Kerti növények

Szamárkenyér jellemzői, gondozásuk

A hosszan virágzó szamárkenyér minden virágágyat változatossá tesz.

Szamárkenyér fajtái

A szamárkenyérnek 75 faja ismeretes, melyekből kertben többnyire hármat nevelnek. E fajok és fajtáik nagyon hasonlítanak egymásra. Mindegyiknek sok csőszerű virágból álló gömbölyű virágzata van. Az egyes kinyílt virágokat öt kecses sziromlevél szegélyezi. A labda alakú virágzatok lazán szétágazó, magas száron ülnek. A nagy levelek mélyen szabdaltak, színükön szürkészöldek, fonákjukon ezüstös-nemezesek, szélükön apró tövisek ülnek.

Bánsági szamárkenyér

A bánsági szamárkenyér (Echinops bannaticus) júliustól augusztusig virágzik. Különösen ajánlatos fajta az 1-1,2 m magas `Taplow Blue’ számtalan élénk kék virággömbjével, valamint a ‘Blue Globe’, amely erőteljes növekedésű, 1,6 m magas, nagyon nagy, sötétkék virágokkal.

Bánsági szamárkenyér (Echinops bannaticus) ‘Blue Globe’

Fehér szamárkenyér

A fehér szamárkenyér (Echinops sphaerocephalus) 1,5-2 m-es magasságával a három faj közül a legnagyobb, vadon is előfordul. Gömbölyű, júliustól augusztusig nyíló virágainak színe a szürkésfehértől a szürkés-kékig terjed. Figyelemre méltó a fehér `Niveus’.

Fehér szamárkenyér (Echinops sphaerocephalus)

Kék szamárkenyér

A sötétkék szamárkenyér (Echinops ritro ssp. ritro) 0,5-1 m-es magasságával középmagas, júliustól szeptemberig virágzik. Önbeporzó lévén, természetes hatású kertben jól elvadítható. Különösen kedvelt fajta a `Veitch’s Blue’, melynek 1 m magas szárán acélkék virággömbök ülnek.

sötétkék szamárkenyér (Echinops ritro ssp. ritro)

Szamárkenyér gondozása

A szamárkenyér egyszerűen gondozható évelő növény. Virágai júliustól szeptemberig nyílnak, kiváló méhlegelő, jól szárítható virág. Teljes napfényt igényel. Meleg vagy forró, sőt akár száraz helyen fejlődik a legjobban. Jó vízáteresztő talajt kedveli, amelynél előny, ha enyhén száraz és meszes is.

Tavasz – ültetés és szaporítás

Kedvező időszak az ültetésre. A begyökeresedett példányokat öt-hat év elteltével ifjítsuk meg úgy, hogy az oldalgyökerekről gyökérdugványokat veszünk le. Ne sértsük meg a karógyökereket!

Nyár – gondozás és vetés

Csak hosszan tartó szárazság esetén öntözzünk. Az alsó leveleket távolítsuk el, ha megbarnultak. A gyenge növényeket támasszuk meg. Az elhervadt virágokat rendszeresen távolítsuk el. A magokat májustól júliusig vethetjük el. Csírázás után ritkítsuk ki őket. Az évelők a következő évben virágoznak.

Ősz – gondozás

A szétszóródott magokból kikelt magoncokat távolítsuk el. A növényeket vágjuk vissza.

Szamárkenyér ültetése

Szépen fejlődik száraz talajon, teljes napfényben. Évelőágyásban a ritka virágforma hangsúlyos pontokat teremt. Virágos gyepen is jó fel-tételekre talál. Főleg az alacsony sötétkék szamárkenyér vadul el könnyen ilyen helyen. Szigetszerű ágyásban a magas fehéres szamárkenyérrel alakíthatjuk ki a kimagasló középpontot.

Kötött és tápanyagban gazdag talajban a szamárkenyér nem áll stabilan, karóval kell megtámasztani.

Ültetés lépései

1. Ültetés: tavasszal. A talajt 30 cm mélyen ássuk és lazítsuk fel. Távolítsuk el a nagy köveket és a gyomokat.

2 Kötött talajnál terítsünk szét komposztot és homokot, majd dolgozzuk a talajba. Az enyhén savanyú talajhoz adjunk algameszet.

3. Ültetőkanállal ássunk gödröket egymástól 40 cm-re. A növények talajszintben legyenek. Nyomkodjuk le a földet.

4. A palántákat öntözzük meg és tartsuk nyirkosan, amíg növekedésnek indulnak. Ezután csak akkor öntözzünk, ha kiszáradt a talaj.

5. Az elhervadt virágokat vágjuk vissza az alattuk lévő elágazásig, hogy serkentsük a virágzást és megakadályozzuk a magképződést.