Fűszer- és gyógynövény

Babér (Laurus nobilis) gondozása, szaporítása

Az örökzöld babér története egészen az ókorig nyúlik vissza. Nálunk kedvelt dekoratív dézsás növény. Leveleit aromás fűszerként, illetve gyógyászati és kozmetikai célokra is felhasználják.

A babér bemutatása

Már a régi görögök és később a rómaiak is babérkoszorúval tüntették ki a győzteseket. De nem csak a győztes harcosokat tisztelték meg ezzel, hanem a költőket és a tudósokat, valamint a kiemelkedő teljesítményű sportolókat is.

Az illóolajat tartalmazó babérlevelet a középkor óta ételek ízesítésére, illetve a gyógyászati és kozmetikai célokra is felhasználták.

A növénybarátok számára a babér jelentősége leginkább abban áll, hogy dézsás növényként kertjüket vagy teraszukat díszíthetik vele.

Babér bokor vagy fa?

A nálunk legelterjedtebb babérfajta a nemes babér (Laurus nobilis) vagy közönséges babér, amelynek rövid nyélen ülő, ovális levelei kihegyezettek, bőrneműek, sötétzöldek és fényes felületűek. Déli hazájában magas fává nő.

Dézsás cserjeként vagy bokorként metszéssel a kívánt formára alakíthatjuk.

TIPP: Zuhanyozzuk le gyakran erős vízsugárral a levelek hónalját és az elágazásokat, így a levéltetvek nem tudnak megtelepedni a növényen.

Kedvelt fűszer

Mára a konyhai fűszerként leginkább pikáns hal- és húsételek ízesítésére használt aromás illatú levelek sokkal nagyobb szerephez jutottak, mint a régi időkben a gyógyszer- és likőriparban használt bogyótermések.

A francia konyhából ismert Bouquet garni fűszerkeverék alapvető alkotórésze, amelyben egy ág kakukkfű és néhány szál petrezselyem társul a babérlevélhez.

Szárított babérlevél

A friss babérlevelek ízletesebbek

A megszárított babérlevél kevésbé ízletes, mint a frissen szedett. Ha a növény metszésekor néhány levél feleslegessé válik, azonnal frissen használjuk fel ételeink ízesítéséhez.

Lassú fejlődés

Megfelelő életfeltételek biztosítása mellett is néhány évbe telik, mire egy dugványozással szaporított kis növényből termetes bokrot nevelünk.

Aki tehát türelmetlen, jobb ha egyből nagyobb méretű növényt vásárol kertészetben vagy virágüzletben.

Májustól szeptemberig a szabadban tarthatjuk. Teleltetéshez a legmegfelelőbb hely a télikert.

A friss babérlevelek erősebb aromájúak, mint a szárítottak.

Bármilyen formára nevelhetjük

Szorgos metszegetéssel növényünket bármilyen formára nevelhetjük, például piramis vagy gömb alakúra. Jól tűri a gyakori visszavágást. Rendkívül mutatósak az oszlopos formájúra nyírt, magasba törő cserjék, amelyek a déli vidékek hangulatát idézik, csakúgy, mint az erkélyre, a teraszra vagy a házba vezető ajtó két oldalán elhelyezett egyforma méretű fácskák vagy bokrok.

A közönséges babér rendkívül jól fejlődik, ha nyáron a szabadban tartjuk.

A babér igényei, gondozása

A közönséges babér a földközi-tengeri országokban akár 15 méter magas is lehet. Dézsás növényként legfeljebb 2-3 métert ér el. Hajtásrendszere sűrű, metszéssel érdekes koronaformákat alakíthatunk ki.

Virágzás

Az idősebb példányokon április-májusban jelennek meg a fehéres-sárga ernyős virágzatok. A virágok illata jelentéktelen.

Fény és hőmérséklet

Kevés igénye van: kedveli a sok napsütést és télen is világos helyet kíván. A téli hőmérséklet ne haladja meg a 10-15 °C-ot.

Öntözés, tápanyag

Áprilistól augusztusig bőségesen öntözzük, és hetente egyszer adjunk neki tápoldatot. Télen alig kapjon vizet, és ne trágyázzuk, hogy a nyugalmi időszakban ne képződjenek új hajtások. Földlabdája sose száradjon ki teljesen.

Föld, átültetés

Tavasszal csak akkor ültessük át, ha addig dézsáját már kinőtte. Jó minőségű általános virágföldet használjunk, amelyhez keverjünk kevés agyagos kerti földet. Ha nem ültetjük át, évente cseréljük ki a felső talajréteget.

Metszés, visszavágás

Általában elegendő, ha csak a hosszúra nyúlt hajtásokat távolítjuk el, de formára is alakíthatjuk. Ételeink ízesítésre mindig levághatunk egy-egy levelet.

Babér szaporítása

Tavasszal szedett, félfás dugványokról szaporíthatjuk, amelyeket nyirkos homokba ültessük el. A gyökérképződés 18 °C-on egy hónapig tart.