Májusi gyöngyvirág (convallaria majalis)

A májusi gyöngyvirág a legelragadóbb tavaszi virágok egyike. Akinek van kertje, az év nagy részében gyönyörködhet benne.

Gyöngyvirág jellemzői

A májusi gyöngyvirág a nyárelő egyik legkedvesebb virága. Akkor nyílik, amikor a lombos erdők zöldellni kezdenek. A kertben is könnyen tartható növényt egész évben hajtathatjuk. A botanikai nevében szereplő ‘convallaria’ szó jelentése: ,a völgy lilioma”. A legenda szerint a gyöngyvirág a feltámadás napján született, amikor Mária Krisztus sírjához ment. Könnycseppek peregtek végig az arcán. és azon a helyen, ahol a földre hullottak, megannyi gyöngyvirág bújt elő.

Illatos, de mérgező

A májusi gyöngyvirág évelő növény. Kúszó, elágazó gyöktörzse a föld alatt növekszik. Levelei és virágkocsányai rövid, vastag hajtásból fejlődnek. Május-júniusban nyíló fehér, harang alakú virágai csodálatos illatot árasztanak. A virágzás után fejlődő piros bogyók – a növény többi részéhez hasonlóan erősen mérgezőek.

gyöngyvirág

Gyógynövény

A gyöngyvirágot gyógyszer-alapanyagként mind a mai napig felhasználják orvosi célokra. A XVI. században ez a növény volt az orvosok jelképe. A korabeli képeken jól látható a szívből előtörő gyöngyvirágcsokor. Az emberek abból a felismerésből indultak ki, hogy erősíti a szívet és az agyat. Citromfűvel csokorba kötve még napjainkban is alkalmazzák légzési panaszok enyhítésére.

A májusi gyöngyvirágot ritka lombú, nyitott koronájú fák alá talajtakaró növényként ültethetjük. Vágott virágként is mutatós.

A ‘Variegata’ fajta leveleit fehér csíkok díszítik, érdekes hátteret nyújtva a fehér virágoknak.

Gyöngyvirág szaporítása, nevelése

Kertészetben hajtatott gyöngyvirágot vágott virágként majdnem minden évszakban vásárolhatunk. Erre a célra különleges fajtákat használnak, mert a vadon növők nem megfelelőek.

Az egyetlen fajon belül több fajta létezik, ezek közül azonban csak néhány alkalmas a korai vagy a késő téli hajtatásra. Jellemzően hosszabb szárú, nagyobb virágú fajtákról van szó. Létezik ugyan egy ritka fajta is, amely rózsaszín virágokat hoz, ám a fehér virágúak nemcsak szebbek, de

Ha magunk szeretnénk megpróbálkozni a gyöngyvirág hajtatásával, szaküzletben vásároljunk hűtőházban tartott csúcsrügyes rizómákat. vagy a kertből ássunk ki néhány magoncot. Ez utóbbi eljárás meglehetősen fáradságos, a virágzóképes gyöngyvirág-csírák kiválasztása pedig nagy tapasztalatot igényel.

A vásárlást, illetve a szortírozást követően (amelynek során ügyeljünk arra. hogy a gyökerek ne száradjanak ki) a magoncokat azonnal ültessük el 12 cm-es átmérőjű cserepekbe. kerti föld és homok keverékébe. Előtte a gyökereket vágjuk vissza 8-10 cm hosszúságúra. A cserepeket a kertben ássuk be a földbe, és takarjuk be vastag homok-réteggel vagy mohával.

Decemberben ássuk ki őket, és tegyük 25 °C-os hőmérsékletű, magas páratartalmú, sötét helyre. Ha a hajtások hossza elérte a 10 cm-t, fokozatosan csökkentsük a hőmérsékletet 18 °C-ra. és a cserepeket állítsuk világosabb helyre. A virágok hajtatása mintegy 4-5 hetet vesz igénybe.

Gyöngyvirág gondozása

A májusi gyöngyvirág évelő növény. Kúszó, elágazó gyöktörzse a föld alatt fejlődik. A 15-20 cm hosszú, fényes levelek oválisak, lándzsa alakúak.  Természetes körülmények között május-júniusban virágzik, de máskor is hajtatható. A kedves fehér virágok fürtökben állnak a 15-25 cm magas kocsányokon. Illatuk csodálatosan fűszeres.

A természetben ritkás lombú erdőkben, nem túl árnyékos helyen nő. A hajtatni kívánt növényeket a levelek kifejlődéséig tartsuk sötét, 25 °C-os hőmérsékletű helyen. Ha megjelentek a levelek, vigyük a cserepeket világos, 18 °C-os hőmérsékletű helyre. A gyöngyvirág ellenálló növény, amely a szabadban teleltethető.

A könnyű, homokos földben fejlődő növényeket július végéig öntözzük és trágyázzuk. Jó minőségű kerti földben erre csak tavasszal van szükség. A gyöngyvirág a meszes, humuszban gazdag földet kedveli. Szabadföldbe ültetve néhány év alatt elterjed. A hajtatott magoncokat egymástól 4 cm-es távolságra ültessük. Két-három év alatt teleppé fejlődnek, és a lakásban hajtathatók.