok sokkal szebben mutatnak, ha kevesebbet teszünk belőlük a vázába, például mindössze egyetlen szálat egy száraz ág társaságában. A váza is legyen egyszerű, hogy formája ne vonja el a figyelmet a virág szépségéről.